Rezan Has Müzesi Urartu Takı Koleksiyonu Sergisi

Tarihler: 22 Mayıs 2014 Perşembe ~ 31 Temmuz 2014 Perşembe

Yer: Rezan Has Müzesi, Kadir Has Üniversitesi Cibali

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 22, 2014 ~ Tem 31, 2014

Kadir Has Üniversitesi Rezan Has Müzesi Koleksiyonu’nun önemli bir parçasını oluşturan yaklaşık 1.100 parçalık Urartu takıları 22 Mayıs Perşembe günü tarih ve sanatseverlerle buluşacak.

Rezan Has Müzesi Urartu Takıları restorasyon ve konservasyon projesinin tamamlanmasıyla Urartu Takı Koleksiyonu Sergisi 22 Mayıs 2014 Perşembe günü sanatseverlerle buluşuyor. Bank of America Merrill Lynch’in küresel ölçekli Sanatı Koruma Projesi kapsamında destek verdiği Urartu Takıları Sergisi, dünyada alanındaki en geniş koleksiyonlardan biri olma niteliği taşıyor.

Doğu Anadolu’ya özgü bir uygarlığa sahip olan Urartu Krallığı’na ait takıların yer alacağı sergide; M.Ö. 8. ve 7. yüzyıl’a ait iğneler, yüzükler, küpeler, bilezikler, fibulalar, kemer ve kemer parçaları, adak levhaları, pazıbentler, boyunluklar, kolyeler, saç spiralleri ve pektoral yer alıyor. Tüm bunların yanı sıra, 74 parça kemerin de yer alacağı sergi, Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu danışmanlığında gerçekleştiriliyor.

M.Ö. 9. yüzyıl ortalarında Van Gölü’nün doğu kıyısında başkent Tuşpa’da (Van) kurulmuş ve iki yüz yılı aşkın bir süre hüküm sürmüş Urartu toplumunda takı; kadın ve erkekler tarafından, yöneticisinden sıradan halka kadar bütün insanlar tarafından kullanılmıştır. Beğenilme, gösteriş, zenginlik ve asalet gibi insani duyguların yanı sıra korunma, şans, uğur, bereket ve şifa bulma gibi mistik amaçlarla da kullanılan takılar; çeşit ve tasarım bakımından kendine özgü öğeler barındırmıştır. İşlevsel ve dinsel özeliklere de sahip olan takılar, Urartu kültüründe yüzyıllar boyunca toplumsal statüyü belirleyen en önemli unsurların başında gelmiştir.

Rezan Has Müzesi Koleksiyonu’ndan Urartu Takıları
Türkiye’nin en kapsamlı Urartu dönemi koleksiyonlarından biri olan Rezan Has Müzesi koleksiyonu yaklaşık 1.100 eserden oluşmaktadır. Sadece Anadolu’ya ait bir uygarlık olan Urartu Krallığı, topraklarındaki zengin maden yatakları nedeniyle tunç, altın, gümüş ve demiri üstün bir sanatsallıkta işlemiş; kemer, kolye, bilezik, pazıbent=kolçak, boyunluk, pektoral, iğne, fibula, yüzük gibi objeleri hem takı olarak kullanmış hem de dinsel öğeler yüklemişlerdir.

Koleksiyonda bulunan kemerler üzerinde kullanılan bazı figürlü, geometrik ve bitkisel bezemeler, Urartu sanatı açısından yeni unsurlar sergilemektedir. Bu da Urartulu ustaların zengin düşünce yapısını yansıtmakta ve özellikle ikonografik açıdan, çağdaşı uygarlıklarla mukayese edilmez derecede üstün olduklarını göstermektedir. Bezemeli kemerler, Urartu resim sanatının zengin sahnelerini, döneminin estetik değerlerini, sosyal yaşamı, sınıf farklarını ve kemerlerin dini işlevini yansıtması açısından önemli veriler içermektedir.

Urartuların kurdukları başarılı sistem, devletin yaklaşık 250 yıl ayakta kalmasını sağlamıştır. Bu süre içerisinde devlet kademelerinde çalışan görevlilerin statülerini belirlemede ne tür sembollerin kullanıldığını kesin olarak bilinmemektedir. Ancak kemerlerin bu anlamda giysi ve diğer takılarla birlikte önemli bir role sahip olduğu düşünülmektedir. Urartu toplumu tarafından yaygın bir şekilde kullanılan metal kemerler üzerlerindeki dinsel içerikli konular, muhtemelen kemeri taşıyan kişileri kötülüklere karşı koruması, cesaret ve güç vermesi inancıyla işlenmiştir.

Bank of America Merrill Lynch Kurumsal Sorumluluk
Ekonomik ve sosyal sorunlara çözümler geliştirmek, Bank of America Merrill Lynch’in sorumluluk platformunun temelini oluşturmaktadır. Dünyada 90’ı aşkın ülkede, çalışanları, müşterileri ve paydaşları ile işbirliği içerisinde, finansal yaşamları kolaylaştırmak için çalışmaktadır. Sorumluluk sahibi iş uygulamaları, çevresel sürdürülebilirlik, eğitim ve istihdam programları ile yerel topluluklara sağlanan fırsatların arttırılması ve küresel liderlik gelişimi konuları, odak noktasını oluşturmaktadır. Çeşitliliğin bizi daha güçlü kıldığını ve paydaşlarımıza daha iyi hizmet vermemizi sağladığını biliyor, insan gücümüze ve farklılıklarımıza değer veriyoruz. Akıl sermayemizden yararlanmak, bilgi paylaşımında bulunmak ve yaratıcı çözümler geliştirmek suretiyle, olumlu bir değişime giden yolu açacak fırsatlar yaratıyoruz.

www.bankofamerica.com

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT