Ümmühan Yörük - İlerisi

Tarihler: 25 Şubat 2015 Çarşamba ~ 11 Nisan 2015 Cumartesi

Yer: Pi Artworks Galatasaray

Adres: İstiklal Cad. Mısır Apt. 163/4 34430 Galatasaray Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 293 71 03

Faks: 0212 293 67 09

Web: http://http://www.piartworks.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 25, 2015 ~ Nis 11, 2015

Ümmühan Yörük, Pi Artworks'teki ikinci sergisinde geleceğe duyulan kaygının, maruz kalınan zorunlulukların, geleceğe dair bilinmezliğin hissettirdiklerinden yola çıkıyor. Üretimlerini gündemimin notları diye adlandıran Yörük, bu sergisinde 'bir nesne üreticisi' olarak kendi meselelerini de işin içine katıyor. Dört seriden oluşan sergide kumaşları birleştirerek yaptığı resim ve heykellerin yanısıra hazır nesnelere müdahale ederek oluşturduğu işler de yer alıyor.

Bunu Neden Yapıyorum?/ Varyasyon Serisi, 1964 yılında "sanatçı" olmayan birisi tarafından dekoratif amaçla kullanılmak üzere yapılmış buluntu bir nesneden yola çıkılarak oluşturulmuştur. Farklı renk ve desende kumaş parçalarının, 50cm çapında kumaş bir yüzey üzerinde, tekrarına dayalı olarak üretilmiş bu nesne, serinin ilk parçasıdır ve biçim olarak serinin geri kalanına referans verir. Bu nesnenin seçilmesi ve yorumlanması onun statüsüyle ilgilenmek için değil, sanat üretimlerinde kullanılan hazır/buluntu/dekoratif malzemelerin geleneksel algısını kırmaya çalışan "sanatçı"nın verdiği "çaba"yla, aynı zamanda da bu "çaba"dan vazgeçilmesiyle ilgilidir.

18 parçadan oluşan Kader Çizgisi Serisi'nde ise "yüce" kavramlardan biri olan 'emek'in fiziksel ve zihinsel bir efor olarak somut karşılığı olması ve değiştirilebilirliği ile pek çok inançta mevcut olan 'kader' kavramının başına geleceklerin kendi elinde olmadığı ve değiştirilemezliği karşıtlığından yola çıkıyor. Kader kelimesi 'yazı ve 'yazmak' fiiliyle aynı kökten geliyor. İşlerdeki her bir cm'lik hücreye yazılan 'emek' kelimesinin her bir harfinin anlamlı birleşimi toplandığında ortaya çıkan desen, bez parçasının kaç hücreden oluştuğuna ve hücrelerin oluşturduğu bütüne göre farklılık gösteriyor.

Kan Ter Gözyaşı Salya ve Sümük Serisi de nostaljik bir nesne olan kumaş mendilin folklorik anlamından çok işlevsel anlamından yola çıkılarak boyanması ve işlenmesiyle oluşturulmuştur.

Bir diğer seri ise 5 parçadan oluşan Gülmek Bana Yakışıyor adlı resim dizisi. Yörük'ün çeşitli yıllarda çektirdiği vesikalık fotoğraflarını model alarak oluşturduğu resimlerde vesikalık fotoğrafın yapaylığı ile ağzının rahatsız edici doğallığını birleştiriyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT