Cihangir müziği yapan "Beyoğlu Adamı" - Mehmet Güreli - 2

Cihangir müziği yapan "Beyoğlu Adamı" - Mehmet Güreli - 2

Söyleşi Röportajlar Cihangir müziği yapan "Beyoğlu Adamı" - Mehmet Güreli - 2

“7'nin benim hayatımda önemli yeri var.”

“Yanıla yanıla öğreniyorsun, yanılmayan öğrenemez diyorlar. Birkaç şey bile öğrensen bu dünyadan iyi.”

“Paylaşmaya inanıyorum, bildiğini saklayacağına bildiğini sun, mutlaka bir fayda sağlayacaktır.”

“Üreten insan zengindir, üretmeyen bilmeyen insanlar tedirgindir ve çevresindekileri de huzursuz eder. Eğer sen bilirsen, bütün bunları toplar büyük bir resme yerleştirirsin. Bilmezsen resmin boş kalır.”

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ocak 20, 2015

Bütün disiplinler birarada

Mehmet Güreli, sanatın bir çok dalıyla ilgileniyor, üretiyor. Kendisinin ressam, yazar, yönetmen, besteci, şarkıcı, sinema tarihçisi, karikatürist, yayıncı gibi bir çok meziyeti var. Bu uğraşlarının kendisi için su içmek, yemek yemek gibi doğal bir süreç olduğunu belirten Güreli, “Bütün disiplinler bir arada aslında. Şunu da yapıyor bunu da yapıyor diyorlar, aslında hepsi bir bütün benim için. Enerjin varsa ayaktasın. 7-8 saat ayaktasın, resim yapabiliyorsun. Başkaları bir iki saat durduğunda neler oluyor. Benim için önemli olan üretmek ve paylaşmak.

Bi dünyada bir zaman dolduruyoruz. Bizim bilmediğimiz bir zaman var, bu dünyada bize ayrılan. Bize düşen o zamanı iyi değerlendirmek; en kutsal en güzel iş o” diyor.

Mr. Turner

Mehmet Güreli; sanatın her dalından besleniyor ve de besliyor. Dinlediği müzikten, izlediği bir filmden çok etkilenebiliyor. Adeta içlerine girip yaşıyor. Örneğin; "Mr. Turner" filminin kendini nasıl etkilediğini şöyle anlatıyor:

“Müthiş ressam Turner ile ilgili bir film izledim. Mr. Turner, Mike Leigh filmi. Turner, sessiz sakin bir adam, ressam. Bir çantası var her yerde not alıyor, dışardan bu adam ne iş yapar diye düşünürsünüz, ama adam öyle resimler yapıyor ki, müthiş. Resme bakınca anlıyorsunuz, bir şeyler yakalıyorsunuz. Film için uzun demişlerdi ama benim için gözümü açıp kapayıncaya kadar kısa geldi. Bakış açısıyla ilgili. Gidip resimlere bakıyorsun, yazılanlara bakıyorsun, daha çok bilgi edinip, içine girmeye çalışıyorsun.

Turner, bir gemiciyle anlaşıp kendini direklere bağlatıyor mesela, fırtınayı birebir yaşıyor ve o andaki duyguyu yaşayarak hissediyor. O sahne beni bitirdi. Yönetmende kendini içinde kaybetmiş sanki; herşeyi yapan, oynayan yöneten anlatılan hepsi Mr. Turner gibi. Leigh kendini yoketmiş.”

Güreli, belki de yerli "Turner". O da kendi fırtınalarını yaratıp, içinden geçiyor.

Yeni çıkacak albüm hakkında bilgi alabilir miyiz?

“Albümde en az 10 şarkı olacak. 'Kimse bilmez' yeniden bu albümde olacak. İlk defa kendime ait albümde koyacağım. Albümü 7 kişilik yeni bir grupla yapıyoruz. Düzenlemeleri Fırat İkisilivri yapıyor. Sözleri Görkem Yeltan yazıyor.”

Mehmet Güreli'nin 5 albümü var, bu 6'ncı olacak. Güreli 7'ye tamamlamak istiyor. 7 rakamı uğurlu onun için. “7 rakamını seviyorum. 7 film, 7 kitap, 7 albüm, 7 sergi, sergi 25 i buldu sergi geçti. Kitaplarda daha var, filmlerde 7 ye yakın ama kısa filmleri saymıyorlar. O yüzden daha 6 uzun metraj film çekmem lazım. 7 neden uğurlu, 7 nisan da doğduğum için uğur olarak değerlendiriyorum. Nisan yayınlarını da kurmuştum o da onunla ilgili” diyor.

"Kimse Bilmez" internette 2 milyon tıklama yaptı.

Ömer Hayyam'ın dizelerinden bestelediği “Kimse Bilmez” şarkısı Cem Yılmaz'ın “Pek Yakında” filmi ve bir kaç dizide kullanılmasıyla birlikte 'Mehmet Güreli' ismi daha sık anılmaya başladı. Güreli, süreci şöyle anlatıyor: “İnternette 2 milyon tıklanmayla dünya 7'ncisi oldum. Bu Mehmet Güreli için büyük bir rakam. 15 kişi plak yaptı benim Kimse Bilmez'i. 14-15 yıl sonra bu şarkıdan yazı geçirecek para kazandım. Cem Yılmaz filminde kullandı iki kez, bir kaç da dizide kullanıldı. Bu süreçte bende bir kaç kitap bitirme fırsatı buldum.”

Röportajın devamı için tıklayın

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT