Salihli’nin 100 Yıllık Geleneksel Odun Köftesi

Yeme İçme Yeme İçme Haberleri Salihli’nin 100 Yıllık Geleneksel Odun Köftesi

Saihli Ticaret Odası tarafından 2006 yılında tescil edilerek koruma altına alınan ““Odun Köfte” Salihli’nin kendi markası olmuştur.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ağustos 3, 2012

Ramazan 2012

Dünyanın en zengin mutfaklarından birine sahip olan Türkiye’de Ege yemeklerinin ayrı bir yeri vardır. Köfte kültürünün çok yaygın olduğu Ege yemeklerinde de Manisa-Salihli’ye özel “Odun Köfte” yörede en çok bilinen ve talep edilen lezzettir. Bugüne kadar sadece İzmir-Ankara yol güzergahından geçenler tarafından ulaşılabilinen fakat namı tüm ülkeye yaygın olan “Odun Köfte” orijinal tadıyla artık İstanbulluların da ulaşabileceği bir lokasyonda. Adını, köftenin sadece meşe odunu ile pişirilmesinden alan “Meşe Odun Köfte” Eylül 2011’de Etiler Ulus’ta açıldı. Açıldığı günden bu yana dilden dile, kulaktan kulağa yayılan lezzet mekanı, İstanbul’da yaşayan Egelilerin yanı sıra pek çok köfteseverin de vazgeçilmezi oldu.

100 yıl önce Salihli’de göçmenler tarafından yapılmaya başlanan ve baharatlar da dahil hiçbir katkı maddesi içermemesine rağmen yüksek lezzet derecesine sahip olması, enerjisi yüksek olan meşe odunu közü dışında farklı ateş kullanılmaması, şişlerle pişirilmesi, bazlama ekmeği közlenmiş domates ve biber eşliğinde sunulması ile diğer köftelerden ayrılan “Odun Köfte” düşük yağ oranıyla da lezzetli bir seçeneğin yanı sıra sağlıklı bir yemek olarak kabul edilmektedir.

2011 yılı sonlarında hizmete giren ve mutfağında Salihlili ustaların görev aldığı Meşe Odun Köfte, iç mekanda 25 kişiyi ağırlayabiliyorken dış mekanın da devreye girmesiyle kapasitesini 60 kişiye çıkarmaktadır. Akmerkez’in Ulus kapısının karşısında yer almasıyla bildik ve kolay bir lokasyona sahip olan Meşe, kendine özgü ahşap ağırlıklı dekorasyonu, göz yormayan, mekana sıcaklık veren detaylarıyla damaklara olduğu kadar gözlere de hitap etmeyi başarmaktadır. Salihli’nin geleneksel lezzetini İstanbul’da yaşatmayı hedefleyen Meşe Odun Köfte lezzet avcıları kadar geleneksel köfteseverleri de ağırlamaktan mutluluk duymaktadır.

Tescilli Lezzet; “Odun Köfte”
Saihli Ticaret Odası tarafından 2006 yılında tescil edilerek koruma altına alınan ““Odun Köfte”” Salihli’nin kendi markası olmuştur. Bu ürünü imal edecek her işletmenin resmi gazetede yayınlanan özelliklere göre üretim yapması zorunlu hale getirilmiştir. Bu nedenle Salihli’deki tüm “Odun Köfte”ciler gibi Meşe Odun Köfte de, köftenin bu özelliklerini %100 uygulamaktadır.

Türk Patent Enstitüsü’nün Resmi Gazete’de yayınlanan Salihli “Odun Köfte” ile ilgili tescil başvurusunda ürünün tanımı şöyle yapılmaktadır;

Ürünün Tanımı;
“Salihli “Odun Köfte”si üretiminde 3 aylık ile 1 yaş arasında olan erkek kıvırcık kuzu kullanılmaktadır. Kuzuların kesiminden sonra karkaslar 24 saat 4 0C’da dinlendirilir. “Odun Köfte”, meşe odununda özel yöntemle pişirilmesiyle elde edilen, pişirme işleminde % 40’a varan yağ oranı pişim sonrasında %4’lere kadar inen Salihliye özgü bir et ürünüdür.

Fiziksel ve Duyusal Özellikleri;
Pişmiş köfte yaklaşık 7 cm. boyunda ve 1,5 cm. enindedir. Rengi kahverengimsi, köfte rengindedir. Yağlı görünümü yoktur. Lezzeti kendine özgü, karakteristiktir. Kolayca çiğnenebilen, ideal köfte dokusuna sahiptir. Ağızda hissedilebilen yoğun, iyi bir sululuğu vardır.

Yukarıdaki ifadelerin yanı sıra daha pek çok özelliği ile tanımlanan “Odun Köfte”nin 1910 yılında Azaklarla başlayan ve bugünlere kadar ulaşan serüveninde Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret tesciline alınarak bu gelenekselleşmiş lezzetin gelecek nesiller için de korunması sağlanmıştır.

Katkısız ve Sağlıklı Lezzet
İçeriğinde et ve çok az miktarda unun haricinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayan “Odun Köfte” özel pişirilme tekniğiyle de yağ oranını minimum seviyeye indirerek sağlıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Endüstriyel bir ürün olmaması, günlük olarak üretilmesi, çok bekletilmemesi, meşe odunu közünde yüksek ısıda ve hızlıca pişiriliyor olması da onu sağlıklı kılan diğer özelliklerdir. Şişlerle pişirilmesi hızlı pişim süresinde içinin de eşit miktarda pişmesini sağlamaktadır.

Etler Balıkesir’den
“Odun Köfte”nin özellikleri arasında sayılan etin Kıvırcık kuzu olması mecburiyeti ve en kaliteli kıvırcıkların da Balıkesir bölgesinde olması Meşe “Odun Köfte”’nin de etlerini bu bölgeden temin etmesini gerektirdi. Bu nedenle harçta yer alan kıvırcık kuzu eti tamamıyla Balıkesir’den temin edilmektedir.

Farklı Yörelerin De Geleneksel Lezzetlerinin Buluşma Noktası
Meşe Odun Köfte mönüsünde pek çok farklı lezzeti de barındırmaktadır. Çorbaları, salataları ve odun köftenin yanı sıra yine odun ateşinde pişmiş tavuk ve kuzu şiş seçenekleriyle özellikle hızlı karar vermek isteyenlere uygun bir mönü sunmaktadır. Meşe’nin en özel tatlarından bir tanesi de köftenin vazgeçilmesi piyazı klasik piyazın yanı sıra Antalya usulü tahinli olarak da servis etmesi. Tahin, haşlanmış yumurta ve özel sosuyla servis edilen piyaz da denenmesi gereken tatlardan.

Yemek sonrası lezzet patlaması yaratan tatlılar da köfteye eşlik edecek tarzda seçildi. Bal ve fındıkla servis edilen “Fırın Sütlaç” tercihe göre Manisa-Gördes’den getirilen çifte kavrulmuş tahinle ve kaymakla da servis edilen Bursa’nın meşhur “Kemalpaşa Peynir Tatlısı” ve yöresel bir lezzeti sunmak amacıyla mönüye alınan yine tercihe göre çifte kavrulmuş tahin, kaymak ve cevizle servis edilen “Antalya Usulü Kabak Tatlısı” Meşe Odun Köfte’nin sunduğu özel tatlardandır.

Meşe odunu ateşinde tamamen doğal ve katkısız bir lezzeti vaat eden Meşe Odun Köfte tüm lezzet avcılarını bu yöresel ve geleneksel lezzet durağına davet etmektedir.

Meşe Odun Köfte İftar Yemekleri İçin De İdeal Bir Mekan

Meşe Odun Köfte iftar yemekleri için de keyifli bir ortam sunuyor. Özel olarak hazırlanan iftar mönüsü sıcak bazlama ekmeği ile birlikte sunulan iftariyelik tabağı, çorba, odun köfte, tatlı ve içeceği kapsıyor.

Birbirinden sağlıklı ve lezzetli yemeklerin yer aldığı İftar mönüsünün fiyatı 20 TL olarak belirlendi.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Kafe Bar Restoran Haberler Yemek Tarifleri Popüler Mekanlar Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT