Akdeniz Tarzı Beslenme ve Yaşam - İnci Beyza Yürekli

Akdeniz Tarzı Beslenme ve Yaşam

Kitap İnci Beyza Yürekli Akdeniz Tarzı Beslenme ve Yaşam
İnci Beyza Yürekli

Kayıt Tarihi: Temmuz 12, 2017

Son Güncelleme: Temmuz 12, 2017

Yazar: İnci Beyza Yürekli

Yüzyıllar önce insanların yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları olarak ortaya çıkan Akdeniz Diyetinin günümüzde, sağlığımız için en doğru beslenme tarzı olduğu kanıtlanmıştır. Bu beslenme alışkanlığı ve yaşam tarzı günümüzde de yaygındır. Daha çok İspanya, İtalya ve Yunanistan’da olmakla birlikte Türkiye’de de Ege kıyıları Akdeniz mutfağına sahiptir.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Temmuz 12, 2017

90lı yıllarda popülerleşmiş, yapılan araştırmalarla da her geçen gün daha da popüler hale gelmektedir. Bunun nedeni de kanıtlanmış faydalarının olmasıdır. Akdeniz diyetinin temel prensipleri; sebze ve meyvelerin çok çeşitli olarak bolca tüketilmesi, tahıllar, kuru baklagillerin miktarınca tüketilmesi, kırmızı etin ve hayvansal yağların az tüketilmesi ve sağlık açısından çok faydalı olan yağ zeytinyağının tüketilmesidir.

Akdeniz insanları denizle ve doğayla bütünleşmişlerdir. Genellikle pozitiflerdir ve yaşamayı severler, bu nedenler güzel bir yaşam sürmek onlar için önemlidir. Doğa yürüyüşleri, su sporları ve yüzmek Akdeniz insanın yaşamındaki vazgeçilmezlerdir. Çevremiz, fiziksel aktivitemiz ve beslenmemiz kadar düşüncelerimiz de sağlığımız için çok önemlidir.

Araştırmalara göre bu tarzda beslenme alışkanlıkları olan Akdeniz ülkelerinde kalp hastalıkları, hipertansiyon, kanser, obezite ve diyabet gibi kronik hastalıkların görülme sıklığı azdır.

Akdeniz Diyeti neler içerir?

• Zeytinyağı
• Çok çeşitli ve fazla miktarda sebze
• Tatlı ihtiyacını karşılayabileceğiniz taze meyveler
• Fazla miktarda tahıllar, kuru baklagiller ve kuru yemişler
• Süt ürünlerinden peynir ve yoğurt
• Bol miktarda balık ve kümes hayvanları
• Haftada en fazla 4 tane yumurta
• Az miktarda kırmızı et tüketimi
• Alkol tercih edenler için de şarap

Mitoloji ve botanikteki adı “ölümsüz ağaç” olan zeytin ağaçlarının ortalama ömrü 300 ila 400 yıl arasındadır ancak 3 bin yaşında zeytin ağaçlarına da rastlanmıştır. Zeytinyağı, kandaki kolesterol miktarını düzenler ve damar tıkanıklığını önlemeye ve iyileştirmeye yardımcıdır. Kan şekerinin ve kolesterolün de düzenlenmesine yardımcı olur. Antioksidanlardan zengindir ve E vitamininin en iyi kaynaklarından biridir.

Sebze ve meyvelerin çok çeşitli ve bolca tüketilmesi vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar. Antioksidanlar açısından da zengin kaynaklar olan sebze ve meyveler vücutta serbest radikaller olarak bilinen ve vücutta hasara yol açan maddeleri etkisiz hale getirirler.

Kuru baklagiller hem karbonhidrat hem de protein içermekle birlite aynı zamanda posa içerikleri de yüksektir. Posa, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcıdır ve öğün sonrasında kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesini engeller.

Temel besin maddelerimiz olan karbonhidratların en iyi kaynağı tahıllardır. Özellikle tam buğday, çavdar gibi işlenmemiş tahıllar posa kaynağıdır ve B12 vitamini haricindeki diğer bütün B vitaminlerinden zengindir.

Kırmızı et en iyi protein kaynaklarından biridir ancak içeriğinde fazla miktarda doymuş yağ içermesi nedeniyle çok sık tüketilmemesi sağlık için daha faydalıdır.

Kümes hayvanları da en iyi protein kaynaklarıdır ve beyaz etler, kırmızı ete oranla daha az yağ içermektedirler.

Balık ise doymuş yağı en az içeren protein kaynağıdır ve içerisinde doymuş yağ yerine kalp dostu omega-3 yağ asitleri mevcuttur.

Süt ve süt ürünleri her yaştan insanın severek tükettiği besinlerdir. Akdeniz mutfağında en çok tüketilen süt ürünleri peynir ve yoğurttur.

Alkollü içecek tüketenler için tercihini şaraptan yana kullananlar sağlık açısından faydalı maddeleri de tüketmiş olur. Çünkü şarap antioksidan açısından da zengin bir içecektir.

İnci Beyza YÜREKLİ

DİĞER YAZILARI

Neden Kahve?
Temmuz 28, 2017
Yemek nedir?
Temmuz 1, 2017
Yaz Aylarının Getirdiği Problemler ve Çözümleri
Haziran 16, 2017
Ramazan Ayı’nın Vazgeçilmez Lezzetleri
Haziran 2, 2017

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT