7 Yüzyıllık İmparatorluk Mirası `Osmanlı Mimarisi` Yayımlandı

Alışveriş Alışveriş 7 Yüzyıllık İmparatorluk Mirası `Osmanlı Mimarisi` Yayımlandı

Tarihler: 18 Haziran 2007 Pazartesi ~ 19 Haziran 2007 Salı

Firma: YEM Yayın

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 18, 2007 ~ Haz 19, 2007
Benzersiz başyapıt; 7 Yüzyıllık İmparatorluk Mirası “OSMANLI MİMARİSİ” yayımlandı…

Birçok yayını ile sanat ve mimarlık tarihimizin dünyaca tanınmış temsilcilerinden olan Prof. Doğan Kuban’ın yarım yüzyıl süren araştırma ve yazılarına dayanan yorumlarının belgelendiği, uzun soluklu bir çalışmanın sonucu olan bu başyapıt, Doğan Kuban ve YEM Yayın işbirliği ile gerçekleştirildi.

Dünyaca ünlü mimarlık tarihçilerimizden Doğan Kuban tarafından yazılan “OSMANLI MİMARİSİ” yüzyıllarca Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarında hüküm süren Osmanlı’nın mimarlığa yaklaşımını tüm dünyadan örneklerle anlatıyor. “OSMANLI MİMARİSİ” içeriği ve kapsamıyla Osmanlı kültürel mirasına ilgi duyan herkes için vazgeçilmez bir kaynak olacak. Mimarlık Tarihi yazınına ilişkin genel bir değerlendirme ile başlayan, Erken Osmanlı Dönemi’nden, Cumhuriyet’e dek Osmanlı’nın mimari mirasını inceliyor. Osmanlı döneminde yaratılan kent çevresi ve mimarlığın dünya mimarlığı içinde karşılaştırmalı panoraması, bu alanda yapılmış en son çalışma ve bulguların verileri de dikkate alınarak yapıtta sunuluyor. Kuban, bu çalışmasında yalnızca sanat ve mimarlık tarihi çerçevesinde kalmayıp, mimarlık tarihi ile tarih arasındaki ilişkileri de irdelerken, mimari ile onu yaratan kültür ortamı arasındaki bağları, şimdiye kadar alışılmış olan yaklaşımlardan farklı ve ayrıntılı biçimde ele alıyor. Osmanlı Mimarlık tarihî ilk defa bu yapıtla, İmparatorluk’un çoklu kültürel yapısının bilinciyle ve tarihi gelişmelerle ilişkilendirilerek yeni bir boyut kazanıyor.

Yarım yüzyıllık araştırma verileri; 720 sayfa, 1000’i aşkın fotoğraf ve çizim…
Kitabın yazımı ve yayıma hazırlık çalışmaları 5 yıl sürdü…
Prof. Doğan Kuban tarafından kaleme alınan “Osmanlı Mimarisi” adlı bu eserin amacı, Osmanlı tarihi, kültürü ve sanatına ilişkin önyargıları ortaya koymak ve 19. yüzyıldan bu yana Türk ve yabancı tarihçiler tarafından oluşturulan klişelere son vermek. Yapıtta, sosyal tarih ve mimarlık tarihi arasındaki ilişkiler de irdelenmiştir.

Uzun soluklu bir araştırmanın ürünü olan bu çalışma özenle biraraya getirilen 1000’e yakın fotoğraf, çizim, gravür, karşılaştırmalı tablo ve haritanın yanısıra Osmanlıca-Türkçe Mimarlık Sözlüğünü de içeren geniş kapsamlı bir kaynak. Sinan öncesi ve sonrası Osmanlı mimarisini referans almak üzere iki ana kategoriye ayrılan kitap, 57 bölümden oluşuyor. Osmanlı mimarisinden seçme yaklaşık 300 yapıtın, özgün kaynaklarından yararlanılarak yeniden oluşturulan plan, kesit ve rölövesine, 220 yapıtın ise fotoğrafına yer veriliyor.
Kitap, mimar-fotoğraf sanatçısı Cemal Emden tarafından fotoğraflandı.
Editörler: Gülçin İpek, Dilşad Aktaş (YEM Yayın)
Kitabın İngilizce baskısı ise 2008 yılında gerçekleştirilecektir.

“Osmanlı Mimarisi’nden Bir Kesit” Sergisi Topkapı Sarayı’nda…
Yapıtın sunulması kapsamında, Topkapı Sarayı Müzesi’nin işbirliği ile düzenlenen “Osmanlı Mimarisi’nden Bir Kesit” Fotoğraf Sergisi; Topkapı Sarayı’nın II. Avlu Revakları önünde, 25 Mayıs- 24 Haziran 2007 tarihleri arasında, 1 ay boyunca, yerli yabancı tüm sanatseverlerle buluşacak.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT