Cumhuriyetin notaları, `Özgürlük Notaları: Milli Marş`ın Öyküsü` kitabıyla ölümsüzleşiyor

Alışveriş Alışveriş Cumhuriyetin notaları, `Özgürlük Notaları: Milli Marş`ın Öyküsü` kitabıyla ölümsüzleşiyor

Tarihler: 01 Aralık 2008 Pazartesi ~ 04 Aralık 2008 Perşembe

Firma: Mehmet Altun

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 1, 2008 ~ Ara 4, 2008
Tekfen Vakfı adına araştırmacı-yazar Mehmet Altun ve ekibinin resmi ve özel arşivlerde yaptığı araştırmaları hayata geçirdiği “1 Güfte, 12 Beste” projesi, “Özgürlük Notaları: Milli Marş`ın Öyküsü” adlı kitabıyla ölümsüzleşti:
Cumhuriyetin notaları, “Özgürlük Notaları: Milli Marş`ın Öyküsü” kitabıyla ölümsüzleşiyor

Tekfen Vakfı’nın, Cumhuriyetimizin 85. yıldönümü için hazırladığı sürprizler devam ediyor. Tekfen Vakfı, araştırmacı-yazar Mehmet Altun ile birlikte İstiklal Marşı için 1921 yılında düzenlenen beste yarışmasına katılan ve tarihin tozlu sayfalarında unutulan bestelerden 12’sini ilk kez bir araya getirdi. “1 Güfte 12 Beste” adı ile hayata geçirilen proje, 24 Ekim 2008 tarihinde Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın seslendirileceği özel konserle dinleyicileri tarihte küçük bir gezintiye çıkaracak. Konserle eşzamanlı olarak yayımlanacak olan “Özgürlük Notaları: Milli Marş`ın Öyküsü” adlı kitap ise, İstiklal Marşı’nın öyküsünü detaylarıyla okurlarla buluşturacak.

Daha önce yapılan birçok değerli araştırmaya rağmen Milli Marş’ın ilginç öyküsü kamuoyunda fazla bilinmiyordu ve müzik yönüyle de değerlendirilmemişti. Tekfen Vakfı desteğini alarak Mehmet Altun, bu alanda yapılacak kapsamlı bir araştırmaya öncülük etti. Üç yıl süren araştırma çalışmalarında İstanbul ve Ankara’da çok sayıda kütüphane, arşiv, kişisel koleksiyon tarandı; orijinal belgelere ulaşabilmek için Başbakanlık Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerine başvuruldu; TBMM kütüphanesi ve Milli Eğitim Bakanlığı arşivi gibi birincil kaynaklarla ilişkiye geçildi. Böylece hem güfte ve beste yarışmalarına, hem bu yarışmalara gönderilen eserlere dair çok sayıda belge toparlandı.

Bu uzun araştırma sürecinin sonunda hazırlanan belgesel niteliğindeki bu kitap, İstiklal Marşı’nın bilinmeyen öyküsünü nesilden nesile aktarmak üzere kütüphanelerdeki yerini alacak.

Cumhuriyetin 85. yılında İstiklal Marşı
Yıllardır hep bir ağızdan söylediğimiz İstiklal Marşı, aslında 1921 yılında düzenlenen bir yarışmaya katılan çok sayıda besteden sadece biri. Ankara’da temelleri atılan yeni Türkiye’nin milli marşını belirlemek için açılan yarışmaya toplam kaç bestenin katıldığı halen tam olarak bilinmiyor. Tekfen Vakfı’nın desteğiyle Mehmet Altun ve ekibi tarafından sürdürülen araştırmalar sonucunda bu bestelerden 11’inin notalarını gün ışığına çıkarıldı. Bu eserler, aynı tarihlerde Kâzım Karabekir Paşa tarafından alternatif olarak yazılmış, güftesi de kendisine ait bir besteyle birlikte, Cumhuriyetin 85. yılını kutlamak üzere 24 Ekim 2008 akşamı Tekfen Filarmoni Orkestrası tarafından ilk kez izleyiciler önünde seslendirilecek. Ayrıca Milli Marş’ın öyküsünü anlatan “Özgürlük Notaları: Milli Marş`ın Öyküsü” adlı kitap ve konserin ardından stüdyoda gerçekleştirilecek CD kaydı ile Milli Marş hikayesi ve notaları ölümsüzleştirilecek.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT