ETİ ve ÇEKÜL, Türkiye’nin kültürel mirasının korunması için 5 yılda 4 bin Kültür Elçisi yetiştirecek

Alışveriş Alışveriş ETİ ve ÇEKÜL, Türkiye’nin kültürel mirasının korunması için 5 yılda 4 bin Kültür Elçisi yetiştirecek

Tarihler: 23 Haziran 2008 Pazartesi ~ 30 Haziran 2008 Pazartesi

Firma: ETİ ve ÇEKÜL

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 23, 2008 ~ Haz 30, 2008
ETİ ve ÇEKÜL, Türkiye’nin kültürel mirasının korunması için 5 yılda 4 bin “Kültür Elçisi” yetiştirecek
Yarım asra yakın geçmişiyle tıpkı Anadolu medeniyetleri gibi, kendi alanında bir Lezzet Uygarlığı yaratan ETİ, ÇEKÜL Vakfı işbirliği ile gelecek nesillerin kültürel ve kişisel gelişimlerine destek vermek üzere, 2008 – 2012 yıllarını kapsayacak uzun soluklu bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor.
Türkiye’nin kültürel mirasının korunması, yeni nesillerin unutulmaya yüz tutan değerlerimizi öğrenmesi ve geliştirmesini hedefleyen “ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri” projesinin basın toplantısı, 28 Mayıs 2008 tarihinde Ankara’nın Beypazarı ilçesinde, ETİ Şirketler Grubu CEO’su Hazım Ellialtı, ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Sözen ve gazeteci – TV program yapımcısı Fatih Türkmenoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirildi.
ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projesi kapsamında, 2008-2012 yılları arasındaki 5 yıllık sürede Türkiye genelindeki 77 kentte, yaklaşık 4 bin çocuk, ülkemizin tarihi ve kültürel mirasını korumaları amacıyla birer “Kültür Elçisi” olarak yetiştirilecek. Ulusal ve yerel uzmanlar tarafından hazırlanan teorik ve pratik eğitimler alacak çocuklar, yaşadıkları kente farklı bir gözle bakmayı öğrenecek, bu doğrultuda da kentlerinin gönüllü Kültür Elçileri olarak kültürel miraslarını bir adım öteye taşıyacak çalışmalara imza atacaklar.

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi Hakkında;
ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projesi kapsamında; hoyratça tükettiğimiz kültürel ve doğal mirasımıza sahip çıkmak amacıyla pek çok önemli çalışmaya imza atmış olan, ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından ÇEKÜL Vakfı ile kendi alanında bir lezzet uygarlığı yaratmış ETİ 5 yıl boyunca Türkiye genelindeki 77 kentte yaklaşık 4 bin ilköğretim öğrencisine özel bir eğitim vererek “Kültür Elçisi” yetiştirecektir.
Projenin amacı; çocuklarımızın yaşadıkları kentin - bölgenin doğal ve kültürel zenginliğinin farkına varmalarını ve bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi konularında aktif olarak rol almalarını sağlamak… “ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri” geleceği geçmişten gelen değerler hamuruyla yoğurarak, ülkemizin tarihi ve kültürel mirasını koruyan temsilciler olacaklardır. Uzun soluklu projede bu bilincin Kültür Elçileri vasıtasıyla tüm Türkiye’ye yayılması hedefleniyor.
Çocuklar, içeriği ulusal ve yerel uzmanlar tarafından hazırlanan teorik ve pratik özel eğitimler alıyorlar. Bunun sonucunda yaşadıkları kente farklı bir gözle bakmayı öğrenerek kentlerinin gönüllü Kültür Elçileri oluyor ve bu misyon doğrultusunda kentlerinin kültürel mirasını bir adım öteye taşıyacak çalışmalara imza atıyorlar.
Projenin diğer bir amacı da kültürel eğitimi, eğitim kuruluşlarının, eğitimcilerin ve yerel yönetimlerin önceliği haline getirmek ve yaygınlaştırmaktır.
Bu kapsamı genişletilmiş uygulamalardan biri de Abla-Abi uygulamasıdır. 6. sınıfta Kültür Elçileri olan çocuklar bir sonraki sene okullarında alttan gelen sınıflarla öğrendiklerini paylaşarak kültür elçileri abla abileri olacaklardır. Bu vesileyle Kültür Elçileri temsil yeteneklerini geliştirecek, öğrendiklerini pekiştireceklerdir. Gene proje kapsamını yaygınlaştırmak adına eğitimlerin gerçekleştirildiği illerde öğretmenlerin, bu eğitimleri sınıflarında kendi öğrencilerine aktarabilmeleri için müfredatlı özel eğitim kitapları hazırlanmaktadır. Böylece kazandırılmaya çalışılan kültürel miras bilincini on binlerce çocuğumuzla daha paylaşma imkanı yakalanmış olacaktır.
Bu proje ile hayata geçirilen bir diğer önemli çalışma; Türkiye’nin dört bir yanındaki Kültür Elçilerimizin bilgi ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşacakları, öğretmenlerin ve velilerin de, kültürel ve doğal değerlerin sahiplenilmesi ve geliştirilmesi konularında kaynak olarak kullanabilecekleri portaldir. www.kulturelcileri.org adresli portalimiz hem Kültür Elçilerimize hem de tüm kamuoyuna uzanacak önemli bir bilgi bankası olacaktır.
Kültür Elçileri, kendi kentlerini tanıdıktan sonra Türkiye genelindeki zengin kültürel değerleri öğrenmek ve ülkenin bütününe daha geniş bir bakış açısıyla bakabilmek için her yıl İstanbul Buluşmaları’nda bir araya gelecekler, kendi bölgelerinin yerel değerlerini Türkiye’nin diğer illerinden gelen arkadaşlarıyla paylaşacaklardır. Bunu bazen hazırladıkları tiyatro veya şovlarla bazen sunumlarla bazen de çekecekleri kısa filmlerle yapacaklardır.
ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi 2008 Yılı Kapsamındaki İller
1. Kuşadası
2. Kocaeli
3. Çanakkale
4. Denizli
5. Niksar
6. Gaziantep
7. Ordu
8. Beypazarı
9. Malatya
10. Kütahya
11. Akşehir

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT