İlber Ortaylı’nın bir tılsımı var: Zaman Kaybolmaz

Alışveriş Alışveriş İlber Ortaylı’nın bir tılsımı var: Zaman Kaybolmaz

Tarihler: 27 Mart 2006 Pazartesi ~ 30 Mart 2006 Perşembe

Firma: İş Bankası Kültür Yayınları

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 27, 2006 ~ Mar 30, 2006
İlber Ortaylı’nın bir tılsımı var: “Zaman Kaybolmaz”

Tarihin tılsımını yakalamış bir tarih sanatçısı. Kendisi eğlenerek öğrenirken, kulak verenlere de tarihi sevdiriyor. Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yaşamı ve anılarını aktardığı “Zaman Kaybolmaz” adlı kitap, İş Bankası Kültür Yayınları’nın “Nehir Söyleşileri” dizisince yayımlandı. Günümüz dahil bütün zamanlarda yaşamış yüzlerce ismin geçtiği bu kitapta İlber Ortaylı’yla söyleşiyi Nilgün Uysal gerçekleştirdi.

“Zaman” kavramıyla iç içe yaşayan biri zamanı nasıl değerlendirir? Ortaylı zamanın kaybolduğuna inanmıyor “Zamanın kaybolmuşu yoktur. Yaşanan herşey, -müsbet, menfi- bizi inşa eder. Yalnız bizi değil, bizden sonraki kuşakları da... Yaşadıklarımızı ‘anında’ belki en iyi şekilde inşa edemeyiz. Ama, onları ‘değerlendirdiğimiz’ vakit; gelecek daha ‘emin’ olur”…

Mümkün olsa “aynı anda”, her yerde ve bütün zamanlarda birden yaşamaya istek duyacak kadar bir merak adamı olan İlber Ortaylı “Zaman Kaybolmaz”da Kırım’da başlayan ve tarihle iç içe geçen yaşamını anlatıyor. İlber Ortaylı’nın özel tarihi, birbirinden “tamamen habersizce” Kırım topraklarında yaşayan Şefika hanım ve Kemal beyin; İkinci Dünya Savaşı cehenneminde ve yine tamamen farklı ve uzun serüvenlerle Kırım’dan kopup, Avrupa’ya gelmesi ve (Kırım’da değil de) Avusturya’da tanışarak evlenmesi ile başlıyor ...Ve nelerden ve nerelerden geçmiyor ki?..

“Aslında tarihçilik, sanattır. Bir ilmi tarafı vardır. Ondan sonra ‘ilmin üstünde’ bir tarafı gelir” diyen Ortaylı, uzmanlığı olan tarih dışında da birçok konuyla ilgilendi. İlk yazıları tiyatro eleştirileri oldu ve tiyatro hep yoğun bir ilgi alanı olarak kaldı. “Hafıza”, ona göre bir tarihçide bulunması gereken en temel vasıflardan biri oldu. “Hafızası iyi olmayan ve hafıza eğitimi görmeyen birinin tarihçi olması mümkün değildir” diyor Ortaylı...

Tarihe ilişkin her şey kadar bir entelektüelin renkli anıları “Zaman Kaybolmaz”da…
Bütün zamanlara yolculuk yapmak isteyenlere…
Zaman Kaybolmaz /İlber Ortaylı Kitabı
Söyleşi: Nilgün Uysal
Fiyatı: 15 YTL

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT