İş Bankası Kültür Yayınları Tarih Okurlarına 3 Yeni Eser Sunuyor

Alışveriş Alışveriş İş Bankası Kültür Yayınları Tarih Okurlarına 3 Yeni Eser Sunuyor

Tarihler: 28 Mayıs 2007 Pazartesi ~ 31 Mayıs 2007 Perşembe

Firma: İş Bankası Kültür Yayınları

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 28, 2007 ~ May 31, 2007
Bankası Kültür Yayınları Tarih Okurlarına 3 Yeni Eser Sunuyor
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları “Ankaralı’nın Defteri”, “Fırtınadan Önce Şark” ve “Kumandanım Galiçya Ne Yana Düşer?” adlı eserlerle tarihimizin bilinmeyen yönlerine ışık tutmayı sürdürüyor.
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nca yayınlanan üç yeni anı kitabı, tarih sever okuru geçmişimize doğru keyifli bir yolculuğa davet ediyor.
ANKARALI’NIN DEFTERİ
Mahmut Soydan
Hazırlayan: Nejdet Bilgi
KDV dahil fiyatı: 18 YTL
“Tarihi mukadderat, Ankara’yı Türk inkılâbının en mühim sahnesi yaptı. Ankara’nın kendine göre öyle esprileri, hadiselerin içine gizlenmiş öyle hususiyetleri var ki, Türk inkılabının bütün manâsını anlamak için mutlaka bu inceliklere dalmak lâzımdır: Ankara, inkılâbımıza o kadar karışmıştır!
Elimizde bir “Ankaralı’nın Defteri” var. Bu defterde millî inkılabın da ilk günlerinden itibaren hadiseler günü gününe kaydedilmiş... Bunların içinde Gazi’nin ilk günlere ait faaliyetine, mecliste ve hariçte yürüttüğü politikanın hususiyetine, birinci ve ikinci Büyük Millet Meclislerinin içyüzüne, millet kürsüsünde ve koridorlardaki müspet ve menfi çatışmalara, cephe hayatına, ilk günlerin türlü türlü zihniyet ve telakkilerine, hâsılı Ankara’nın umumi ve hususi hayatına dair bugüne kadar işitilmemiş pek meraklı intibalar var.”
Siirt Milletvekili Mahmut Soydan’ın İstanbul’da çıkardığı Milliyet gazetesi, 15 Mart-26 Nisan 1933 arasında “Millici” imzasıyla yayımlanan bu diziyi okuyucularına böyle duyurmuştu. Kültür Yayınları, Milli Mücadele döneminin pek çok meraklı olayına değinen ve yayımlandığı sırada ciddi tartışmalar doğuran anıları, ilk kez kitap olarak okuyucunun beğenisine sunuyor.

FIRTINADAN ÖNCE ŞARK
İSTANBUL 1907
Vicente Blasco Ibañez
İspanyolca aslından çeviren Neyyire Gül Işık
KDV dahil fiyatı: 11 YTL
Mahşerin Dört Atlısı’nın yazarı Vicente Blasco İbañez, 1907’de ziyaret ettiği İstanbul’u ve Türkleri, bu kitapta aykırı bir gözle anlatıyor: 1908’de Meşrutiyet’in ilanıyla başlayan değişimden de, 1909’da Trablusgarp, ardından Balkan, I. Dünya ve Kurtuluş Savaşlarıyla süren ve ancak 1923’ten sonra durulacak fırtınadan da önce, Osmanlı dünyasına son bir bakış…
Yazılışından tam yüz yıl sonra Türkçeye çevrilen bu kitapta İbañez, Türklerle ilgili Batı’daki pek çok önyargının içinin nasıl boş olduğunu göstererek, pek çok çarpıcı tespite de imzasını atıyor: “Ben Türkiye’yi sevenlerdenim, bir ırk ya da din önyargısına kapılarak bu iyi niyetli ve cefakeş halkın hâlâ Avrupa’da yaşıyor olmasından ötürü öfkeye kapılanlardan değilim. Türklerin bütün günahı Avrupa’yı en son işgal edenler olmalarıdır (...) Eğer Avrupa’da yalnızca en eski çağlardaki yerleşik halkların torunlarının yaşaması, daha ileriki tarihlerde gelmiş olanların sürülmeleri gerekseydi kıtamız ıssız kalırdı. Batı Avrupa, Türk’ü Boğaz’ın öteki yanına sürmeyi, kıtada elinde tuttuğu toprakları ondan koparmayı hayal ediyor (....) Kimileri bunu büyük bir tarihsel zafer, yüreğine onca korku salmış olan istilacıları Asya topraklarına geri püskürtecek eski Avrupa’nın öcünü alması olarak görüyor. Yanlış: çünkü Türk Orta Asyalı değil artık, tıpkı bizim Latin olarak anılmakla birlikte, Latin olmadığımız gibi. …
Ben Türk insanını severim, kendisini yakından tanımış olan bütün yazarların ve sanatçıların duyduğu o özel sevgiyle, Lamartine’in dediği gibi, ‘geniş imparatorluğundaki tüm milletlerin arasında ilk sırada gelen ve en saygıdeğer olanı Türkün kendisidir’.”

KUMANDANIM GALİÇYA NE YANA DÜŞER? MEHMETÇİK AVRUPA’DA: M. ŞEVKİ YAZMAN’IN ANILARI
Hazırlayan: Kansu Şarman
KDV dahil fiyatı: 14 YTL
Galiçya… Birinci Dünya Savaşı’nda bir cephe… Pek çok kişinin adını duysa da yerini bilmediği uzak bir diyar… Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın müttefik Alman ve Avusturyalılara destek için en seçkin birlikleri yolladığı, Doğu Avrupa’da bir sıcak savaş meydanı… Pek çok nutukta “Kafkaslardan Galiçya’ya” sözüyle adını tanıdığımız, ancak askerimizin neden ve ne zaman yollandığını bilmediğimiz bu yer, orada savaşmış kalemi kuvvetli bir askerin, M. Şevki Yazman’ın sayesinde her yönüyle somutlaşıyor. Galiçya’da çarpışan M. Şevki Yazman, bu az bilinen cepheyi sadece savaş tarihi açısından değil, tüm yönleriyle anlatıyor: Anadolu ve Balkan köylerinden gelen erlerin dilinden dinine, yemeğinden âdetlerine tümüyle yabancısı oldukları bir dünyayı keşifleri… Cephede müttefikleri hayran bırakan bir sorumluluk duygusu; cephe gerisinde meslektaşlar ve yöre halkıyla kurulan dostluklar… Kültür Yayınları, Yazman’ın anıları ile savaş kadar savaşanları ve savaşanların her şeye rağmen yaşama sevincini nasıl koruduklarının sıra dışı bir belgesini tarih sever okurun beğenisine sunuyor.


istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT