İş Kültür Yayınları Kuram Dizisinden Yeni Kitap: Metnin Sesi

Alışveriş Alışveriş İş Kültür Yayınları Kuram Dizisinden Yeni Kitap: Metnin Sesi

Tarihler: 18 Haziran 2007 Pazartesi ~ 21 Haziran 2007 Perşembe

Firma: İş Bankası Kültür Yayınları

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 18, 2007 ~ Haz 21, 2007
İŞ KÜLTÜR YAYINLARI KURAM DİZİSİNDEN YENİ KİTAP: “METNİN SESİ”

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Türkiye’de eleştiri alanında göstergebilim kuramlarının yerleşmesinde önemli pay sahibi olan, seçkin çevirileriyle olduğu kadar çeviribilim, eleştiri ve yazın kuramları üzerine çalışmalarıyla da kültür dünyamızı zenginleştiren Mehmet Rifat’ın “Metnin Sesi” adlı eserini okurla buluşturuyor.

“Metin kendisini kullanan okurdan bir “özen” bekler. Kendisinin yalnızca kullanılmasını değil, işleyiş sesine de dikkat edilmesini ister. Metni uzun süre yaşatacak olan, metne sürekli canlılık, sürekli yaşarlık kazandıracak olan da metne okur tarafından gösterilecek bu özendir: Okurun metne “bakmayı bilmesi”dir. Metne bakmayı bilmeyen, onu “hor kullanan”, işleyiş sesini algılamayan, onun “boş bıraktığı yerler”i doldurmayı bilmeyen, sarsıntılarının neyi belirttiğini anlamayan, kısacası metnin sesini alımlamayı ve yorumlamayı bilmeyen okur çok geçmeden yolda kalır. Metni kasmamak, boğmamak, şişirmemek, yormamak, işlemez kılmamak için onun “işleyiş sesi”ni duymayı ve yorumlamayı biraz olsun öğrenmekten başka bir yol yoktur.

Metin yalnızca kendisini kullanmayı bilenlere, kendisine bakmayı bilenlere, kendisini dinlemeyi bilenlere, kısacası Metnin Sesi’ni duymayı bilenlere o büyülü anlam evreninin katmanlarını bir bir açar.

Metin çalıştırılmaya başlamadan önce “tembel mekanizma”dır; çalışmaya başladıktan sonra “kurnaz mekanizma”ya dönüşür; bu kurnaz mekanizmayı “haz verici mekanizma”ya dönüştürmekse “metne bakmayı bilen” okurun becerisine, düzeyine bağlı olacaktır.”

İş Bankası Kültür Yayınları, bir yandan metnin sesini duymanın yollarını kuramsal düzlemde irdelerken, diğer yandan da okuru Marcel Proust’tan Orhan Pamuk’a, Selim İleri’den Michel Butor’a, Necip Fazıl Kısakürek’ten Ece Ayhan’a, Ahmet Muhip Dıranas’tan Tahsin Yücel’e, Bilge Karasu’dan Hüseyin Cöntürk’e, yazın dünyasının önemli metinleri arasında keyifli bir geziye davet eden “Metnin Sesi”ni okuyucuyla buluşturuyor.

METNİN SESİ
Yazar: MEHMET RİFAT
KURAM DİZİSİ
Fiyatı: 14 ytl

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT