Volvo’nun 3 noktalı emniyet kemeri şimdiye kadar 1 milyondan fazla hayat kurtardı!

Alışveriş Alışveriş Volvo’nun 3 noktalı emniyet kemeri şimdiye kadar 1 milyondan fazla hayat kurtardı!

Tarihler: 16 Mart 2009 Pazartesi ~ 23 Mart 2009 Pazartesi

Firma: Volvo

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 16, 2009 ~ Mar 23, 2009
Volvo’nun 3 noktalı emniyet kemeri şimdiye kadar 1 milyondan fazla hayat kurtardı!
Hayat kurtarmak çok basit bir işlem olabilir: Uzan, çek, tak! Emniyet kemeri takıyorsanız, kazalarda hayatta kalma şansınız yüzde 50 artıyor. Üç noktalı emniyet kemeri, otomobilin en önemli güvenlik unsuru. Kemer kullanımı artarsa, kurtarılan hayat sayısı da artacak.

Volvo Cars Güvenlik Merkezi Başkanı Hans Nyth, emniyet kemerinin önemiyle ilgili şunları söylüyor: “Üç noktalı kemeri benzersiz kılan, tüm kazalarda otomobilin içindeki tüm yolcuların güvenliğini artırması. Bu, hem ön, hem de arka koltuklar için geçerli. Önden çarpmaların etkisi daha sık gündeme getiriliyor ama, otomobil takla attığında emniyet kemeri yolcuların dışarı fırlamasını da önlüyor.”

Kemerin en önemli işlevi, yolcuyu koltukta tutması. Kazalarda otomobilden fırlayanların yüzde 75 gibi büyük bir oranı hayatını kaybediyor. Tüm etkileri bir araya geldiğinde, kemer çarpışmalarda ölüm veya ağır yaralanma riskini yaklaşık yüzde 50 düşürüyor.

En etkili cankurtaran
Üç noktalı emniyet kemerinin 1960’lardan beri kaç hayat kurtardığını kesin olarak bilmek imkansız; çünkü dünya çapında bir trafik güvenliği istatistiği yok. Tahminlere göre kurtarılan hayat sayısı 1 milyondan fazla. Emniyet kemeri sayesinde ağır yaralanmalardan kurtulan insan sayısı ise bu sayının birkaç katı.

Emniyet kemerinin Avrupa’daki trafik kazalarında ölüm oranını yüzde 40 azalttığı tahmin ediliyor. 2005 yılında AB genelinde tahmini 11 bin 700 sürücü, özellikle emniyet kemerlerini taktıkları için hayatta kaldı. Bu rakam sadece Almanya’da 2 bin. Bu sürücüler emniyet kemeri takmıyor olsalardı, o yıl Almanya’da trafik kazalarında ölenlerin sayısı ikiye katlanacaktı.

ABD için yapılan tahminlerde, emniyet kemerinin 2004 yılında 15 bin 200 can kurtardığı ve 50 milyar dolardan fazla zararın önüne geçtiği düşünülüyor.

Potansiyeli hala büyük
Kemer kullanım oranı, ülkeler arasında büyük farklılık gösteriyor. Rusya’daki Sakhalin adası gibi bazı yerleşim birimlerinde kemer kullanımı oranı yüzde 3,8’e kadar düşebiliyor. En yüksek kullanım oranları ise, Fransa, Almanya, İsveç, Avustralya ve Kanada gibi ortalama gelir seviyesi yüksek ülkelerde görülüyor. Bu ülkelerde ön koltukta oturanların yüzde 90 ila 99’u, arka koltukta oturanların ise %80 ila 89’u kemer kullanıyor.

ABD’deki yasal boşluklardan ötürü bu oranlar hep daha düşük olmuştur. Ancak ABD, 2008 yılında rekor kırarak, ön koltukta oturanların yüzde 83’ünün emniyet kemeri takmasını sağladı.

2004 yılında dünya genelinde trafiğe kayıtlı 620 milyon otomobilin 270 milyonu Avrupa’da, 202 milyonu ABD’de bulunuyordu. 2008 sonu itibariyle bu sayının 800 milyona çıkması bekleniyor. Trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı da buna paralel olarak dünya genelinde artıyor ve 2008’de bu sayının 1,2 milyon gibi korkutucu bir rakama ulaşması bekleniyor. Yeni otomobil ve sürücülerin büyük bölümü Avrupa ve ABD dışında trafiğe çıkıyor.

“Araç sayısı çok olan ülkelerdeki en büyük sorun, birçok kişinin hala emniyet kemeri kullanmaması. Kemer, günümüz trafiğinde en fazla hayat kurtarma potansiyeline sahip unsur” diyor Hans Nyth.

ABD’de kemer kullanımı oranının her bir puan artmasının yılda 270 hayat kurtarılabileceği tahmin ediliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde ise eğer tüm ülkeler, emniyet kemeri takma oranında ilk sıralarda yer alan ülkeler kadar kemer takma kuralına uyarsa, bu artışın yılda 7 bin hayat kurtulacağı tahmin ediliyor.

Dolayısıyla, uzun zamandır otomobil kullanmakta olan gelişmiş ülkelerde de önemli bir hayat kurtarma potansiyeli var. Otomobil sayısının hızla arttığı Asya, Güney Amerika ve Afrika gibi bölgelerdeki potansiyel ise çok daha yüksek. Bu bölgelerdeki kemer kullanımı Avrupa düzeyine yaklaşırsa, on binlerce canın kurtulması mümkün olabilir. Bu da dünya çapında her yıl kurtarılan hayat sayısını yüz binin çok üstüne çıkarabilir.


istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT