Gelecek=Çocuk ve Enerji

Tarihler: 23 Nisan 2012 Pazartesi ~ 23 Nisan 2012 Pazartesi

Yer: Santralistanbul Enerji Müzesi

Adres: Eski Silahtarağa Elektrik Santrali, Kazım Krabekir Cad. No: 2/13 Eyüp Eyüp İstanbul

Telefon: 0212 311 78 09

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 23, 2012 ~ Nis 23, 2012

Çocuklar enerji tasarrufu hakkında Siemens’le daha bilinçli

santralistanbul Enerji Müzesi’nde, Siemens sponsorluğunda 2010 yılından bu yana devam eden “Gelecek=Çocuk ve Enerji” eğitimlerinde çocuklar, sürdürülebilirlik ve enerji tasarrufu konusunda bilinçlenmeye devam ediyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda projeyi değerlendiren Siemens Ev Aletleri, 2011- 2012 eğitim öğretim yılında şimdiye kadar 3 bin 293 öğrenci, evdeki elektrik tüketiminin yüzde 46’sının gerçekleştiği beyaz eşyaların çevreci özelliklerinin, doğal kaynakların sürdürülebilirliği açısından taşıdığı önemi, öğrencilerin yaşayarak öğrenme fırsatı elde ettiğini aktardı.

Siemens Ev Aletleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, 2010 Ekim ayından bu yana santralistanbul Enerji Müzesi’nde devam etmekte olan “Gelecek=Çocuk ve Enerji” eğitimlerinden elde edilen kazanımları değerlendirdi.

santralistanbul Eğitim Birimi tarafından, Siemens Ev Aletleri sponsorluğunda yürütülen çocuklara ve gençlere yönelik eğitim programı “Gelecek=Çocuk ve Enerji” projesinde, 2010- 2011 eğitim öğretim yılında 3 bin 818 öğrenciye ulaşılmıştı. Eğitimlere 2011- 2012 eğitim öğretim yılında, şimdiye kadar katılan öğrencilerin sayısı ise 3 bin 293’ü buldu.

Öğrenciler eğitim programında buzdolabı, çamaşır makinesi, ütü, bilgisayar gibi elektrikli ev aletlerinin ne kadar enerji harcadıkları bilgisinden hareketle geliştirilen grup oyununa katılıyor. Çocuklar kendilerine dağıtılan kartlar aracılığı ile hangi beyaz eşyanın ne kadar enerji tükettiğine ilişkin fikir yürütüyor. Üzerinde çeşitli beyaz eşya resimleri ve enerji tüketim miktarlarının yer aldığı kartlar, çocukların interaktif bir ortamda, yaşayarak çevre bilinci kazanmalarına destek sağlıyor. Kartlar daha sonra evde aileleri, okulda arkadaşları ile oynayabilmeleri için çocuklara hediye ediliyor.

“Gelecek=Çocuk ve Enerji” projesi ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda gelecek için çalışmanın huzurunu yaşadıklarını belirten Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya şunları söyledi:

“Sürdürülebilirliğe ileri teknolojinin estetik tasarımla bir araya geldiği ürünlerimizin yanı sıra, çocuklardan başlayarak tüketicilerin bilinçlenmesi için düzenlediğimiz çeşitli projelerle destek vermeyi amaçlıyoruz. Gelecek=Çocuk ve Enerji, bu amaç doğrultusunda çok önem verdiğimiz bir proje. Çevreci ürün ve çözüm sunmanın yanı sıra dünyamızın geleceğini emanet ettiğimiz çocuklarımızın, gençlerimizin enerji kullanımı konusunda bilinçlenmesine, Enerji Müzesi’nde düzenlediğimiz eğitimlerle destek oluyoruz. Doğanın sürdürülebilirliğinde en önemli halkalardan birini oluşturan gençlere ulaşabilmekten, eğitimlerimizin gördüğü ilgiden mutluyuz. Çevre konusunda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeyi sürdüreceğiz.”

Enerji Müzesi’nde çocuklara ve gençlere yönelik, enerjinin doğru kullanımına ilişkin eğitimler, müzenin açıldığı 2010 yılından bu yana devam ediyor. Yılda yaklaşık 15 bin öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilen programlar Salı günleri “Gelecek=Çocuk ve Enerji” başlığı altında Siemens Ev Aletleri desteği ile ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Program kapsamında 3- 6 yaş, 7- 12 yaş, 13- 15 yaş ve 16-18 yaş olmak üzere dört gruba, farklı içerikler sunuluyor.

Enerji Müzesi’nde bulunan hemen her şeye dokunabildikleri eğitimler sırasında öğrenciler, Silahtarağa Elektrik Santralı’nın tarihi, elektriğin elde edilme yöntemleri hakkında bilgi ediniyor. Farklı enerji kaynakları ve özellikle enerji tasarrufu gibi konularda bilinçleniyor, çeşitli oyun ve aktiviteler ile eğlenirken öğreniyorlar.

Yaklaşık 25 kişilik gruplar halinde gerçekleştirilen eğitimler, yaş gruplarına göre 1.5- 2 saat sürüyor. Eğitim, Enerji Müzesi içinde yer alan “Enerji Oyun Alanı”nda, tüm yaş gruplarının ilgisini çeken elektrik ve enerji temalı interaktif oyunlarla sona eriyor.

“Artık annemin su ısıtıcısında az su kaynat demesinin sebebini öğrendim”

“Gelecek=Çocuk ve Enerji” eğitim programına katılan öğrenci ve öğretmenlerin, elde ettikleri kazanımları özetleyen bazı değerlendirmeleri şöyle:
“Artık annemin su ısıtıcısında az su kaynat demesinin sebebini öğrendim” (7. Sınıf)
“ Bence bilgi verici ve düşündürücü. Ben o kartlardan sonra tasarruf edeceğim” (7. Sınıf)
“İlginçti. Hiç elektrikli aletlerin bu kadar enerji harcadığını bilmiyordum” (7. Sınıf )
“Çok yararlı bir oyundu. Isı yapan makinelerin daha çok enerji harcadığını öğrendim ve artık hangi makine daha çok enerji harcar ilk bakışta anlayabilirim” (7. Sınıf)
“Oyun çok şaşırtıcıydı. En ummadığımız aletler en çok enerji harcar çıktı” (7. Sınıf)
“Tasarruf açısından benim için yararlı oldu” (7. Sınıf)
“Evimizde kullandığımız bazı ev aletleri çok enerji harcıyor. Bir de Siemens iyi ve enerji tasarrufunda önemli bir marka” (8. Sınıf)
“Elektriği sese çeviren aletlerin çok enerji harcaması beni şaşırttı” (8. Sınıf)
“Çok güzeldi çok şey öğrendim, SİEMENS’e teşekkürler” (7. Sınıf)
“En çok yararı annemi bu konuda bilgilendirmek olacak” (7. Sınıf)
“Evimde artık teknolojik araçları tasarruflu kullanacağım” (7. Sınıf)
“Öğrencilerin günlük hayatta kullandıkları makinelerin ne kadar enerji harcayacaklarını öğrenmeleri ve bunları enerji tasarrufu sağlayacak şekilde hayata geçirmeleri açısından bilinçlendirici buldum” (6. Sınıf Öğretmeni)
“Drama çalışmaları her zaman kolay, akılda kalan, eğlendiren etkinliklerdir. Enerji veren maddelerle dramanın ilişkilendirilmesi çok yaratıcı olmuş.” (4. Sınıf Öğretmeni)
“Tahminlerimizin ne kadar doğru olduğunu görme şansı bulduk. Hiç tahmin etmediğimiz aletlerin aslında daha çok enerji harcadığını görmek öğrencilerin hoşuna gitti.” (8. Sınıf Öğretmeni)
“Oyunu ve oyun kartlarını çok eğitici ve öğretici buldum. Okulda da yaptığım çalışmalarda bilinçlendirme amaçlı aynı kartları hazırlamayı düşünüyorum. Bu oyun kartlarına benzer tarzda oyunların arttırılmasının öğrenmeyi kolaylaştıracağını düşünüyorum.” (7- 8. Sınıf Öğretmeni)
“Siemens’in desteklerine okulum, öğrencilerim ve kendi adıma sonsuz teşekkürler. ‘Ne Kadar Enerji Harcar?’ oyunu ve kartları mükemmeldi.” (3. Sınıf Öğretmeni)
“Çevrelerindeki cihazlarla ilgili yanılgıları ortadan kalktı. Enerji tüketiminde ısı üreten cihazların daha fazla enerji harcadığını kavradılar.” (5. Sınıf Öğretmeni)
“İlk kez Türkiye’de bir müzede böyle bir uygulama gördüm. Oyun kartları ve özellikle ücretsiz okul programı çok iyi fikir. Siemens’e teşekkürler.” (2. Sınıf Öğretmeni)
“Öğrencilere kazandırmakta zorlandığımız tasarruf anlayışını eğlenceli ve güzel bir şekilde anlatılmasına vesile olduğu için çok teşekkür ederiz.” ( 7. Sınıf Öğretmeni)

Siemens Çağrı Merkezi: 444 66 88 www.siemens-home.com

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT