İstanbul Bilgi Üniversitesi Edebiyat Okulu’nun Üçüncüsünde Türk Edebiyatında Kadın Tartışılacak

Tarihler: 05 Mart 2011 Cumartesi ~ 16 Nisan 2011 Cumartesi 13:00-16:00

Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü

Ücret: 350 TL

Nereden Alınır: İstanbul Bilgi Üniversitesi

Adres: Eski Silahtarağa Elektrik Santralı Kazım Karabekir Cad. No: 2/13 Eyüp İstanbul Eyüp İstanbul

Telefon: 0212 311 50 00

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 5, 2011 ~ Nis 16, 2011

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgi Eğitim Birimi’nin Everest Yayınları ile ortak düzenleyeceği Edebiyat Okulu’nun üçüncüsü 5 Mart Cumartesi günü başlıyor. 7 hafta boyunca devam edecek olan etkinlik “Batıya Açılırken Türk Edebiyatı’nda Kadın” başlığını taşıyor.

Bilgi Eğitim, 5 Mart Cumartesi günü Edebiyat Okulu’nun üçüncüsünü hayata geçiriyor. Everest Yayınları işbirliği ile 7 hafta boyunca devam edecek olan “Batıya Açılırken Türk Edebiyatında Kadın” başlıklı proje, önde gelen edebiyatçıları biraraya getiriyor.

“Yazar ve Akademisyenler” ile “Romana Evrensel Bir Bakış” temalarının incelendiği Edebiyat Okulu’nun ilk iki etkinliğinden sonra hayata geçirilen yeni seminer, edebiyat araştırmalarında, içine çok az girilen kadın temasını izleyicilere tanıtma olanağı sağlayacak. Edebiyatta, kadına yaklaşımdaki erkeksi dil ve söylem, seminerleri gerçekleştiren yazarların ana eğilimlerinden biri olacak.

Cumhuriyet öncesinde ve sonrasında kadınların yaşadığı trajediler, mücadeleler, yaşam tarzları, ideolojileri ve kimliklerine dair birçok ana mesele, edebi metinler üzerinden değerlendirilecek, analiz edilecek ve tartışılacak. Kadının içinde yaşadığı dönem ve konjonktür gözetilerek, edebiyatçıların yapıtları yoluyla kadına bakış açıları günyüzüne çıkarılmaya çalışılacak.

Program ve İçerik

5 Mart Cumartesi:
Türk edebiyatının önemli figürlerinden İnci Enginün, “Batıya Açılan Edebiyat’ın ilk on yıllarını, dönem yapıtlarında kadının yeri ve konumuna dair ayrıntılı bir sunum yapacak.

12 Mart Cumartesi:
Edebiyat ve dil alanımızın deneyimli isimlerinden Feyza Hepçilingirler, “Mütareke Yılları, Savaş Yılları ve Kurtuluş: Cephede ve Cephe Gerisinde Kadın” adını taşıyan ikinci sunumu gerçekleştirecek.

19 Mart Cumartesi:
İpek Çalışlar, Cumhuriyet öncesi ve sonrasının kadın yazarı dönemin en önemli isimlerinden biri olan Halide Edip Adıvar ile ilgili sunumunu gerçekleştirecek. Bu seminerin adı “Halide Edip” adını taşıyor.

26 Mart Cumartesi:
Ayşe Düzkan’ın vereceği seminer, “Cumhuriyete Geçerken Evin Dışına Çıkan Kadın: ‘Çalıkuşu’ ve ‘Çulluk’” adını taşıyor. Bu seminerde, iki farklı romanın iki başkahramanı farklı sınıfsal konumlarıyla karşılaştırılacak. Bu yolla, dönemin iki önemli yazarının, Cumhuriyetin hemen başlarında yarattıkları “kadın” imgesi mukayeseli olarak tartışılacak.

2 Nisan Cumartesi:
Günümüzün önemli edebiyat araştırmacılarından, akademisyen Handan İnci, yapacağı sunumda “Tanpınar’ın yapıtlarındaki kadınların kimlik ve karakteristik özelliklerini öne çıkararak, yazarın kadın algısını seminerinde gün ışığına çıkaracak.

9 Nisan Cumartesi:
Türk edebiyatının en önemli yazarlarından Selim İleri “Kadınlar İçin Yazılmış Kadınlar: Popüler Edebiyat” başlıklı bir seminer verecek… Seminerde popüler kimlikli edebiyat damarında, belki de odak imge olan kadına nasıl bakıldığına dair edebiyat dolu bir sunum gerçekleştirecek

16 Nisan Cumartesi:
Yedi seminerlik bu programın sonuncusu

“Kendilerini Yazan Kadınlar” adını taşıyor. 1950’li yıllarla birlikte gitgide gelişen, bireyselleşen ve o denli modern bir yüze bürünen edebiyatta kadına yepyeni kimlikler kazandıran; kadının edebiyat yapıtlarında oluşturduğu yeni “ben” ve “kimliği” ortaya çıkaracak olan, modernleşme ve Türk edebiyatında kadının yeri anlamına gelen bu ilginç semineri, günümüzün oldukça önemli yazarlarından biri olan Müge İplikçi gerçekleştirecek.

“Batıya Açılırken Türk Edebiyatında Kadın” adını taşıyan program, Cumhuriyet öncesi ve sonrası edebiyatında kadının algılanışına dair temel ipuçlarını izleyicilerle paylaşacak. 5 Mart 2011 Cumartesi başlayıp, 16 Nisan 2011 Cumartesi tamamlanacak olan programın ücreti 350 TL. Programın sonunda katılımcılar sertifika alacaklar.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT