MSA, ünlü şef Jamie Oliver’ın temel yemek ve mutfak eğitimi “Jamie’s Home Cooking Skills” programıyla, gençleri mutfağa davet ediyor.
Gençlere özel mutfak eğitimi programı
İngiltere’den sonra dünyada ilk defa Türkiye’de MSA tarafından gerçekleştirilen Jamie’s Home Cooking Skills programı, gençlere hayat boyu ihtiyaçları olan temel yemek bilgisiyle, doğru ürün ve malzemeleri kullanarak basit, besleyici ve ekonomik yemekler hazırlama becerisi kazandırmayı amaçlıyor.
Bu program sayesinde mutfakta kendine yeten, temel mutfak bilgisi ve becerileriyle donatılmış gençler; yoğun okul ve iş hayatına hazır yetişiyor, dünyanın her yerinde kendi ayakları üzerinde sağlam durabiliyor, kendilerine olan güvenleri artıyor.
Doğru yeme alışkanlıklarını erken yaşta kazanmak, neyi neden yemek gerektiğini bilmek, pratik ve besleyici, gerçek besin içeren yemekler hazırlamak hayatlarını sürdürmede gençler için en az akademik bilgi kadar önem taşıyor.
Toplam 40 saat süren eğitim programında, ‘temel yemek bilgisi’, ‘malzeme seçimi, etiket okuma, hazırlama’, ‘doğru alışveriş, mevsimsel ürün seçimi, alışveriş sepeti planlama’, ‘gıda güvenliği, korunması ve hijyen kuralları’, ‘mutfak ekipmanlarını tanıma, kullanım bilgisi ve temizliği’, ‘buzdolabı ve kilerde her zaman olması gerekenler’, ‘sağlıklı, kolay ve ekonomik yemek tarifleri’ ve sebzeler, çorbalar, salatalar, et pişirme, makarnalar, tavuk ve balıklar, kahvaltı, tatlılar gibi mutfakta gençlere sürdürülebilir beceriler sağlayan konular işleniyor. Program bitiminde ise öğrenciler MSA’nın eğitim restoranı Okulun Mutfağı’nda ebeveynleri için yemek pişiriyor ve anne-babalarına 10 günlük eğitim boyunca öğrendikleri yemeklerden oluşan bir menüyü hazırlayıp sunuyorlar.
Jamie Oliver tarafından 2005 yılında başlatılan program, İngiltere’deki ilk ve orta dereceli okulların ders müfredatında yer alıyor. Uluslararası eğitim akreditasyon kurumu Edexcel/Pearson ve BTEC onaylı ‘Jamie’s Home Cooking Skills’ sertifikalı eğitim programı, İngiltere dışında sadece Türkiye’de ve MSA aracılığıyla gençlere sunuluyor.
Program detayları:
- Eğitime katılma yaşı 14-17 aralığıdır. Eğitim başında kimlik beyanı zorunludur.
- İstasyonlarda tek kişi çalışılacaktır.
- Kontenjan 14 katılımcıyla sınırlıdır.
- 2 hafta boyunca hafta içi her gün mutfaktaki eğitimin ardından 1 gün restoran deneyimi olmak üzere toplam 11 günlük bir eğitimdir.
- Eğitim boyunca kullanılacak bıçak seti, 1 adet aşçı ceketi ve Jamie’s Home Cooking Skills önlükleri öğrencilere hediye edilecektir.
- Detaylı teorik bilgileri ve reçeteleri içeren özel eğitim kitabı verilecektir.
- Programın sonunda öğrenciler MSA katılım sertifikası ile uluslararası Jamie’s Home Cooking Skills sertifikası elde edecektir.
27 Ocak-08 Şubat, 10.00-15.00/ 2.250 TL Eğitim İçeriği:1. Gün:Beslenme
Gıda güvenliği
Temel mutfak bilgileri, bıçak kesim teknikleri
2. Gün:SebzeChili, mozzarella ve fesleğenli fırında patates
Beşamel soslu karnabahar
Parlak brokoli
Tereyağ ve parmesan dolgulu mantarlar
ÇorbaDomates çorbası
Pırasa ve patates çorbası
Sebzeli ve fasulyeli çorba
3. Gün:AtıştırmalıkClub sandviç, patates kızartması
Ton balıklı sandviç
Etli quesadilla
KahvaltıDondurulmuş meyveli smoothie
Croque Monsieur
Granola, meyve ve yoğurt ile
4. Gün:YahniKuzu yahni
Sebze köri
KıymaBolonez soslu makarna
Etli chili
Fırın köfte, patates püresi
5. Gün:SalataChopped salata
Sezar salata
Temel salata sosları
YumurtaHaşlanmış yumurta
Kızarmış ekmek üzerinde çırpılmış yumurta
Eggs florentine
6. Gün:Etİnce biftek
Fırında T-Bone steak
Kuzu pirzola
TavukBiberiyeli ızgara tavuk göğsü
Domatesli çıtır tavuk but
Tavuk fajita
7. Gün:MakarnaKlasik pesto sosu
Tagliatelle Genovese
Domates soslu linguine
PirinçYasemin pilavı
Şehriyeli pirinç pilavı
8. Gün:BalıkKağıtta somon
Akdeniz usulü levrek tava
Thai usulü çupra
9. Gün:TatlıDilimlenmiş portakal ve toz badem ile çikolatalı dondurma
Badem kremalı milföy tart
Soupe anglaise
Meyve crumble
10. Gün:Ekmek Tava ekmeği
Sarımsaklı ve biberiyeli focaccia
MeyveMeyve salataları
Orman meyveli çabuk frozen yoğurt
11. Gün:Uygulamalı restoran eğitimi kapsamında öğrenciler ebeveynlerine yemek hazırlayıp servis edecekler.
- Eğitime katılma yaşı 14-17 aralığıdır. Eğitim başında kimlik beyanı zorunludur.
- İstasyonlarda tek kişi çalışılacaktır.
- Kontenjan 14 katılımcıyla sınırlıdır.
- 2 hafta boyunca hafta içi her gün mutfaktaki eğitimin ardından 1 gün restoran deneyimi olmak üzere toplam 11 günlük bir eğitimdir.
- Eğitim boyunca kullanılacak bıçak seti, 1 adet aşçı ceketi ve Jamie's Home Cooking Skills önlükleri öğrencilere hediye edilecektir.
- Detaylı teorik bilgileri ve reçeteleri içeren özel eğitim kitabı verilecektir.
- Programın sonunda öğrenciler MSA katılım sertifikası ile uluslararası Jamie's Home Cooking Skills sertifikası elde edecektir.