Sema Töreni

Tarihler: 09 Kasım 2014 Pazar ~ 09 Kasım 2014 Pazar 17:00

Yer: Galata Mevlevihanesi

Ücret: 1. Kategori - 45.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Adres: Şahkulu Mah. Galip Dede Cad. No:15 Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 245 4141

Web: http://http://www.galatamevlevihanesimuzesi.gov.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 9, 2014 ~ Kas 9, 2014

Mevlânâ Kültür ve Sanat Vakfı'nın düzenlediği "Semâ Töreni", Galata Mevlevihânesi Müzesi'nde gerçekleştirilecek.

Mevlana Kültür ve Sanat Vakfı (MEKÜSAV), 1990 yılında Mevlevîlik kültürünün ocağı, akademi ve konservatuarı kabul edilen Mevlevîhânelerden yetişip hayatta olan son dönem yetkililerin direktifleri ile seçilen, Andaç Arbaş ve A. Doğan Ergin tarafından kurulmuştur.

(Andaç Arbaş ve Ali Doğan Ergin, 1958 yılında Konya’da başlatılmış olan “Mevlana İhtifalleri” Mevlana Celaleddin Rumi’yi anma törenlerinde 1958 yılından itibaren neyzen olarak hizmette bulunarak bu görevi 1990 yılına kadar sürdürmüşlerdir. Ali Doğan Ergin 1978-1990 yıllarında Konya’da Neyzenbaşı ve Mûtrib Heyeti Başkanı olarak görevi yapmıştır.) 

İnsalık aleminin müstesna değerlerinden biri olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin ve onunla gelişen kültürün yozlaştırılmadan gelecek nesillere ulaştırılmasını kutsal bir görev kabul ederek, titizlikle uygulayan Mevlana Kültür ve Sanat Vakfı, Mevlana Celaleddin Rumi’nin 800 yıldan günümüze akıp gelen manevî kültür potansiyeli içeriğinde güzel ahlâk, iç özgürlük, mutluluk, hoşgörü, aşk ve disiplin olgularını, her dil ve dinden toplumlara aktarmak ve kendisinin çizdiği sevgi, sanat, anlayış ve insanları yakınlaştırma yolunu geliştirmek amacında, Mevlânâ’nın öngördüğü ilâhî birlik, sevgi, akıl ve kültürün yardımı ile insanların iç zenginliğini geliştirmek ve yaşamı güzelleştirmek gayretindedir.

Bu amaçların gerçekleşmesi için 1990 yılında Konya’da Mevlânâ’yı anma haftasında vakfın Musiki Heyeti ile sema töreni gerçekleştirilmiş, T.C.Kültür Bakanlığı’nın İstanbul’da Ayasofya’da düzenlediği konserde vakfın Tasavvuf Musikisi Topluluğu Yunus Emre’nin şiirlerinden bestelenmiş eserleri sunmuştur. Gerçekleştirilen etkinlikler sonucu TURSAB tarafından 1994 yılında Vakıf, Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel eli ile altın plaketle ödüllendirilmiştir.

1994 yılında New York’ta Saint John Katedralinde Mevlevi Ayini icrâ edilmiş, aynı sene A.B.D.’nin 16 eyaletinde Klasik Türk Musikisi konserleri, sema törenleri gerçekleştirilmiş, Hammamizade İsmail Dede Efendi’nin Ferahfeza Mevlevi Ayini CD yapılarak bütün dünya ülkelerine yayımlanmıştır.

1996 yılında Alaska’dan başlamak üzere A.B.D.’nin 18 eyaletinde, 1997 yılında Kanada ve A.B.D.nin 14 eyaletinde sema törenleri, sohbet toplantıları ile televizyon ve radyo programları yapılmıştır. İstanbul CCR'de gerçekleştirdiği etkinlikler TRT 2'de yayınlanmış, bu programda ilk defa Diyanet İşleri Başkanı dahil Türkiye'deki bütün dinlerin ruhani liderleri de hazır bulunmuştur.

1997 yılında Lonra’da Kraliyet Ailesi ve özel davetli önünde vakıf sanatçıları gerçekleştirdikleri sema töreni ile büyük beğeni ve ilgi ile izlenmiş, aynı yıl İtalya’da Guisappe Verdi Konser Salonu’nda verdiği konser ile Milanolu'ların hayranlığını kazanmış, Antalya Aspendos Tiyatrosu’nda da ilk defa binlerce yabancı izleyiciye Mevlânâ’nın manevî aleminin esintileri konferans ve sema töreni ile yansıtılmaya çalışılmıştır.

Vakıf 1998 yılında A.B.D.’nin 24 şehri ile New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Merkez Binası'nda ve Sakıp Sabancı’nın “Osmanlı Hat Sanatı” isimli sergisinin açılışında Metropolitan Müzesi'nde özel davetlilerin izlediği sema törenini gerçekleştirmiş ve gazetelerde kendisinden övgü ile bahsettirmeyi başarmıştır.

2003 yılında, İtalya’nın Catanzaro şehrinde “Vis Musicae il Parco SonoroTra i Due Mari”Kültür Festivalinde sema töreni ile yer almış ve izleyicinin beğenisini kazanmıştır.

Vakıf, düzenleği sayısız etkinlikler ile kökleri Türk milletinin bin yıllık verimli geçmişinde olan Mevlana olgusunu, insanlık alemine açmaya gayret ederek çalışmalarını sürdürmüş, yurt içinde de konusu ile ilgili kültür etkinliklerini, aylık sohbet toplantılarını, Klasik Türk ve Tasavvuf Musikisi Konserleri ile sema törenlerini başarı ile gerçekleştirmiştir.

Vakıf 2010 yılında, Bahâriye Mevlevîhânesi şeyhi, bestekâr, Neyzen Hüseyin Fahreddîn Dede Efendi’nin “Müntehabât-ı Fahrî” isimli Tasavvuf ve Mevlevilik hakkında çok önemli bilgiler içeren el yazması eserini günümüz Türkçesi ile yayınlayarak kültür hayatına sunmuştur. 

T.C. tarihinde konusunda kurulmuş ilk vakıf olma onurunu büyük bir sorumlulukla taşıyan vakıf, Mevlânâ Celâleddin Rumi adına yüz yıllar içinde gelişmiş musiki, semâ ve diğer güzel sanatların gerçek ve titiz uygulayıcısı durumundadır.

Merkezi Ankara’da bulunan Mevlânâ Kültür ve Sanat Vakfı (MEKÜSAV), Antalya Şubesi, İstanbul ve Konya illerinde çalışma ve faaliyetlerini sürdürmektedir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT