Yedi Diyar

Tarihler: 17 Mayıs 2004 Pazartesi ~ 17 Mayıs 2004 Pazartesi 17 Mayıs Pazartesi Saat 19:30

Yer: Boğaziçi Üniversitesi Murat Dikmen Salonu

Nereden Alınır: Bilgi için: bufk@boun.edu.tr

Adres: Boğaziçi Üniversitesi, Rumelihisarüstü Bebek İstanbul

Telefon: 0536 419 78 17

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 17, 2004 ~ May 17, 2004
Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü olarak bu sene “Yedi Diyar” adlı dans müzik gösterimizle izleyici karşısındayız. “Halkların kardeşliği” temasının işlendiği gösterimiz Trakya, Makedonya, Ege, Toroslar-Tahtacı, Varto, Muş-Van-Eğin ve Diyarbakır olmak üzere yedi bölümden oluşuyor.

Son birkaç yıldır kulübümüzde yerel kültürlerle daha derinlikli bir ilişkinin nasıl kurulabileceği konusu tartışılıyordu. “Yedi Diyar” gösterisinin hazırlıklarına başladığımız 2003 yaz döneminde, bu tartışmadan hareketle, yerel kültürlerle daha sıcak ve araştırmacı bir ilişki kurmamıza imkân vereceğini düşündüğümüz eğitim-araştırma çalışmalarına başladık. Semah, Doğu ve Balkan başlıkları altında yürüttüğümüz bu çalışmalarla, ele aldığımız bölgelerdeki çeşitli dans müzik formlarının yanı sıra, bu bölgelerin tarihi, coğrafyası, kültürel ve sosyal yaşamı hakkında da bilgi edinmeye çalıştık. Eğitim çalışmalarının bir ürünü olan dans-müzik gösterilerimizi bu araştırma çalışmaları doğrultusunda şekillendirmeyi amaçladık.

Eğitim-araştırma çalışmaları kapsamında, çeşitli dans müzik kayıtlarından yaptığımız deşifrasyon çalışmaları ve bölge karakterini yakından tanıyan kişilerle kurduğumuz ilişkiler yoluyla dans-müzik icralarımızı yerel icralara yakınlaştırmaya çalıştık. Sahneleri, kullandığımız dans ve müziklerin icra edildikleri ortamlardan yola çıkarak kurgulamaya özen gösterdik. Ele aldığımız bölgelerin karakterlerini gösterimize yansıtabilmek için, bölgelere ait ses ve görüntü kayıtları ve fotoğraflardan da yararlandık. Bu kayıt ve fotoğraflara her sahnenin başında, bölgeyi tanıtan ve sahnede kurulacak ortama dair fikir vermesini amaçladığımız jenerik bölümlerinde yer verdik. Sahne kostümlerine de, bölgelerin ayırt edici karakterlerini yansıtan bir unsur olarak yaklaştık ve kostüm tasarımında bölgelere ait kostümlerle ilgili yaptığımız araştırmaları temel aldık. Gösteride var olan yedi bölgenin sınırlarını tam olarak çizebilmenin mümkün olmaması ve bu bölgelerde farklı birçok halkın kültürünün iç içe geçmiş olması tanımladığımız bölgelerde yaşayan tüm kültürlere yer vermemizi olanaksız kıldı.

Önceki senelerden farklı olarak bu sene eğitim-araştırma gruplarında geniş bir kadronun çalışması ve sahneleme aşamasında reji kadrosunun yanı sıra sahne sorumlularının belirlenmesi daha katılımcı çalışmalara imkân verirken daha geniş bir kadronun deneyim kazanmasına da yardımcı oldu.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT