11. Uluslararası Kukla Festivali

Tarihler: 05 Mayıs 2008 Pazartesi ~ 09 Mayıs 2008 Cuma 2-9 Mayıs 2008

Yer: İstanbul

Ücret: Tam: 20 YTL - Öğrenci: 15 YTL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00, Biletix Gişeleri, www.biletix.com ve Oyun Gişeleri

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 5, 2008 ~ May 9, 2008
11. KUKLA FESTİVALİ
İstanbul’da bir bahar geleneği olan Uluslararası Kukla Festivali, 2-9 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Cengiz Özek’in sanat yönetmenliğinde bu yıl 11. kez düzenlenecek olan festival, dünyanın dört bir yanından gelen 18 gösteriyi İstanbullu seyircilere bir arada sunacak.

Ülkemizde kukla alanında düzenlenen en geniş kapsamlı etkinlik olan festivalin açılışı, 2 Mayıs akşamı, İtalyan Kültür Merkezi’nde yapılacak. Kukla Festivali, her yıl olduğu gibi bu sene de, açılışında günümüzün en önemli kukla topluluklarından birini İstanbul’da ağırlayacak. Açılış töreninde, otuz beş yıldır İtalya’da sanat yönetmeni, rejisör ve oyuncu olarak çalışan Claduia Cinelli’nin “Heartbeat” adlı gösterisi seyircilere sunulacak. Henüz yirmili yaşlarındayken dünyanın önde gelen kukla tiyatrolarından Gran Teatro dei Buruttini del Sole’nin başına geçen Cinelli’nin “Heartbeat” adlı oyunu, aşk kavramını merkeze alarak izleyicileri kâh güldürecek, kâh hüzünlendirecek.

Farklı yaş gruplarından kuklaseverleri aynı etkinlikte buluşturmak hedefiyle yola çıkan 11. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nde; Arjantin, Avusturya, İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya, İtalya, Rusya ve Türkiye’den kukla tiyatroları farklı tekniklerde-temalarda oyunlarını sahneleyecek.

11. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nin her yıl geleneksel olarak verdiği “Onur Ödülü” ise bu yıl, geçen ocak ayında aramızdan ayrılan heykeltıraş Saim Bugay’a sunulacak. Bugay’a “kukla sanatına katkılarından dolayı” verilmesi önceden planlanan ödülü sanatçının ailesi teslim alacak. Açılış akşamında gerçekleştirilecek seremonide, ödülü Ali Poyrazoğlu takdim edecek.

11. Uluslararası Kukla Festivali’ne; Arjantin’den Burbujas Puppet bir masa kuklası örneği olan “Satranç Tahtası Krallığında Ne Olduğu Hakkında”yla ( About What Happened In This Chessboard Kingdom), Avusturya’dan Theater Im Ohrensessel- Stefan Libardi Grimm Kardeşler’in fantastik öykülerinden “Demir Hans”ı (Der Eisenhans) yorumladığı yapıtıyla, İngiliz topluluk Objects Dart da bir başka Grimm Kardeşler uyarlaması olan karışık teknik örneği “Elfler ve Ayakkabıcı”yla (The Elves and the Shoemaker) katılacak. Etkinlikte, Hindistan ve Hint kuklasının bütün trüklerini, bütün renklerini, kokusunu taşıyan Fransa merkezli L’hippocampe Theatre “Mirabai” adlı oyunlarında her yaşa uygun bir ipli kukla gösterisini seyirciyle buluştururken, çalışmalarını 1982 yılında kuklaya yönelten İspanyol Los Claveles Tiyatrosu “Kırmızı Başlıklı Kız”ı yorumlayacak. Festivalin başka İspanyol konuğu ise aktör ve kuklayı cesurca bir araya getiren işleriyle tanınan Bambalina olacak. Bambalina’nın “Kraft”ı ve Alman kuklacı Jorg Bretschneider’ın Alfred Hitchock’tan uyarladığı “Sapık” (Psycho) adlı yapıtı, kukla festivalinin en ilginç gösterileri arasında yer alacak. İtalya’dan Ilfilodeldiscorso topluluğunun çevreyi korumanın önemine dikkat çekeceği “Tonino Pesciolino e il mare”, Almanya’dan Figurentheater Jaboni’nin sempatik prodüksiyonu “Erwin’in Bir Dileği Var” ve Rusya’dan Theatre Tak’ın Anton Çehov’dan uyarladığı “Kaştanka” (Kashtanka), festivalin diğer yabancı konukları olacak. Kukla Festivali’ne ülkemizdense; Cengiz Özek “Büyülü Ağaç” ve “Çöp Canavarı”yla, Ahşap Çerçeve Kukla Tiyatrosu “Notre Dame’ın Kamburu”yla, Kemal Atan Gür Gölge Tiyatrosu doğaçlama olarak sahneleyeceği oyunuyla, Uçaneller Kukla Tiyatrosu “Gün Işını”yla, Tiyatro Tem de “Nasıl Anlatsak Şunu” ve oyun atölyesi’yle ortak prodüksiyonu olan “Tartüf Bey”le katılacak.

Kukla Festivali, düzenlediği bir sanal sergiyle de kukla sanatının ülkemizde daha yakından tanınmasına katkıda bulunacak. Gölge oyununun doğduğu yer olan Asya coğrafyasından Kamboçya, Çin, Endonezya, Hindistan ve Türkiye’nin içinde bulunduğu ülkelerin sanatına ait örnekleri bir sanal sergide buluşturan festival, bu sanatın doğuşuna dair önemli bir envanteri internet üzerinden ilgilileri ile buluşturacak. Sergi http://www.flickr.com/photos/24780337@N03/ internet adresinden gezilebilecek.

Gösterilerin Kukla İstanbul, Metro Kültür, Profilo Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Kırım Kilisesi ve Oyun Atölyesi’nde izlenebileceği Kukla Festivali’nin biletleri, Biletix kanallarından ve temsillerden bir saat önce salon gişeleriyle Metro Kültür gişesinden, indirimsiz 20,00 YTL, indirimli 15,00 YTL’ye temin edilebilecek.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT