23. Uluslararası İstanbul Kısa Film Festivali

Tarihler: 23 Kasım 2011 Çarşamba ~ 30 Kasım 2011 Çarşamba

Yer: Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Başkonsolosluğu, Goethe Institut

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 23, 2011 ~ Kas 30, 2011

DÜNYANIN DÖRT BİR KÖŞESİNDEN GENÇ YÖNETMENLER İSTANBUL’DA BULUŞUYOR

Başlangıcından bugüne, değişik ülkelerden, değişik sesleri bir araya getirmeyi başaran “ İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali ”, kendi alanında, ülkemizdeki en uzun süreli organizasyon olarak öne çıkıyor. Türkiye’yi dünya ülkeleri arasında başarı ile temsil ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün ana sponsorluğunda, Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Başkonsolosluğu ve Goethe Institut nün salon sponsorluklarında gerçekleştirilen bu etkinlik sinema sanatı kapsamında kısa zamanda çok şey anlatma temeline dayanan ve yönetmenlerinin yeteneklerini en özgün biçimde yansıtmalarına olanak tanıyan kısa filmi desteklemek, ulusal ve uluslararası alanda genç yönetmenlerin seslerini duyurmalarına ortam hazırlamak amacıyla düzenleniyor.

Açılış töreni 23 Kasım 2011 Çarşamba günü saat 20.00 de Fransız Kültür Merkezi Sinema salonunda gerçekleştirilecek. Bu tören sırasında ulusal sinemamızın değerli yönetmen ve senaristlerinden Ümit Ünal “ Sinema Sanatı ve Kısa Film” üzerine bir konuşma yapacak . Ümit Ünal’ın ilk filmi “9”u 2001 yılında yazdı ve yönetti. “9”, 2003 yılı Yabancı Film Oscar'ı için Türkiye'nin adayı seçildi ve çeşitli festivallerde ödüller aldı. 2004 yılında senaryosunu yazdığı “Anlat İstanbul” adlı filmi 4 farklı yönetmenle birlikte yönetti. 2008 yılında gösterime giren yazıp yönettiği “Ara” 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali jüri özel ödülünü ve 15. Altın Koza Film Festivali'nde en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini aldı. 2008 yılında Hasan Ali Toptaş'ın “Gölgesizler” adlı romanını senaryolaştırdı ve yönetmenliğini üstlendi. 2010 yılında senaryosu Uygar Şirin'e ait olan “Ses” filmini yönetti. Ünal, son olarak, 2011 yılında senaryosunu kendisinin yazdığı “Nar” filminin yönetmenliğini yaptı.

Ümit Ünal’ın konuşmasından sonra konuklara Türkiye cazının önde gelen vokallerinden ve son dönemlerin çok konuşulan cazcılarından Elif Çağlar tarafından bir konser sunulacak ve festival filmlerinden hazırlanan bir seçki gösterilecek.

Bugüne kadar gösterdiği özenli ve disiplinli çalışmaları sonucu, nitelik ve nicelik olarak Avrupa’nın önde gelen organizasyonları arasında yer almayı başarmış olan “23.İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali”ne bu yıl Türkiye, Belçika, Fransa, Yunanistan, İngiltere, Brezilya, Macaristan, Iran, Bulgaristan, Polonya, Avustralya, Tayland, ABD. İspanya, İtalya, Hindistan, Kanada, Almanya, Ermenistan, Avusturya, Lübnan, Moldova, Kore, Kırgisiztan, Kosova, Hollanda, Romanya, İsviçre, Afganistan, Makedonya, Singapur, Bangladeş, Arjantin, İsrail Cezayir, Fas, Bosna Hersek, İsveç, gibi ülkelerden 870 film başvurdu. Bu filmler arasında yapılan özenli seçim sonucunda, programa toplam 156 film alındı.

Program dört ana başlıktan oluşuyor:
”Kurmaca Filmler”, “Canlandırma Filmler”, “Belgesel Filmler” ve “Deneysel Filmler”

Yönetmenliğini Anne Leclercq’nun yaptığı “Dissonance / Uyumsuzluk” isimli film, 27 yaşındaki bir gencin içinde bulunduğu topluma uyum sağlamak istemekle birlikte sağlam kişiliğinden ödün vermek istememesinin öyküsünü anlatıyor. Bir Fransız filmi olan“The Philosopher / Filozof” isimli çalışmada varlıklı, başarılı bir adam, yeni bir yaşamın peşine düşerek sahip olduğu her şeyden vazgeçiyor. “The Lost Town of Switez / Yitik Kent Switez” Bir Polonya filmi. Yönetmen Kamil Polak bir turistin unutulmuş bir gölün dibindeki ondokuzuncu yüzyıldan kalma hayalet kentin sırrını keşfedişini perdeye taşıyor. Hollanda animasyon filmi olan “Bridge / Köprü” de, bir adam güzel bir balıkla karşılaşıncaya değin dünyasının gri ve cansız olduğunu düşünüyor. Bu balığın trajik bir biçimde ortadan kaybolmasıyla birlikte adamın da yaşamı değişiyor. Virgilio Piñera'nın kısa bir öyküsüne dayanan İspanyol filmi” In insomnia / Uykusuzluk” filminde filmim kahramanı uyumak istese de uykusuzluk onun peşini bırakmıyor. Çok değişik bir çalışma olarak karşımıza çıka “Strange Love Tuhaf Aşk” isimli filmde siren sesleri arasında gökyüzü jetlerle dolduğunda, durum açıklık kazanıyor: Bu bir savaştır. Film Avusturyalı yönetmen Richard Wilhelmer’ın imzasını taşıyor. “High Voltage / Yüksek Akım” bizi Macaristan'da Puszta'da iki topluluğun birer yabancı gibi yan yana yaşadığı yüksek teknolojiyle donanmış bir fabrikanın işçileri ve Çingene gettosu sakinlerinin yanına götürüyor.

Bu yılki festival çerçevesinde ayrıca, “Soiree Allemande” isimli başlık altında, değişik yönetmenin kısa filmlerinden oluşan bir bölüm var. Program, Şubat 2011’de Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali’nde gösterilmiş Alman kısa filmlerinden oluşan bir seçki. Bu filmlerin bazıları garip, bazıları duygulandırıcı, bazıları politik ve bazıları ise güldüren konulara sahip.

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Fransa’dan “UNIFRANCE”, Macaristandan “Hungarian Film Union”, Hollana’dan “Eye Film Institute”, Polonya’dan “ Krakow Film Foundation”, Italya’dan “ RIFF Roma Independant Film Festival”, İspaya’dan “ Instıtuto Cervantes” ve Almanya’dan “ Goethe Institut” seçtikleri filmlerle festivale güç katıyorlar.

Festival, film gösterimleri yanı sıra, birçok yerli ve yabancı yönetmeni bir araya getirme konusunda da önemli bir görev üstleniyor. Bu yıl da dünya’nın değişik ülkelerinden gelecek konuk yönetmenler, hem filmlerinin gösterimlerinde hazır bulunacaklar, hem de katıldıkları toplantılarda izleyicilerden gelen soruları yanıtlayacaklar. Söyleşi ve panellerde yer alacaklar.

Yıllar önce gerçekleştirdiği kısa filmleri ile tanıdığımız, bugün artık deneyimli bir sanat yönetmeni olarak filmlerde görev alan, Natali Yeres, “ Sinemada Sanat Yönetiminin Anlamı ve Önemi” konulu bir workshop gerçekleştirecek. Natali Yeres,1994 Marmara Üniv. Güzel Sanatlar Fak. Sinema - Tv bölümünden mezun oldu. 1999 yılından beri başta Megamovie dergisi olmak üzere çeşitli dergilerde kısa film ve sinema üzerine yazılar yazmakta.19. Ankara film festivalinde ve 40. Siyad ödüllerinde " Rıza " filmindeki çalışmasından dolayı en iyi sanat yönetmeni ödüllerini aldı. Halen sanat yönetmenliği üzerine İst.Tic. Üniv. de ders vermekte, çeşitli kentlerde workshoplar yapmakta. Sinema- televizyon ve tiyatro oyunlarında çalışmalarını sürdürmekte.

Festival “Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması” ile paralel olarak sürdürülüyor. Ülkemizde üretilen kısa filmlerin başvurduğu bu yarışmalı bölümde, Fırat Sayıcı ( Sinema Yazarı ), Feza Çaldıran ( Görüntü Yönetmeni ), Devin Özgür Çınar ( Oyuncu ), Selim Güneş ( Yönetmen ), Banu Bozdemir ( Sinema Yazarı ) , Binnur Feyizli ( Program Yapımcısı ), Yasin Ali Türkeri (Belgesel Film Yönetmeni ), Mehmet Güleryüz ( Yönetmen )den oluşan seçici kurul, tüm filmleri izleyerek hem ön elemeyi gerçekleştirdiler hem de her dalın en iyi filmini belirlediler.

Yine bu yarışma kapsamında, İstanbul Hollanda Başkonsolosluğu da ayrıca ön elemeyi geçen kurmaca filmler arasından bir seçki yaprak “ En yaratıcı Kısa Film” ödülü verecek.

”Ulusal yarışma ödül ve kapanış töreni” 30 Kasım 2011 Çarşamba gecesi gerçekleştirilecek.” Ulusal yarışmada ödül almış yönetmenlere ve bu yılın afişini hazırlayan Eylem Arbak’a başarı plaketleri sunulacak. Ödül alan filmlerden bölümler gösterilecek.

Gösterimler, Beyoğlu İstiklal caddesinde yer alan“Fransız Kültür Merkezi”, “Alman Kültür Merkezi” ve “Hollanda Dutch Chapel” salonlarında ücretsiz olarak izlenebilir.

Program ve gösterim saatleri ile ilgili bilgiye www.istanbulfilmfestival.com adresinden ulaşabilinir.


istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT