9. Üniversitelerarası İstanbul Tiyatro Festivali

Tarihler: 01 Mayıs 2011 Pazar ~ 18 Mayıs 2011 Çarşamba

Yer: Çeşitli Mekanlar

Nereden Alınır: http://www.unistiyafest.org

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 1, 2011 ~ May 18, 2011

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’ye bağlı olarak 19 yıldır tiyatro eğitimi veren Gösteri Sanatları Merkezi’nin bu yıl 9.’sunu düzenlediği Üniversitelerarası İstanbul Tiyatro Festivali, 1-18 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Üniversite tiyatro gruplarının yanı sıra “gişe açmadan” tiyatro çalışmalarını sürdüren “amatör” tiyatro gruplarının da katıldığı festivale İstanbul dışından üniversite grupları da katılıyor. 18 Mayıs 2011 Çarşamba günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek ödül töreni ile Festival sona erecek.

9. Üniversitelerarası İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl İstanbul’un farklı semtlerinde var olan kültür merkezleri ve tiyatro salonlarında gerçekleştirilecek. Bu çerçevede İstanbul genelinde de bir yaygınlık kazanan Festival, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Beyoğlu Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi, Küçükçekmece Belediyesi ve Garajistanbul’un destekleriyle önemli bir mekân avantajı yakaladı.

İstanbul Devlet Tiyatrosu Cevahir 2 sahnesi, Üsküdar Tekel Sahnesi ve Üsküdar Tekel Stüdyo Sahnesi, Cennet Kültür Merkezi, Sefaköy Kültür Merkezi, Muammer Karaca Kültür Merkezi, Garajistanbul, Ümraniye Atakent Kültür Merkezi, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi, Güngören Erdem Beyazıt Kültür Merkezi, Zeytinburnu Kültür Merkezi, Tarık Zafer Tunaya Konferans Salonu (söyleşiler için) ve tiyatro salonu, Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi ve Cemal Reşit Rey Konser Salonu (Kapanış ve ödül töreni) Festival’in gösteri mekânları oldu.

Festival Onur Ödülü Verecek
Festival bu yıl ilk kez Onur Ödülü verecek. Ödül, üniversiteler başta olmak üzere festival seyircisinin ve sair katılımcıların, Festival’in resmi web sitesi (www.unistiyafest.com) üzerinden kullanacakları oylarla belirlenecek bir tiyatro oyuncusuna verilecek.

Onur Ödülü’yle birlikte Festival çerçevesinde oluşturulan bir jüri tarafından 12 kategoride ödül verilmektedir. Festival gelenekleri çerçevesinde, Geleneksel Türk Tiyatromuzun önemli bir alanı olan ve Karagöz’le anılan Hayal Perdesi’nin “tip”leri ödül olarak kategori birincilerine verilecektir. Kategoriler ve ödül olarak verilecek “tip”ler şöyledir: “En İyi Müzik Tasarımı Ödülü (Zurnacı), En İyi Dekor Tasarımı Ödülü (Karagöz Evi), En İyi Kostüm Tasarımı Ödülü (Süslü Zenne), En İyi Işık Tasarımı Ödülü (Ateşbaz), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü (Tiryaki), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü (Arap Bacı), En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Karagöz), En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (Zenne), En İyi Yönetmen Ödülü (Tuzsuz Deli Bekir), En İyi Oyun (İstanbul Efendisi) ve Jüri Özen Ödülü (Hacivat). Ayrıca Onur Ödülü için de Hayal Perdesi’ndeki “Tip”lerden özel bir kolaj çalışması ödül olarak verilecek.

Ödül tasarımlarını Karagöz tasvir ustası Suat Veral gerçekleştiriyor. Veral, Festival için deri üzerine özel bir ödül çalışması gerçekleştiriyor.

Festival, bu yıl yeni bir uygulamaya başlıyor. Bu ilk çerçevesinde, her yıl en iyi erkek oyuncu ve en iyi kadın oyuncu ödülleri, tiyatro sanatına emeği geçmiş iki ismin anısına verilecek. Festival, bu yıl En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Hüseyin Katırcıoğlu ve En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü tiyatro eleştirmeni Şehnaz Pak anısına verme kararı almıştır.

İki Kıta Bir Deniz; İki Kalas Bir Heves
Festival’in amacı, “amatör” bir heyecanla tiyatro yapan üniversite tiyatro gruplarının yanı sıra sair tiyatro gruplarını bir araya getirmek ve onların oyunlarını seyirci ile buluşturmaktır. Ayrıca ortak bir heyecanın da paylaşımı amacıyla, jüri değerlendirmesi neticesinde belirli ödüller kurgulanmıştır. Ancak ortak paydada Festival’in varlık amacı, “heves”tir…

İstanbul’un Doğu ile Batı kültürlerini buluşturan konumu ile tiyatronun ustalarının dillerine pelesenk ettiği “iki kalas bir heves” sözü, Festival’in de “sözü”dür… Oyun kavramı çerçevesinde “sahne”de her dem yeni bir “kurgu” perdelerini açarken, hayat kavramı içerisinde de “dünya” üzerinde her an yeni bir “yaşam” filizlenmektedir. Oyun ile hayat arasındaki paralellik ve alışveriş, “heves” paydasında ikisini aynı/ayna kılmaktadır.

Bir yıl boyunca “sahne”de bir “oyun”u var etmek için “heves”lerinin peşi sıra “nefes”lerini tüketen tiyatronun bu “heveslileri” için İstanbul’un çeşitli sahnelerinde perdeler 18 gün boyunca açılacaktır. Bu aynı zamanda kurgudan hayata açılan pencerelerdir de…

9. Üniversitelerarası İstanbul Tiyatro Festivali’nde, 39 tiyatro grubundan 800’e yakın oyuncu, 43 oyunda, 13 gösteri mekânında seyircinin karşısına çıkacak.

9. Üniversitelerarası İstanbul Tiyatro Festivali Programı İçin Tıklayın

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT