Tomtom Sinema Karnavalı

Tarihler: 18 Haziran 2011 Cumartesi ~ 25 Haziran 2011 Cumartesi 18-25 Haziran 2011

Yer: Galatasaray – Tomtom Mahallesi / Akarsu, Kaymakam Reşat Bey, Acara, Tosbağa sokakları

Nereden Alınır: www.tomtomsinemakarbavali.com

Adres: Galatasaray – Tomtom Mahallesi / Akarsu, Kaymakam Reşat Bey, Acara, Tosbağa sokakları Beyoğlu İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 18, 2011 ~ Haz 25, 2011
Filmleri neden seviyoruz? Onları ne şekillerde kişiselleştirip kendimize mal ediyoruz? Ve kimi zaman da kostüm, replik, müzik gibi filmlere ait unsurları nasıl bağlamından koparıp, gündelik hayata yeni birer kavram olarak kazandırıyoruz? İlk kez düzenlenen Tomtom Sinema Karnavalı, film izlemekten de çok, sonraki süreçte gelişen ve hayatın içinde paylaşılabilen bir ‘sinemasever kültürü’ (ayrıca buna bağlı birtakım ‘faydalı hastalıklar’) hakkında: Filmlerden ilham alma biçimlerimizi kutlama, fetişleştirme, nihayetinde bir performansa dönüştürme arzusu... Bazen filmlerin içinde yaşamayı, bazen de Woody Allen klasiği “Kahire’nin Mor Gülü”ndeki gibi oyuncunun perdeden çıkıvermesini istemek; kimi klasikleri yeniden izlemeyi bir seremoniye dönüştürmek... Filmlerden, yönetmenlerinin belki de hiç tasarlamadığı anlamlar çıkarıp, hayatın başka yönleriyle ve diğer filmlerle ilişkilendirmek...

Açık havada ücretsiz film gösterimlerinin yapılacağı Karnaval’ın programı, ağırlıklı olarak disiplinlerarası etkileşime dayalı performans ve işlerden, sokak partilerinden oluşuyor. Bu sinema haftası, ‘yüksek kültür’ün ayrıcalıklı alanına sıkışan ‘entelektüel düşünme’ ile çoğu kez sadece ‘popüler kültür’ün marifeti sayılan ‘eğlence’yi, yer yer de gerçekle fanteziyi birbirine katmanın peşinde.

Tomtom Sinema Karnavalı süresince sanatçıyla seyirciyi aynı sinemaseverlik düzleminde buluşturmak, filmlerle ilgili takıntılarımız üzerinden göreceliliği ifşa etmek ve birbirimizden etkilenme biçimlerimize saygı duruşunda bulunarak kapalı devre sistemler yerine ‘daimi oluşum’a kadeh kaldırmak istiyoruz.

KONTUN BAHÇESİ: GIOVANNI SCOGNAMILLO SERGİSİ
Daha önce hiç sergilenmemiş resimleri, favori filmlerinden parçalar, yazdığı kitaplar, ‘action figure’ koleksiyonu...
Giovanni Scognamillo’yu Levanten bir yazar, bir sinema ve vampir uzmanı (vampirolog) olarak tanıyoruz. Halbuki bu ‘kült İstanbullu’nun, bütünüyle ilham verici bir dünyası var. Edebiyat ve sinemanın bilhassa fantastik türleriyle birlikte ‘gizemcilik’in her çeşidini de araştırmış olan 82 yaşındaki ‘Kont’un evi (evet, hayranlarının gözünde o bir Kont), tam da bu sebeple hala genç hayranlarınca sık sık ziyaret ediliyor.
18-25 Haziran / Indigo / 12.00-20.00

MONSIEUR M – DJ SET: TRAMONTO DI TOMTOM
Şuradan başlayalım: Giovanni Scognamillo’nun İstanbul doğumlu torunu Dimitris Dermentzioglou / ‘Monsieur M’, Atina’da ünlü bir ‘house’ müzik DJ’i. ‘Meğerse’ yıllardır Indigo’da çalmak isteyen Monsieur M, serginin açılış kokteylinde Indigo Lounge’da, kendi tarzı yerine dedesinin gençlik yıllarına damga vurmuş zamansız parçalarla birlikte daha yeni ’jazzy’ sound’ları içeren, ‘Tramonto di Tomtom’ (Tomtom’da Günbatımı) isimli bir ‘set’ sunacak.
18.06 Cumartesi / 19.00-21.00 / Indigo Lounge

‘PAUL LEGER SHOW’: AÇILIŞ PERFORMANSI
Klasik film sahnelerinin genç performans, dans ve tiyatro sanatçıları tarafından ‘canlı’ olarak yeniden yorumlanacağı, sinemanın tiyatroya taşınacağı bir gösteri. Adını, Emir Kusturica’nın “Arizona Dream” filminde Vincent Gallo’nun canlandırdığı takıntılı Paul Leger karakterinden alıyor.
18.06 Cumartesi / 21.00-21.30 / Garajİstanbul

DR. MOOG - DJ SET: GECENİN ÇOCUKLARI / GIOVANNI SCOGNAMILLO’YA SAYGI
Müzik ile sinemanın avangard, fantastik türleri, duyulmadık-görülmedik hazineleri ve B-sınıfı örnekleri konusunda İstanbul’daki sayılı koleksiyoner ve DJ’den biri olarak istikrarlı bir ‘underground’ kariyeri sürdüren Dr. Moog (Deniz Pınar), Scognamillo için özel bir performans hazırladı. Neler duyup neler göreceğiz?
18.06 Cumartesi / 21.45-01.00 / Indigo Lounge

AÇIK HAVA SİNEMASI
Karnaval boyunca akşam saatlerinde yerli-yabancı film klasikleri, açık havada ücretsiz olarak gösterilecek. Film esnasında konuşmak, yiyip-içmek, dans etmek, şarkı söylemek -ve diğer ‘uygunsuz davranışlar’- serbest.
18-25 Haziran / Akarsu sk.

CONTROL VOLTAGE PROJECT (Mert Topel & Alper Maral): KRZYSZTOF KOMEDA GECESİ
Roman Polanski ile Polonya cazının efsane ismi Krzysztof Komeda işbirliğinin üç klasiğine, “Rosemary’nin Bebeği”, “Cul-de-sac” ve “Korkusuz Vampir Avcıları”nın soundtrack’lerine ‘voltaj ayarı’...
22.06 Çarşamba / 21.00 / Alt.

FİLM MARATONU: ENGİN ERTAN’DAN KÜLT FİLM SEÇKİSİ
Aylık ‘Sinema’ dergisinin Yazıişleri Müdürü, dergideki ‘Kült Filmler’ köşesi ve aynı isimli kitabıyla tanıdığımız Engin Ertan, Karnaval için, pek kolayca karşınıza çıkmayacak, birbirinden tuhaf (ama gerçekten tuhaf!) filmlerden özel bir seçki hazırladı.
25 Haziran / 11.00-19.00 / Garajİstanbul

LEGOWELT LIVE: ‘13. DİSKOYA SALDIRI’
Hollandalı ‘electro’ dahisi, sinemadaki esin kaynaklarını yorumluyor: John Carpenter, 70’-80’lerin fantastik filmleri, Klaus Kinski...
25 Haziran / 24.00 / Indigo Lounge

DISC JOCKEY ARI & B-BOT – DJ SET
Legowelt’in Indigo Lounge’daki performansının öncesi ve sonrasında, benzer müzik türlerini İstanbul kulüplerine taşıyan iki DJ’i, B-BOT’un italo-disco, Disc Jockey Ari’nin ise electro / electro-house parçalarından oluşan setlerini dinleyeceğiz.
18-25 Haziran / Akarsu sk. (Alt.’nın yanı)

DOUBLE WHAMMY - DJ SET: MAHVEDEN SESSİZLER
Tren gara girer, adam Ay’a iner, olaylar gelişir... Sessiz sinemanın baş taçları ile ‘kıyıda köşede kalmış’larına ait görüntüler, post-modern çağın avangard müzikleriyle sesleniyor: Disko Detone ve Kinoyxo’nun (Kinohua diye okunur) ortak projesi ‘Double Whammy’den post-punk, electro-punk, new-wave, synth-wave, flexi-pop ve İtalyan underground’una adanmış bir set.
23 Haziran / 22.00-02.00 / Indigo Lounge

‘BREAKFAST AT TOMTOM’
Karnaval bitti; parti bitti; disco bitti... Hatta güneş doğdu bile. Ama film yeni başlıyor: ‘Akşamdan kalma’ olduğu halde şahane görünen Audrey Hepburn, Manhattan’ın meşhur mücevher mağazası Tiffany & Co’nun önünde taksiden iniyor. Elinde kahvaltı niyetine bir fincan kahve ile bir ‘croissant’... Hollywood tarihinin en sevilen romantik komedilerinden “Tiffany’de Kahvaltı”nın (1961) açılış sahnesini, Karnaval’ın son sabahında, Tomtom sokaklarından Akarsu’da bizzat tekrarlıyoruz. Dev çerçeveli güneş gözlüklerimizi unutmayalım. Kahve ve ‘croissant’ servisimiz mevcuttur...
26 Haziran / 06.00-08.00 / Akarsu sk.














istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT