Arşivden Seçme Filmler I

Tarihler: 29 Mayıs 2009 Cuma ~ 26 Haziran 2009 Cuma 08.05. – 26.06.2009

Yer: Goethe-Institut

Ücret: Giriş ücretsizdir

Nereden Alınır: Almanca, Türkçe altyazılı

Adres: Yeni Çarşı Cad. 32 Galatasaray- İstanbul Beyoğlu İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 29, 2009 ~ Haz 26, 2009
Arşivden Seçme Filmler I
08.05. – 26.06.2009

22 film örneğinde Alman sinemasının yüz yıllık tarihine bir bakış: Goethe-Institut arşivinden oluşturulan bu seçki ile ilk sessiz filmler (Lubitsch), savaş öncesi (Sternberg) ve savaş sonrası (Käutner) filmler, 60’lı ve 70’li yılların yaratıcı filmleri (Kluge, Fassbinder) ve günümüzün yeni ve gerçekçi (Petzold, Dresen) sineması olmak üzere sinema tarihinin önemli devreleri sunuluyor. Seçilen filmler ait oldukları dönemin Almanyası`na göz atma fırsatı veriyor ve film ve film dilinin gelişimini belgeliyorlar. Goethe-Institut ilk bölümde, 1910 – 1940 yılları arasındaki dönemden 9 film gösteriyor.

08.05.09, 18.00
„Erkek Olmak İstemiyorum“
1918, 45’, s/b
Yönetmen: Ernst Lubitsch
Oyuncular: Ossi Oswalda, Curt Goetz, Ferry Sikla, Margarete Kupfer, Victor Janson
Zıpçıktı bir genç kız (Ossi Oswalda) onu evde eğiten ve göz kulak olan öğretmenini (Curt Goetz) atlatarak erkek kılığına girer ve Berlin gece hayatına karışır. Orada öğretmenine rastlar ve onu tanıyamayan öğretmeniyle „erkek erkeğe“ kardeşliğe ve dostluğa kadeh kaldırırlar. Bu durum bir sürü karışıklığa yol açar ve sonuçta öğrenciyle öğretmen birbirlerine aşık olurlar.
„İstiridye Prenses“
1919, 60’, s/b
Yönetmen: Ernst Lubitsch
Oyuncular: Ossi Oswalda, Victor Janson, Harry Liedtke, Julius Falkenstein, Max Kronert
Histerik ve ahlaksız bir kız olan İstiridye Prenses evlenmek istemektedir. Bu esnada aslında gerçek prensin hizmetkarı olan sefih ve sakat “Prens Nucki” çıkar ortaya ve hemen kiliseye sürüklenir. Prens üzüntüden kendini içkiye verir. Gerçek prens Nucki de içkiye vurur kendini.

15.05.09, 18.00
„Bilge Nathan“
1922, 123’, renkli
Yönetmen: Manfred Noa
Oyuncular: Werner Krauß, Carl de Vogt, Fritz Greiner, Lia Eibenschütz, Bella Muzsnay
Ephraim Lessing’in pasifist dramı, 12. yüzyılda, Haçlı Seferleri sırasında Kudüs’te geçer. O dönemde Hristiyanlık Yahudilik ve Müslümanlık doğrudan doğruya karşı karşıya gelmektedir. Werner Krauss’un başrolü oynadığı, görüntüler açısından çok zengin bu film, 1922’de, daha yapım aşamasında Nasyonal Sosyalistlerin saldırılarıyla karşı karşıya kaldı ve bugün tamamen unutulmuş durumda. Filme eşlik eden kitapçıkta uzun süre kayıp kalmış bu filmin başına gelen sansürün karmaşık hikayesi anlatılıyor. Münih Film Müzesi, filmin bugüne kalmış tek kopyasını restore ederek zamanın özelliklerine uygun olarak renklendirdi ve Alman sessiz sinemasının bir ustalık eseri olarak yeniden keşfedilmesi için sinemaseverlere sundu.

22.05.09, 18.00
„Mavi Melek“
1930, 109’, s/b
Yönetmen: Josef von Sternberg
Oyuncular: Emil Jannings, Marlene Dietrich, Hans Albers
Öğrencileri arasında elden ele dolaşan açık saçık fotoğraflara öfkelenen Profesör Ruth, fotoğrafların sahibi olan güzel Lola’dan hesap sormak için Mavi Melek kabaresine gider. Lola’nın sahnesinden büyülenen profesör, kadının tiryakisi olur ve onunla evlenmek için kariyerini bırakır; böylece çöküşü de başlamış olur. Genç karısıyla şehirden şehire gider ve üçüncü sınıf bir grupta aptal August’u oynar. Nihayet eski öğrencilerinin ve arkadaşlarının alay konusu olacağı şehrine geri döner. Boynuzlanmış bir koca olarak boş sınıfına girer ve burada yere yığılarak ölür.

29.05.09, 18.00
„Dans Eden Kongre“
1931, 97’, s/b
Yönetmen: Erich Charell
Oyuncular: Lilian Harvey, Willy Fritsch, Lil Dagover
1815 yılında Viyana Kongresi sırasında, fonda Metternich’in siyasi entrikalarının yer aldığı bir ortamda, küçük bir eldivencinin bir Rus çarıyla yaşadığı romans.

05.06.09, 18.00
„M – Bir Şehir Katilini Arıyor“
1931, 98’, s/b
Yönetmen: Fritz Lang
Oyuncular: Peter Lorre, Otto Wernicke, Gustaf Gründgens
Bir çocuk katili Berlin’deki sakin hayatı tehdit etmekte, halkı huzurunu kaçırmaktadır. Polisin bu konuda yürüttüğü soruşturma, gangsterlerin bol kazançlı işlerini de sekteye uğratır. Bu nedenle organize suç dünyası da düzenin koruyucularına paralel olarak bu patolojik suçluyu aramaya başlar. Gangsterlerin sonunda yakaladığı katile, çıkarıldığı yer altı mahkemesinde ölüm cezası verir. Katil idam edilmeden önce polis gelir ve adamı “kanun namına” tutuklar.

12.06.09, 18.00
„La Habanera“
1937, 100’, s/b
Yönetmen: Douglas Sierck
Oyuncular: Zarah Leander, Ferdinand Marian, Karl Martell, Julia Serda
Bir gemi seyahatinde İsveçli güzel Astrée Sternhjelm (Zarah Leander) Porto Rico’ya gelir ve adanın büyüsüne ve büyülü müziğine yenik düşer. Habanera’nın suçudur bu. Teyzesiyle İsveç’e dönmek yerine, onun gözetiminden kurtulur, kalkmak üzere olan gemiden son saniyede kaçar; bir köy eğlencesinde karşılaştığı ve boğa güreşindeki cesaretinden büyülendiği zengin toprak sahibi Don Pedro de Avila’nın (Ferdinand Marian) kollarına atılır.

19.06.09, 18.00
„Hoşça Kal, Franziska!“
1941, 93’, s/b
Yönetmen: Helmut Käutner
Oyuncular: Marianne Hoppe, Hans Söhnker, Fritz Odemar, Rudolf Fernau, Margot Hielscher
Bir profesörün kızı olan Franziska’yla hızlı gazeteci Michael arasında yaşanan bir “ilk bakışta aşk” hikayesi. Olaylar 1932 yılında başlar ve İkinci Dünya Savaşı’nı da içine alan bir dönemde geçer. Bu iki kişinin aşkı, vedalaşmalardan ibarettir. Erkek, hep giden taraftır, çalıştığı ajansın görevlisi olarak dünyada olanları, kazaları, doğal afetleri ve savaşları filme alır. Kadın ise önce yalnız, sonra iki çocuğuyla birlikte şirin bir kasabada geride kalandır. Kadın zamanla umutlarını yitirir, melankolikleşir, ancak hayatının aşkından vazgeçemez. Marianne Hoppe ve Hans Söhnker’in olağanüstü oyunlarının öne çıktığı, kısmen neşeli bir melodram.

26.06.09, 18.00
„Köprü Altında“
1945, 92’, s/b
Yönetmen: Helmut Käutner
Oyuncular: Hannelore Schroth, Carl Raddatz, Gustav Knuth, Hildegard Knef
Film Leo de Laforgue’un “Paris Köprüleri Altında” adlı romanından uyarlanmıştır.Herhangi bir yaz; Spree kıyısında herhangi bir yer: İç sularda gezinen iki gemici Willy ve Hendrik (biri mavnanın sahibi, diğeri ise tek mürettebatıdır) gecelemek üzere mavnayı bağlarlar. Burada köprünün demirlerinden atlamaya çalışan genç bir kız görürler. Aynı anda bir on mark banknotu salınarak nehre düşer. Genç kız kendisine tatsız bir olayı hatırlatan paradan kurtulmak istemiştir sadece. Her filmden sonra buluşma noktası olan SARI SİYAH AVLU`da izlenimlerinizi paylaşma imkânınız olduğunu hatırlatmak istiyoruz.






















istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT