Caligari: Korku Sinemaya Geldiğinde + Sinema Yoluyla Bir Millet Yaratmak

Tarihler: 15 Nisan 2014 Salı ~ 15 Nisan 2014 Salı 16:00

Yer: İstanbul Modern

Ücret: 1. Kategori - Tam:7,50 TL Öğrenci:7,50 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Adres: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Karaköy Beyoğlu İstanbul

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 15, 2014 ~ Nis 15, 2014

Yönetmen: Rüdiger Suchsland
Senarist: Rüdiger Suchsland
Görüntü Yönetmeni: Harald Schmuck, Frank Reimann
Kurgucu: Katja Dringenberg
Özgün Müzik: Michael Hartmann, İgor Stravinsky, Gottfried Huppertz, Cinema Orchestra
Yapımcı: Martina Haubrich
Yapım Şirketi: Looks Filmproduktionen Gmbh
Dünya Hakları: Looks Filmproduktionen Gmbh
Almanya, 2014, DCP, Renkli & Siyah-Beyaz
52, Almanca; İngilizce, Türkçe altyazılı

Daha önce festivalde hem FIPRESCI hem de En İyi İlk Film jürisinde görev almış, Alman sinema yazarı Rüdiger Suchsland'ın ilk yönetmenlik denemesi Caligari - Wie der Horror ins Kino kam, Dışavurumculuk akımının sinemadaki yansımaları ve Weimar Cumhuriyeti üzerine. Ünlü Alman sosyolog Siegfried Kracauer'in sinema tarihiyle ilgili araştırmalar için köşe taşı niteliğindeki ünlü kitabı From Caligari to Hitler gibi, Suchsland'ın filmi de söz konusu dönemi ele alırken Robert Wienen'in dışavurumcu klasiği Dr. Caligarinin Muayenehanesi'ni merkeze yerleştiriyor. Weimar Cumhuriyeti'nin taşıdığı hissiyatın günümüzden çok da farklı olmadığını belirten Suchsland; savaştan yeni çıktığı için korku içerisinde, bir yandan delicesine tüketen diğer yandan ekonomik krizle boğuşan bir dünyada Dışavurumculuk akımının önem kazanmasına dikkat çekiyor. Tüm dünyada ses getiren Alman Dışavurumcu Sinemasının örneklerini Dr. Caligarinin Muayenehanesi'nden yola çıkarak analiz ederken; I. Dünya Savaşına ve Weimar Cumhuriyeti döneminde Almanyaya dair arşiv görüntülerine ve pek çok klasik filmden özenle seçilmiş sahnelere yer veriyor.

Suchsland'ın belgeseli dönemin Almanyası'ndaki gerilimin, siyasi paranoyanın ve karamsarlığın altını çizerken, Weimar Cumhuriyeti'nin son zamanlarında çekilmiş Menschen am Sonntag'da farklı bir resimle karşılaşıyoruz. 1930 yapımı bu film; sadece Robert Siodmark, Fred Zinnemann, Edgar G. Ulmer, Billy Wilder gibi geleceğin ustalarını kariyerlerinin başında bir araya getirmesiyle önemli değil. Bir dışavurumcu sinema örneği olmayan Menschen am Sonntag, amatör oyuncuları ve dış mekânlarda yapılan çekimleriyle bir anlamda o yıllara dair belge niteliği de taşıyor. Berlin'de beş genç insanın bir pazar günü yaşadıklarına ve gönül ilişkilerine odaklanan film, Dışavurumcu Sinemanın karamsar bakış açısını paylaşmıyor. Hitler'in iktidara gelişinin birkaç yıl öncesinde Almanyadaki gündelik yaşamı sergileyen bu başyapıt, kendi hikâye dünyası içerisinde dönemin siyasi gerilimine yer vermese bile, sinema tarihindeki yeri nedeniyle bugün Nazi Almanyası'ndan bağımsız ele alınamıyor. Zira filmin yaratıcıları birkaç yıl sonra Amerika'ya göç etmek durumunda kalmış, Menschen am Sonntagın perdeye yansıttığı özgür dünya 1933te kaybolmuştu. – Engin Ertan

Söyleşi: Sinema Yoluyla Bir Millet Yaratmak

Birinci Dünya Savaşının 100. yıldönümü için hazırlanan özel bölüm kapsamında, sinema yazarı Rüdiger Suchsland'ın yönettiği belgesel Caligari - Wie der Horror ins Kino kam / Caligari, Korku Sinemaya Geldiğindeve Alman sinemasının başyapıtlarından Menschen am Sonntag / Bir Pazar Günü filmlerinin gösterimleriyle birlikte Suchsland'ın konuşmacı olarak yer alacağı bir panel düzenlenecek. Belgeselinde Birinci Dünya Savaşı ertesindeki Almanya'yı, Weimar Cumhuriyeti'ni, o yılların dışavurumcu filmleri üzerinden analiz eden Suchsland, sunumunda bir kültürel araç olarak sinemanın o dönemdeki işlevinden, denk düştüğü kolektif ruh halinden ve toplumla sinemanın birbirini karşılıklı nasıl etkilediğinden bahsedecek.

Konuşmacı: Rüdiger Suchsland
Moderatör: Engin Ertan

15 Nisan Salı
İstanbul Modern

16.00 Caligari, Korku Sinemaya Geldiğinde filminin gösterimi
17.00 Söyleşi

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT