Hikmet Barutçugil 100. Kişisel Sergisini 100 Eserle Açıyor

Tarihler: 08 Mayıs 2014 Perşembe ~ 05 Haziran 2014 Perşembe

Yer: İTÜ RSG

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 8, 2014 ~ Haz 5, 2014

Ebru sanatının dünyaca ünlü ismi Hikmet Barutçugil, 100. Kişisel Sergisi ile mayıs ayında İTÜ RSG’de!

Taşların doğal desenlerinin ebru ile resmedildiği “Ebrunun Mermer Yüzü” sergisinde, 100. sergiye özel 100 eser yer alacak. Taşlar da ebrular ile birlikte sergilenecek.

Ebrunun kaligrafi, minyatür, illüstrasyon gibi diğer sanat dallarıyla bir araya geldiği örnekler de görülebilecek.

Bilinen en eski Türk sanatlarından olan ebrunun, sadece Türkiye’deki değil dünyadaki en önemli temsilcilerinden olan Hikmet Barutçugil, sanat hayatının 100. Kişisel Sergisini İTÜ Rektörlük Sanat Galerisinde (İTÜ RSG) açacak. “Ebrunun Mermer Yüzü” temasıyla 8 Mayıs Perşembe günü saat 18.30’da verilecek davet ile açılacak sergide, Barutçugil’in 100. Kişisel Sergisine özel hazırladığı 100 eseri yer alacak.

Ebruya disiplinler arası yorum
Ebrunun kaligrafi, minyatür, illüstrasyon gibi diğer sanat dallarıyla bir araya geldiği örnekler de sergide görülebilecek. “Ebrunun Mermer Yüzü”, “Yazılı Akkase”, “Akkase Ebru”, “Çiçek Motifleri”, “Kaya Resimleri”, “Minyatürler”, “İllüstrasyonlar”, “Fosiller” ve “Kaligrafi” olmak üzere 9 kategoride ebru çalışmaları sanatseverlerle buluşacak. Sergi, 5 Haziran’a kadar İTÜ içinden ve dışından sanat dostlarının ziyaretine açık olacak.

İTÜ’nün teknik kimliği ile bütünleşti
Serginin en önemli özelliklerinden biri, farklı yörelerden mermerlerin benzersiz motiflerinin ebru sanatına taşınması olacak. Köklü geçmişi 250. yıla yaklaşan ve dünyanın en eski teknik üniversitelerinden biri olan İTÜ’nün, yer bilimleri alanındaki derin birikimiyle bütünleşmesi adına da önem taşıyacak. İTÜ Maden Fakültesinin destek verdiği sergiye ayrıca Stone Line, Iymmar -Yel Madencilik Tic.A.Ş. ve Kütük Mermercilik firmaları da katkı sundu. Sergi aynı zamanda bir mermer ve taş sergisi niteliği de taşıyacak. Ziyaretçiler, deseni ebruya taşınan taşları eserlerle bir arada görme fırsatına sahip olacak.

İTÜ’ye özel koleksiyon
Sergi kapsamında İTÜ’ye özel bir koleksiyon olarak sınırlı sayıda üretilecek kitap da hazırlandı. Hikmet Barutçugil’in 19. Kitabı olacak çalışmada, orijinal ebrular kullanıldı. Bu sayede her kitap eşi olmayan nadide bir eser olarak hazırlandı. Kitapta orijinal ebrunun yanı sıra Hikmet Barutçugil’in 100. Kişisel Sergisinde yer alan eserleri yer buldu. Ayrıca, ebru sanatı ve taşların dünyasına ilişkin yazılarla da zenginleştirildi.

Yaşamını ebruya adayan duayen
Hikmet Barutçugil, 1952 yılında Malatya’da doğdu. 1973 yılında, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulunda tekstil eğitimine başladı. Hocası Prof. Dr. Emin Barın’ın, geleneksel Türk sanatlarının öğrenilmesi ve yaşatılması konusundaki teşviklerinden etkilenerek, önce hat sanatıyla kısa süre sonra ise ebru ile tanıştı. Ebruya duyduğu ilgi hızla kuvvetlendi ve öğrencilik yıllarından bugüne en önemli uğraşı halini aldı. Tüm hayatını kaplayan ebru sevgisi, onu bu sanatın öncü isimlerinden biri haline getirirken, takvimlerle yarışacak sayısız eser üreterek geleceğe imza atmasını sağladı. Ebrunun sadece kâğıt yüzeyi ile sınırlı kalacak bir sanat olmadığını göstererek, iç mimariden tekstile uzanan yelpazede uygulamalar yaptı. Ebru üzerine denemeleri ile literatüre “Barut Ebrusu” olarak geçen tekniği kazandırdı. Amerika’dan Danimarka’ya, Avusturya’dan Lübnan’a, Brezilya’dan Japonya’ya kadar 40 ülkede 99 kişisel sergi açtı, 96 karma sergide yer aldı. 200’ye yakın kurs ve seminer, 91 konferans verdi, ebru ile sanat terapileri gerçekleştirdi, 18 kitap yazdı. 1830’lu yıllardan kalan Üsküdar’daki tarihi bir konağı Ebristan (İstanbul Ebru Evi) adıyla yaşayan bir “müze galeri”ye dönüştürdü. Halen Ebristan’da kâğıt, kumaş, seramik, cam, ahşap gibi malzemeler üzerine ebru çalışmalarına devam etmekte; hat, tezhip, minyatür, cilt gibi diğer geleneksel sanatlar üzerine uygulamalarını sürdürmektedir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ve Ebristan’da yürüttüğü dersler ile ebru sanatına gönül veren yeni isimler yetiştirmektedir.

RSG’de her ay farklı bir disiplin
2014 Şubat ayında açılan İTÜ RSG, farklı sanat disiplinlerini kucaklayan bir yaklaşımla “teknik üniversite”nin İstanbullu sanatseverlere armağan ettiği bir mekan oldu. Şubat ayında Murat Çakan Suluboya Sergisi ile açılışı gerçekleştirilen İTÜ RSG, mart ayında ülkemizin sayılı bitki ressamlarından Işık Güner’in ilk kişisel sergisine, nisan ayında ise “Giyilebilir Sanat” temasıyla Selçuk Gürışık&Ali Alev Elyaf Sanatı Sergisine ev sahipliği yaptı. Her ay farklı bir disiplin ile alanında seçkin sanatçıların ağırlandığı İTÜ RSG, üniversite dışından da tüm sanatseverlerin ziyaretine açık.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT