İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde Kütüphane Haftası!

Tarihler: 27 Mart 2017 Pazartesi ~ 01 Nisan 2017 Cumartesi

Yer: İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 27, 2017 ~ Nis 1, 2017

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, “53. Kütüphane Haftası”nı bir dizi etkinlikle kutluyor. 27 Mart - 1 Nisan tarihleri arasında enstitü her akşam saat 20:00’a kadar açık olacak. Bunun yanı sıra, konferans ve sergi turunu içeren bir program da gerçekleştirilecek.

Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine odaklanan , “53. Kütüphane Haftası”nda bir dizi etkinlik düzenliyor. Programın ilk etkinliği 27 Mart Pazartesi günü saat 18:00’da düzenlenen “Osmanlı Kitap Kültürü: Çerçeve, Tarihçe ve Yöntem” başlıklı konferans. Yrd. Doç. Dr. Berat Açıl’ın konuşmacı olacağı konferans, Osmanlı kitap kültürü alanında yapılan çalışmaların tarihçesine odaklanıyor, konuyu tartışmaya açarak çalışma yöntemlerine dair öneriler sunuyor.

Etkinlik dizisinin ikinci ayağını, 29 Mart Çarşamba günü saat 18:30’da “Dört Ayaklı Belediye: İstanbul’un Sokak Köpekleri” sergisinin küratörü Ekrem Işın rehberliğinde gezilmesi oluşturuyor. Danışmanlığını Catherine Pinguet’nin üstlendiği sergi, 19. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan bir süreçte, fotoğraflar, seyahatnameler, kartpostallar, dergiler ve gravürler gibi malzemelerle, yüzyıllardır birlikte yaşadığımız, gündelik hayatımızda önemli rolleri olan mahalle sakinlerinin İstanbul’daki geçmişini izliyor.

Sergi turunun ardından 1 Nisan Cumartesi günü saat 14:00’da, Prof. Dr. Tuba Çavdar Karatepe “Hacıbeyzade Ahmet Muhtar’ın İstanbul Kütüphaneleri Raporu” başlıklı bir konferans veriyor. Konferans, Hacıbeyzade Ahmed Muhtar Bey'in İstanbul kütüphanelerinin durumunu gösteren raporuna odaklanıyor. Rapor yirminci yüzyılın başında yazılmış diğer müfettiş raporlarından, sınıflama sistemi ve yenilikçi teklifleri bakımından oldukça farklılık göstermesi açısından önem taşıyor.

27 Mart 2017 / 18:00
Konferans / “Osmanlı Kitap Kültürü: Çerçeve, Tarihçe ve Yöntem”
Yrd. Doç. Dr. Berat Açıl

Kitap kültürü akademinin ilgi alanına yenice girmiş bir konudur. Bundan dolayı kitap kültürünün bir alt dalı sayılabilecek olan Osmanlı kitap kültürü hakkında, çalışmaların yetersizliğinden dolayı çokça akademik bilgi sahibi olduğumuz söylenemez. Bununla birlikte elimizde kitap ve kitap sanatlarına dair az da olsa malumat mevcuttur. Son zamanlarda bu alanda yapılan çalışmalarla sahadaki malumat, akademik bilgiye dönüştürülmeye çalışılmaktadır. "Osmanlı Kitap Kültürü: Çerçeve, Tarihçe ve Yöntem" adlı konferansta Osmanlı Kitap Kültürü'nün kavramsal çerçevesi çizildikten sonra bu alanda yapılan çalışmaların kısa bir tarihçesi verilecektir. Konuşmanın sonunda Osmanlı Kitap Kültürü'nün konuşmak, tartışmak ve çalışmak için bir yöntem ihtiyacından hareketle yönteme dair birtakım tekliflerde bulunulacaktır. Böylece katılımcılar, akademik bir disiplinin doğuşuna tanık olmaya davet edilmiş olacaktır.

29 Mart 2017 / 18:30
Sergi Turu / “Dört Ayaklı Belediye: İstanbul’un Sokak Köpekleri”
Ekrem Işın

“Dört Ayaklı Belediye: İstanbul’un Köpekleri” sergisini, küratör Ekrem Işın rehberliğinde keşfedin! Küratörlüğünü Ekrem Işın’ın, danışmanlığını Catherine Pinguet’nin üstlendiği sergi, 19. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan bir süreçte, fotoğraflar, seyahatnameler, kartpostallar, dergiler ve gravürler gibi malzemelerle, yüzyıllardır birlikte yaşadığımız, gündelik hayatımızda önemli rolleri olan bu mahalle sakinlerinin İstanbul’daki geçmişini izliyor.

1 Nisan 2017 / 14:00
Konferans / “Hacıbeyzade Ahmet Muhtar’ın İstanbul Kütüphaneleri Raporu”
Prof. Dr. Tuba Çavdar Karatepe

Hacıbeyzade Ahmed Muhtar Bey'in İstanbul kütüphanelerinin durumunu gösteren raporu, yirminci yüzyılın başında yazılmış diğer müfettiş raporlarından, sınıflama sistemi ve yenilikçi teklifleri bakımından çok farklıdır. Ahmed Muhtar Bey "İstanbul kütüphanelerinin henüz mahvolmayıp mevcut kalan kısmını ve enkazını" ele aldığı raporunda, kütüphaneleri mimari özelliklerini dikkate alarak sınıflandırmıştır. Üsküdar'daki Hacı Selim Ağa kütüphanesinin günde onaltı saat açık olmasını, Şehid Ali Paşa kütüphanesinin de sadece kadınlara hizmet veren bir kütüphane haline getirilmesini teklif etmesi, Ahmed Muhtar'ın çok yönlü ve yenilikçi yapısının kütüphaneler alanındaki yansımasıdır.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT