Romeo ile Jülyet

Tarihler: 13 Haziran 2015 Cumartesi ~ 13 Haziran 2015 Cumartesi 20:30

Yer: Haliç Kongre Merkezi Sadabad Salonu

Ücret: 30 TL - 70 TL

Nereden Alınır: Biletiva.com, Mekan Gişe

Adres: Sütlüce Mah. Eski Karaağaç Cad. 34445 Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 311 11 11

Faks: 0212 311 11 99

Web: http://http://www.haliccc.com

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Haz 13, 2015 ~ Haz 13, 2015

BİRİNCİ PERDE

Perde, Capuletlerin sarayında görkemli bir şekilde verilmekte olan baloyla açılır. Yüzlerine maske takmış, soylu baylar ve bayanlar şarkılar söyleyerek ('Zaman akıp gidiyor') dans etmektedirler. Tybalt, müstakbel eşi Jülyet'le henüz tanışmamış olan Paris'i tebrik eder. Baba Capulet, kızı Jülyet'i davetlilere takdim eder. Davetliler gözden kaybolurken, düşman aile Montaguelere mensup Romeo ve Mercutio yanlarında bir grup gençle birlikte maskeli bir şekilde şenliğe katılırlar. Mercutio ortalığı karıştırmak ister ama Romeo onu uyararak engeller. Mercutio rüyalar perisi 'Kraliçe Mab baladı'nı söyleyerek ona takılır. İşte o anda Romeo, Jülyet'i görür ve onun güzelliğine hayran olur. Jülyet'in dadısı Gertrude genç kıza, müstakbel eşi Paris'le evlenmesinden söz edince, Jülyet, neşeli bir aryayla ('Yaşamak istiyorum') daha uzun süre özgür kalmak istediğini söyleyerek itiraz eder. Dadı Gertrude yemeğe yardım etmek için mutfağa gider. Jülyet yalnız kaldığında Romeo maskesini çıkararak ona yaklaşır. Beraberce, sonunda karşılıklı öpücüklerle biten klasik tarzda bir madrigal ('Tapılası melek') söylerler. Tybalt, dönüp gelir ve Jülyet onu yeğeni olarak takdim edince, altüst olan Romeo, Jülyet'in Capulet ailesinden olduğunu anlar. Romeo bu arada maskesini yeniden yüzüne geçirir ama Tybalt, yine de onu tanır ve öfkeyle saldırmaya hazırlanır. Eğlencelerin tadının kaçmasını istemeyen Capulet ailesinin reisi onu yatıştırır. Dans yeniden başlarken Montagueler gider.

Romeo, bahçenin kuytu bir köşesinde, penceresinin altında, Jülyet'in güzelliğini methetmektedir ('Ah, güneş doğ'). Jülyet balkona çıkar ve yalnız olduğunu zannederek, yüksek sesle Romeo'ya olan aşkından söz eder. Romeo, Jülyet'in söylediklerini duyar ve iki genç karşılıklı olarak aşklarını anlattıktan sonra gizlice evlenmek üzere anlaşırlar. Sonunda ayrılık saati gelip çattığında, binlerce kez vedalaşıp ayrılırlar.

Önce Romeo, sonra Jülyet, evlenmek üzere, Rahip Laurent'in odasına gelirler ('Tanrı, insanı kendi suretinde yarattı'). etlerin evinin bulunduğu sokakta, Tybalt, Paris ve arkadaşları, Romeo ile Mercutio'nun yolunu keserler. Maksatları Capuletlerin evinde yapılan baloya maskeli olarak katılmak şeklinde gösterilen cüretkarlığın intikamını almaktır.

Romeo Tybalt'ın düello teklifini reddeder; çünkü yalnız kendisi artık onunla aynı aileden olduklarını bilmektedir. Bunun üzerine Mercutio, Romeo'nun yerine düelloya girmeye karar verir. Düelloda, Mercutio'nun ölümcül bir şekilde yaralanması üzerine Romeo intikam almaya karar verir ve Tybalt'ı öldürür. Nihayet Verona Dükü gelir. Savaş halindeki iki tarafı da ciddi biçimde azarlar ve Romeo'yu sürgüne mahkûm eder ('Ah matem günü'). Dük, taraflara barış yapmaları çağrısında bulunur, ama ne Capulet ne de Montaguelerin boyun eğmeyeceklerini de gayet iyi bilmektedir.

İKİNCİ PERDE

Jülyet, Romeo'yu Tybalt'ın ölümünde oynadığı rolden ötürü affeder ve çift ilk gecelerinin zevkini dile getiren bir şarkı söyler ('Evlilik gecesi'). Bir kuşun öttüğünü duyduklarında ayrılma vaktinin geldiğini anlayan sevgililer, bunun doğan günün habercisi bir tarla kuşu mu, yoksa gecenin devam ettiğini bildiren bir bülbül mü olduğunu birbirlerine sorarlar. Romeo'nun gitmesinden hemen sonra, dadı Gertrude, baba Capulet ile Rahip Laurent'in geldiklerini haber verir. Baba Capulet, Jülyet'in bir an önce Paris'le evlenmesi için ısrar eder. Rahip Laurent, Jülyet'le yalnız kaldıklarında ona geçici bir ölüm getiren bir iksir verir. Böylece genç kadın yasal olmayan ikinci evlilikten kurtulabilecek ve sonra da Romeo gelip onu mezardan çıkaracaktır. Yalnız kalan Jülyet korkularını yenmeye çalışır ('Ey aşk, bana cesaret ver') ve elbisesinin göğsüne, belki gerekir diye, bir hançer sakladıktan sonra iksiri içer.

Jülyet, Paris, baba Capulet, sütanne ve davetliler görkemli bir düğün alayı ile içeri girerler. Jülyet iksirin etkisiyle yere yığılır ve herkes onun öldüğünü sanır.

Romeo, zorla Jülyet'in mezarının bulunduğu yere girer ve acıdan deliye dönmüş bir halde elindeki zehri içmeye başlar. Az sonra Jülyet uyanmaya başlar. Romeo sevince boğulur ve beraber kaçmaya karar verirler, ama artık çok geçtir. Romeo ilk gecelerinde duydukları tarla kuşunun ötüşüyle son vedalaşmalarını yapar ve yere yığılır. Jülyet hançerini çıkarır ve Romeo'yla birlikte ölüyor olmaktan ve aşklarını ebediyen kurtarmaktan dolayı duyduğu sevinci dile getirir. Beraberce tanrıdan af dileyerek can verirler.

2 perde / 1saat, 45 dakika

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT