Ruşen Çakır ve Jean Pierre Filiu Söyleşisi

Tarihler: 04 Mayıs 2016 Çarşamba ~ 04 Mayıs 2016 Çarşamba 19:00

Yer: Fransız Kültür Merkezi

Adres: İstiklal Cad. NO:4 Taksim Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 393 81 11

Web: http://ifturquie.org

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 4, 2016 ~ May 4, 2016

Jean-Pierre Filiu’nun en son yayınlanan Yeni Ortadoğu kitabı kapsamında

Mart 2011’de başlayan Suriye devrimi Aralık 2010’dan itibaren Arap dünyasını etkisi altına alan demokrasi dalgasının bir parçası. Tunuslu ve Mısırlı göstericiler birkaç hafta içinde despotları devirmeyi başardılarsa da, Suriye çatışmaları, kontrolden çıkmış bir baskı ile karşılaştı. “Esad Suriyesi”nden kurtulmak isteyen muhalefet güçleri rejimin barbarlığı ile mücadele etmenin yanı sıra, Esad’ın uluslararası krizlerin yönetiminde kendine fayda sağlayacak şekilde ustalaşması nedeniyle yabancı müdahaleler ağını çözme durumundalar.

Birinci Dünya Savaşı sonunda, 1920 yılında Avrupalı güçlerin sınırları yeniden çizmesi sonrası, Osmanlı İmparatorluğu enkazından doğan günümüz Suriyesi, kendi geleceğini belirleme hakkına sahip olmak için sömürgec inkarının bir meyvesi. Halk ayaklanmasını besleyen ise gerek sivil gerek askeri yoldan bu kendi geleceğini belirleme hakkının talebidir.

Böyle bir perspektif çöküşü, XX. Yüzyıl başında Ortadoğu olarak düşünülen jeo-stratejik bölgenin bütününde Tunus ve Mısır devrimlerinin yansımalarından çok daha büyük olacaktır. Zor olan ise, “Arap kimliğinin kalbinde” yer alan ve eski bir kültürel ve siyasi geleneğin mirasçısı olan Suriye halkını tarihinin merkezine yeniden yerleştirebilmek.

Yeni Ortadoğu Suriye Devrimini tarihi boyutu ile ele alarak gündemin analizini yapan ve ileriye yönelik görüşleri içeren ilk kitap.

Paris Sciences Po Üniversitesi’nde ders veren Jean-Pierre Filiu, Paris’ten önce Columbia (New York) ve Georgetown (Washington) üniversitelerinde ders vermişti.

Filiu, 1980 yılından beri birçok kere belirli süreler kalmış olduğu Suriye’yi yakından tanıyor. 1996-1999 yıllarında Şam’da Fransız Büyükelçisi’nin yardımcısı da olan Filiu, 2008 yılında Augustin-Thierry des Rendez-vous de l’Histoire de Blois ödülüne, 2012 yılında Ailleurs ödülüne layık görüldü. Yazarın Arap-Müslüman dünyası ile ilgili çalışmaları on kadar dilde yayınlandı. Fayard yayınlarından Arap Devrimi ve Gazze Tarihi isimleri kitapları yakın zamanda yayınlanan Filiu’nun, Gazze Tarihi isimli kitabının Türkçesi ise Bilge Kültür Sanat yayınlarından çıktı.

Fransızca, Türkçeye simültane çeviri. Söyleşi sonrası kitap imzalama.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT