Taş Ustası Gazi Özdemirci’nin Son Eseri Mermer Kuş

Tarihler: 07 Ağustos 2013 Çarşamba ~ 31 Ağustos 2013 Cumartesi

Yer: Rahmi M. Koç Müzesi

Adres: Keçeci Piri Mah. Hasköy Caddesi No: 5, Hasköy Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 369 66 00 Dahili: 133

Faks: 0212 369 66 06

Web: http://http://www.rmk-museum.org.tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ağu 7, 2013 ~ Ağu 31, 2013

Rahmi M. Koç Müzesi Kuş Cıvıltıları İçinde Bayramda Ziyaretçilerini “Mermer Kuş Sarayını” Görmeye Bekliyor.

Farklı atmosferi, ziyaretçilerine sunduğu farklı alternatifleri, objelerinin zenginliği, ve nostaljik yapısı ile Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğine sahip Rahmi M. Koç Müzesi, Rahmi M. Koç’un taş ustası Gazi Özdemirci’nin vefatından önceki son eseri mermer kuş sarayında kuşların müze atmosferinde nesillerce yaşamasına olanak sunuyor.

Bayram haftasını İstanbul’da değerlendirecekler ve İstanbul’a gelecekler için nostaljik alternatifler Rahmi M. Koç Müzesi’nde yer alıyor. Arife günü ve bayramın birinci günü hariç açık olacak müzede geçmişten günümüze gelen ince bir zevkin yansıtıldığı, kuşlara barınak olması için yapılan Mermer Kuş Sarayı ziyaretçilerini bekliyor.

Anadolu’nun zenginliklerinden biri olan mermer sanatının en önemli ustalarından Gazi Özdemirci’nin vefatından önce yaptığı son eseri olan “Mermer Kuş Sarayı” Rahmi M. Koç Müzesi’nde kuşlara ev sahipliği yapıyor. 27 yıl önce Rahmi M. Koç’un evinde yaptığı restorasyon sırasında kendisi ile tanışan ve Rahmi M. Koç’un ustası olan Özdemirci, zaman içinde İstanbul ve Ankara’daki Rahmi M. Koç Müzeleri’ndeki çeşitli çalışmaları, Koç Üniversitesi’nin Tuzla Rahmi Koç Adası’nın taş kemer, sütun, çeşme çalışmalarını ve çeşitli taş eserlerin, mozaiklerin restorasyonunu üstlenmiştir. Sayısız eserin yaratıcısı olan Özdemirci Rahmi M. Koç Müzesi girişindeki su sebilinin de ustasıdır.

Gazi ustanın son çalışması mermer kuş sarayı kendisi tarafından ölçülendirilip planlanmış; özenli taş işçiliği ise Kamil Köksal tarafından gerçekleştirilmiştir. Yok olmakta olan kuş evlerini, kuş saraylarını günümüze taşımak isteyen ustanın son eseri Kuş Sarayı, Darphane-i Amire Avlusu’nda yer alan ve yarı harap hale gelmiş örnekten esinlenilerek yapılmıştır. Hastalığına rağmen eserler üretmeye devam eden Özdemirci taş sanatının yok olmasını engellemek ve gençlerle bu sanatı paylaşmak için çalışmıştır. Osmanlı dönemi mimari eserlerindeki kuş sarayları geleneğini canlandırmak ve kuşların barınabilmeleri, yavrularını daha güvenli büyütebilmeleri amacıyla Gazi Özdemirci’nin mermerden yaptığı kuş evi, Rahmi M. Koç Müzesi’nde görülmeye değer eserler arasında yer alıyor.

18 Mayıs 2013 tarihinde Kuş Sarayı Rahmi M. Koç müzesine yerleştirildiği gün 69 yaşında hayata veda eden Gazi Özdemirci ustanın Kuş Sarayı eseri Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!
Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT