FliyaFest’de Ateş Sevgi ve Dostluk İçin Yakılacak

FliyaFest’de Ateş Sevgi ve Dostluk İçin Yakılacak

Etkinlik Etkinlik Haberleri FliyaFest’de Ateş Sevgi ve Dostluk İçin Yakılacak

FliyaFest, 21 Mayıs’da çeşitli yöresel oyunlar, canlı müzik ve eğlenceler ile Göktürk Bayrampaşa Mesire Alanı’nda gerçekleştirilecek.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mayıs 3, 2017

FliyaFest, Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından her yıl sevgi, dostluk ve beraberlik tohumlarının serpildiği baharın ilk günlerinde düzenleniyor. Fliyanın pişirilmesinde kullanılacak odunlar eşek sırtında törenle temsili Kosova Köprüsü üzerinden festival alanına getiriliyor. Kosovalı kadınların sıra ile tek tek katlarını döktükleri fliya hamuru Kosovalı erkekler tarafından hazırlanan ateşin üzerinde yaklaşık 4 saatte pişiriliyor.

Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker, ‘’Bir toplum kültürü, örfleri, adetleri ile gelişir, yükselir. Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak Kosova kültürünü hem Türkiye’de tanıtma hem de gelecek nesillerimize aktarma misyonu ile hareket ediyoruz. FliyaFest’te özellikle İstanbul’daki Kosovalılar olarak bir araya geliyor, adetlerimizi devam ettiriyor, aynı zamanda da gerek yemeklerimizi gerekse de kültürümüzü Türk halkına tanıtmaya çalışıyoruz’’ dedi.

Fliya nedir, nasıl yapılır?
Malzeme miktarı oldukça az olmasına rağmen pişirilmesi oldukça zahmetli olan fliya, alışılmış pişirme tekniklerinin aksine, alttan yanan bir ateşle değil, pişirildiği tepsinin üstüne kapatılan bir sacın verdiği ateşle pişiriliyor. Sac ise, ortalama çanak anten boyutlarında olan, demirden bir pişirme malzemesi olarak ayarlanıyor. Bir nevi gözleme yapılan saca benzemekle birlikte, gözleme gibi malzemeler üstünde değil, altında pişiyor. Odun ateşinin üstünde ısıtılan sac tepsinin üzerine konuluyor ve saç sıcaklığıyla birlikte alttaki hamuru pişiriyor. Öte yandan un, su ve tuz ile hazırlanan hamurun krep hamuru kıvamında, yani boza gibi olması gerekiyor. Yaklaşık dört saatte pişirilen ve ilk kalınlığının 2-3 katına erişen fliya, balla servis ediliyor.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT