Geçen Gece Bir Rüya Gördüm Digital Sergi

Geçen Gece Bir Rüya Gördüm Digital Sergi

Etkinlik Etkinlik Haberleri Geçen Gece Bir Rüya Gördüm Digital Sergi

British Council’dan dijital bir sergi deneyimi Duvarları Olamayan Müze’nin Türkiye’deki ilk sergisi açıldı

Paylaş:

1 Yorum:

istanbul.net.tr Mart 8, 2017

Sanatı dijital ortama taşıyarak sanatseverlere yeni bir deneyim yaşatmayı hedefleyen British Council, http://dreamexhibition.britishcouncil.org.tr internet adresinde ilk dijital sergisini sanat severlerle buluşturuyor. British Council’ın “Duvarları Olmayan Müze” (Museum Without Walls) olarak tanımladığı görsel sanat koleksiyonundan Elif Kamışlı küratörlüğünde düzenlenen sergi sanat severler kadar dijital ortamda benzersiz bir deneyim yaşamak isteyenlerin de ilgilisini çekecek nitelikte. İngiliz sanatının iki güçlü geleneği olan manzara ve heykel sanatından bir seçkinin yer aldığı sergi ziyarete açıldı.

Sergi için özel olarak projelendirilen dijital platform gerçek bir sergi salonu gibi tasarlandı. Sergi alanı ziyaretçilere zaman kısıtlaması ya da fiziksel erişim engeli olmadan sergiyi serbestçe dolaşma ve keşfetme özgürlüğü tanıyor. Ziyaretçiler, bu sanal sergi alanında eserler ve sanatçılar hakkında detaylı yazılı, görsel, işitsel bilgi alabiliyorlar. Bu şekilde sergi alanı, ziyaretçinin deneyimini seçimleriyle şekillendirerek aktif bir rol oynamasını ve kendi eşsiz deneyimini yaratmasına olanak sağlıyor.

Geçen Gece Bir Rüya Gördüm
Sergi alanı ilk olarak British Council Koleksiyonu için oluşturduğu “Geçen Gece Bir Rüya Gördüm” sergisi ile Elif Kamışlı’yı misafir ediyor.

Sergi Birleşik Krallık sanatının iki güçlü geleneği olan manzara ve heykel sanatını dört ana kısımda ele alıyor. Birinci kısım Charles Cheston, Philip Connard, Duncan Grant, Henry Moore, Gwendolen Raverat and Alfred Thornton gibi sanatçıların küçük ölçekli manzara resim ve çizimlerinden oluşuyor. Bu etkileyici eserler sanatçıların, tarihin hızlı ve keskin değişimlere sahne olduğu dönemlerde doğaya bakışlarını yansıtıyor. İkinci kısım, Richard Long’un mütevazı ama oldukça güçlü dilini temsil eden, heykel ve manzara sanatını birleştirdiği “İlkbahar Çemberi” (1992) adlı eserin bir modellemesinden oluşuyor. Üçüncü kısımda Anya Gallaccio’nun “Güzelliği Korumak (New York)” (1991-2003) adlı eseri yer alıyor. Cam bir levhayla duvar arasında bir ızgara düzeninde sıkıştırılmış beş yüz tane kırmızı gerberadan, sergi süresi boyunca galeri alanında solup dağılıyor. Dördüncü ve son kısım ise yaşayan en ilgi çekici sanatçılardan Susan Philipsz’in 16. yüzyıl İskoç ağıtını 3 farklı şekilde seslendirerek bir araya getirdiği “Ovalar” (2008) adlı ses heykelinden oluşuyor.

Bu dört kısım güçlü bir diyalog yaratarak sıradışı eserler üzerinden Birleşik Krallık sanatının evrimine dikkat çekmenin yanı sıra British Council Koleksiyonunun zenginliğini gözler önüne seriyor.

“British Council sanatseverleri fiziksel sınırların olmadığı dijital bir sergi alanında sanatı deneyimlemeye davet ediyor.”
Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşu olan British Council’ın Türkiye Sanat Direktörü Esra Aysun, dijital platformun tüm dünyada ilk defa Türkiye’de açıldığına dikkati çekerek, şu açıklamalarda bulundu, “British Council, her zaman sanat alanında sanatçılara, alanının yaratıcı profesyonellerine ve Türkiye’nin her yerinden sanat severlere Birleşik Krallık’ın kültürel, sanatsal gücü ve çeşitliliğinden ilham alan yeni işler, zenginleştirici deneyimler ve yeni yorumlar sunmayı hedefler. Bugün, sanat aracılığıyla iletişim kurmanın farklı yollarının arayışında yeni bir dijital sergi alanı ile yeni olasılıklar yaratmanın heyecanını yaşıyoruz. Fiziksel sınırların olmadığı bu dijital sergi alanı ziyaretçileri Birleşik Krallık’ın kültürel gücü ve çeşitliliği ile bir araya getiriyor.”

Sergi internet bağlantısı olan tüm masaüstü ve mobil cihazlardan ziyaret edilebilir.

Elif Kamışlı kimdir?
Elif Kamışlı 2014 Haziran’ından beri İstanbul Bienali Sergi Yöneticiliği görevini yürütmekte. Şu anda da 15. İstanbul Bienali için bienal küratörleri Ingar Dragset ve Michael Elmgreen ile çalışmalarına devam etmekte. Kariyeri boyunca bienaller, müzeler ve özel galeriler de dahil olmak üzere birçok kurum ile çalışma şansı yakalayan Elif Kamışlı, her deneyimin farklı organizasyon yapılarını anlamada ve takım çalışmasının önemini kavramada kendisine yardımcı olduğunu söylüyor.

2016 yılında British Council “Misafir Küratör Programı”na katılma hakkı kazanan Elif Kamışlı, British Council Koleksiyonu için ilk sergi önerisini “Geçen Gece Bir Rüya Gördüm”ü hazırladı.

Misafir Küratör Programı
British Council Türkiye, yerli küratörlere Londra’da British Council Koleksiyonu için sergi önerisi hazırlarken aynı zamanda British Council’ın düzenlediği Uluslararası Müzeler Akademisi programı kapsamında Whitechappel Gallery’de yapılan Çağdaş Sanat Sergisi Düzenleme atölyesine katılma fırsatı sundu.

Bu yıl “Misafir Küratör Programı” görsel ve çağdaş sanatlar alanında güçlü bir kültüre sahip Birleşik Krallık'ta, Londra’da 21-28 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

“Geçen Gece Bir Rüya Gördüm” sergisi bir yıl boyunca dreamexihibiton.britishcouncil.org.tr adresinden ziyaret edilebilecek.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

İlk defa dijital bir sergi gezdim.
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT