Resource Ütopia Fotoğraf ve Video Atölyesi

Resource Ütopia Fotoğraf ve Video Atölyesi

Etkinlik Etkinlik Haberleri Resource Ütopia Fotoğraf ve Video Atölyesi

Goethe Institut Istanbul tarafından organize edilen ve Andreas Rost, Michael Biedowicz ve Volkan Kızıltunç'un mentorluğunda düzenlenecek "Resource Utopia" uzun dönem Fotoğraf ve Video Atölyesinin başvuru süreci tamamlandı.

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ocak 17, 2018

Goethe Institut Istanbul tarafından organize edilen ve Andreas Rost, Michael Biedowicz ve Volkan Kızıltunç'un mentorluğunda düzenlenecek "Resource Utopia" uzun dönem Fotoğraf ve Video Atölyesinin başvuru süreci tamamlandı. 15 şehirden başvuru yaparak "Ütopya'ya dair" fotoğraf ve video projelerini paylaşan 42 kişinin arasından seçilmeye hak kazanarak Ocak ile Haziran 2018 arasında İstanbul'da gerçekleşecek birer haftalık 3 atölye sonrasında hem İstanbul hem de Berlin'de açılacak sergilere ve çıkacak olan kitapta işleriyle katılmaya hak kazanan 13 katılımcı aşağıdaki gibidir.

Altay Tuz, Beril Ece Güler, Burak Dikilitaş, Cansu Yıldıran, Egemen Tuncer, Erhan Arık, Ezgi Tok, Larissa Araz, Murat Kahya, Müge Yıldız, Öykü Canlı, Serhat Kır, Sevinj Yusifova

Resource Utopia

"Resource Utopia" bölgesel bir sergi projesidir. Proje Türkiye'de gerçekleştirilmelidir. Gerçekliği meta seviyesinde aydınlatan, yaşanan deneyimleri yansıtan ve gelecekteki olayların metaforları haline gelebilen görsel hikayeler yaratmak amaçlanmıştır.

6 ay sürecek 3 atölye çalışması, fotoğraf kitabı projesi, İstanbul ve Berlin’de açılacak sergilerden oluşan "Resource Utopia" projesi, Alman felsefeci Ernst Bloch'un "soğuk akıntı" ve "sıcak akıntı" kavramlarına dayanıyor. "Soğuk akıntı", sosyal koşulların ve gelişim yönelimlerinin yalın, direkt, temiz, yakın veya uzak analizidir. "Sıcak akıntı”, ise “umut ilkesi” yatar: Halkın dilek ve beklentileri.

Resource Utopia katılımcı 13 sanatçının üreteceği 13 projeyi içeren bir kitap ve sergi olarak tasarlanmıştır.

Andreas Rost: Fotoğrafçı, küratör ve öğretim görevlisi, IFA-Fotoğraf Temsilcisi / Dış İlişkiler Enstitüsü, Berlin’de yaşıyor.

Michael Biedowicz: ZEITmagazin fotoğraf editörü, Berlin’de yeralan Pavlov's Dog fotoğraf galerisinin kurucu ortağı, Berlin’de yaşıyor.

Volkan Kızıltunç: Fotoğrafçı, video sanatçısı, NOKS Bağımsız Sanat Alanının kurucu ortağı, İstanbul’da yaşıyor.

Konsept

Gelecek hakkında konuşurken her insan, muhtemelen endişe verici bir katkıda bulunabilir. Kaçınılmaz ekonomik, sosyal, siyasi kısıtlamaların bulunduğuna dair her yerde var olan iddia, mevcut gerçekliği korkutan ve itaatkar bir şey gibi gösterir. Bu koşullar altında bireysel eylem için öznel doğum noktası mecburiyete tabidir. Gerçek dışında katlanılacak hiçbir şey kalmamıştır. Ancak, bir çıkış yolunun özlemi büyür, hayaller önem kazanır, dünyadaki bir imkânsızlık noktası olan bir ütopya aranır. Bununla birlikte, bir ütopya olarak insanlığın bir parçası gibi görünen şey, bir başka açıdan distopyaya aittir. Örneğin, genetik mühendisliği ya da yapay zeka sonsuz refahın yanı sıra insanın tamamen köleleştirilmesinin kaynağı olabilir.

Ütopyayla ilgili bir konuşma, en farklı arzuların iktidar mücadelesi haline gelir. Komünizm gibi başarısız ütopyalar karşısında birçok kişi ahlaki nedenlerle ütopyaların gerçekleşmesini reddeder. Ancak, bu sorunun yanıtı her ne olursa olsun, ütopyacı düşünce, bir insanın kolay kolay kaçamayacağı güçlü bir güce sahip gibi gözükmektedir ve bu nedenle ütopyanın tarihi Plato'ya kadar geri götürülebilir. "Resource Utopia" atölye çalışmasında, insanlığın ütopya sorusuna nihai cevaplar bulabilmemiz pek mümkün değil, ancak proje, bu konunun arkasındaki inanılmaz enerjiyi keşfetmenin ve bu keşiften başlamanın bir yolunu sunuyor.

"Resource Utopia" için ifade aracı olarak fotoğraf ve video sanatının seçilmesi, ilk bakışta gösteremeyecekleri gelecek yerine şimdiye adanmış görünüyor olmaları sebebiyle özel bir cazibeye sahiptir. Fotoğraf ve video şimdi ve şu anla ilgilenirken deklanşöre basıldığında bu artık geçmiştedir ve görüntüler hafızamızı doğrular. Aynı şekilde, teknik olarak üretilen görsel dünyalar, şimdinin içindeki geleceği keşfetmek, geleceğin içinde yer alan şimdiyi analiz etmek için kullanılabilir. Robert Jungk'un 1952'de yazdığı gibi: "Sabah bugün içerisinde zaten mevcut, ancak yine de zararsız olarak görünüyor; kendisini tanıdıkların arkasına saklamış ve oradan kendisini gösteriyor. Gelecek, şu andan tamamen ayrılmış bir ütopya değil; gelecek zaten başladı. Ancak zamanında fark edilirse hala değiştirilebilir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT