Cumhuriyet’le Ferahnâk…

Tarihler: 02 Kasım 2008 Pazar ~ 02 Kasım 2008 Pazar - Saat: 11:30

Yer: Cemal Reşit Rey Konser Salonu

Ücret: 12.00 - 10.00 YTL

Nereden Alınır: www.biletix.com, Biletix Satış Noktaları, Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00, CRR Gişe

Adres: Darülbedayi Cad. Harbiye İstanbul Şişli İstanbul

Telefon: 0212 232 98 30 - www.crrks.org

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 2, 2008 ~ Kas 2, 2008
“Cumhuriyet’le Ferahnâk…”
TC Kültür ve Turizm Bakanlığı
İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu
Şef: Fatih Salgar
Solistler: Münip Utandı
Samim Karaca (Ud), Birol Yayla (Tanbur), Aziz Şenol Filiz (Ney), Taner Sayacıoğlu (Kanun), Lütfiye Özer (Kemençe)

Ferahnâk… Klasik mûsikîmizde bir makamın adı… ‘Sevinçli’ veya ‘şen’ demek… Yani “Cumhuriyet’le Ferahnâk…”, ‘Cumhuriyet’le sevinçli’ anlamına geliyor… Evet, Cumhuriyet’le sevinçliyiz… Zira ağır yaralar almış bir ulusun çocukları olarak, milli itibarımızı, ümitlerimizin tükendiği noktada Cumhuriyetimizle yeniden kazandığımız bir gerçek…

Bu sevinci kendi mûsikîmizin diliyle anlatmak için “Ferahnâk” makamı, hem kelime anlamı, hem de makamın uyandırdığı duygular açısından pek uygun düşüyor… “Cumhuriyet’le Ferahnâk…” konseri, aynı zamanda 33’üncü sezonumuzun “ilk” konseri olacak… Konserimizde seslendireceğimiz ilk eser, makamı bulan Şakir Ağa’nın olduğu kadar mûsikî tarihimizin de şâheserlerinden biri: Ferahnâk Kâr-ı Sûriyye…

Kâr, klasik mûsikîmizin lâdinî beste şekillerinden en büyüğünün adı… Yani Kâr-ı Sûriyye, ‘Sevincin, şenliğin kârı’ anlamına geliyor. Bu büyük eseri konserimizin en başında seslendirerek, Cumhuriyet coşkumuzu kadim bir sesle dile getirmiş olacak ve bugünkü hayatımızın en önde gelen itici gücü olan Cumhuriyetimizi, geçmişimizin en köklü varlığı olan ses mimarimizle aynı noktada buluşturacağız…
Geleceğe doğru en güçlü adımın, ancak böyle bir buluşmanın temel teşkil ettiği noktadan başlayabileceğine inanarak…

İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Ulusal kültürümüzün, dilimizle birlikte en önemli dalı olarak değerlendirilen Türk Mûsikîsi’ni en üst düzeyde icra ve temsil etmek, gelecek kuşaklara önemiyle paralel biçimde aktarmak ve klasik mûsikîmizi yurtiçinde ve yurtdışında olması gerektiği gibi tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla, Kültür Bakanlığı tarafından 1975 yılında kuruldu. Bir yıl kadar süren hazırlık çalışmalarının ardından, konserlerine fiilen 1976’da başladı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde devlet tarafından yapılandırılan ilk Türk Mûsikîsi icra kurumudur. Konya Milletvekili, tarihçi, yazar ve müzikolog Yılmaz Öztuna’nın, dönemin hükûmeti nezdinde yaptığı altyapı çalışmalarının üzerine, Prof. Nevzad Atlığ tarafından kurulan koronun ilk şefi ve ilk sanat kurulu başkanı da Atlığ’dır.

Kurulduğu tarihten itibaren Mefharet Yıldırım, Ender Ergün ve Fatih Salgar’ın şef yardımcılığı görevini üstlendikleri koro, kuruluş amaçları doğrultusunda otuz iki yıldır Pazar günleri, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde periyodik konserlerini ara vermeksizin sürdürdü. Kurucu şef Atlığ’ın emekliye ayrılmasının ardından Ender Ergün tarafından yönetilen koronun şefliğine, Ağustos 2006 tarihinden itibaren Fatih Salgar; şef yardımcılığı görevine ise Birol Yayla getirildi. Verdiği konserlerin yanı sıra, otuz iki yıldan beri TRT kurumunda TV ve radyo programları yapan koro, çok sayıda üniversitede ve akademide konserler verdi; yurtiçinde ve yurtdışında düzenlenen çeşitli uluslararası kongrelerde ve sempozyumlarda faaliyetlerini sergiledi.

Kırk fasikülden oluşan bir nota yayınına ek olarak, yirmi beş kadar da kaset, plak ve CD ile bir 25. Yıl Albümü-Tarihçe çalışması yayınlanmış olan koro, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde konserler verdi. Almanya, Tunus, Cezayir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Macaristan, Hindistan, Fas, Bosna, İsveç ve Fransa gibi dünyanın birçok ülkesinde tam kadrosuyla veya gruplar halinde yaptığı konser ve TV-radyo programlarıyla Türk Mûsikîsi’ni tanıtma ve sergileme etkinliğinde bulundu. Faaliyetlerini hâlen TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak sürdürmekte olan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Haziran 2008’den itibaren, daimi çalışma yeri olan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin bakım ve onarım çalışmaları sebebiyle geçici olarak Yıldız Sarayı Manej ve Dış Karakol binalarına yerleşti. Koro, Şef Fatih Salgar, Şef Yardımcısı Birol Yayla, Koro Müdürü Mehmet Güntekin ile koro sanatçılarından Hacer Tısoğlu ve Ayfer Çağlayan’dan oluşan Sanat Kurulu tarafından yönetilmektedir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT