Dinar Bandosu

Tarihler: 08 Aralık 2012 Cumartesi ~ 08 Aralık 2012 Cumartesi 21:30

Yer: The Mekan

Ücret: 12.50 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve The Mekan gişe

Adres: Atıf Yılmaz Cad. Küçük Bayram Sok. No:1, Kat: 2 Taksim Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 243 11 41

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 8, 2012 ~ Ara 8, 2012

Dinar Bandosu bir İstanbul psychedelic (saykodelik) rock grubudur. Öncelikle 70'li yıllarda boy gösteren, sonra da 90'lı yıllarda ikinci dalga olarak karşımıza çıkan Türk yeraltı müziğini miras almış olan grup, bu müziği Osmanlı coğrafyası ile genişleterek, evrensel boyutta geçmişten geleceğe taşımayı hedeflemektedir. 2003 yılında kurulan grubun 2007 çıkışlı "Saykodelikdeşik" ve 2010 çıkışlı "Aya da Gidelim Osman" adlı iki albümü bulunmaktadır.

Dinar Bandosu, kurulduğu yıl Syd Barrett'in dünya çapında hayran grubunun hazırladığı "Have You Got It Yet?" toplama albümünde yer almak üzere teklif almış ve bu toplama için "Interstellar Vegetable Man" şarkısını kaydetmiştir. Grup, ilk yasal albümünün yayınlanmasının öncesi yeraltına hitap ettiği dönemde, “İstanbul İçin İsyan Vakti” isimli EP’sini yayınlamış ve İstanbul’da çok sayıda konser vermiştir.

Grubun adı, şair Ece Ayhan'ın hayâlinde canlandırdığı ünlü Türk yazarları ve sanatçılarının birer enstrüman çaldıkları müzik topluluğu olan "Dinar Bandosu"ndan gelmektedir. Tıpkı bu hayâli bandoda olduğu gibi, Dinar Bandosu da resim, edebiyat, mimarlık gibi sanat dallarıyla uğraşan bir "sanat çetesi"dir. “Selâmsız Bandosu” filmine konu olan Dinar Bandosu’nda olduğu gibi bizim Dinar Bandosu da klasik batı müziğini kendi havasında çalmaktadır.

Dinar Bandosu, İstanbul yeraltı sahnesinde geçirdiği olgunlaşma süreci ve verdiği birçok konser sonrası, Haziran 2007’de “Saykodelikdeşik” isimli ilk stüdyo albümünü Ütopya Müzik (Ayhan Orhuntaş) aracılığıyla yayınlamıştır. Albüm, Türkiye’de saykodelik müzik kavramının yeniden irdelenmesinde öncü olmuştur. Altyapıları İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (İTÜ-MİAM) iki günde kaydedilen albümün mix ve mastering’i Aziz Berk Erten, Mehmet Ateş ve Dinar Bandosu tarafından gerçekleştirilmiştir. Albümün kapanış parçası olan Saykodelikzâde Mahmut Paşa’da Baba Zula’dan tanıdığımız Murat Ertel konuk sanatçı olarak elektro bağlaması ile eşlik etmiştir. Bir kesim tarafından uyuşturucu müziği, bir kesim tarafından ise göbek havası olarak nitelendirilen Türk saykodeliğinde, Dinar Bandosu’nun duruşu; ustalardan alınan ilham ve grup üyelerinin kişisel geçmişlerinin harmanlanması sonucu 70’li yılların Türk filmi müziklerine punk ruhunu katmak olmuştur. Saykodelikdeşik’in tınısında Erkin Koray, Moğollar, Okay Temiz, Barış Manço, Mavi Işıklar, Syd Barrett’ın “Punk” Floyd’u, The Doors, 13th Floor Elevators, Primal Scream, Pixies, The Stooges, The Velvet Underground, Joy Division, Spritualized gibi gruplar ile Krautrock ve Türk Sanat Müziği kavramlarının dokunuşu belirgin şekilde hissedilmektedir.

Görülmeyen’in (Ruhun) Görünür Kılınması…

Saykodelik kavramı, Kızılderili yerliler tarafından ruha dokunma ve onu ortaya çıkarma ayinlerinde bürünülen içsel arayışın bir neticesine atıfta bulunmaktadır. Hindistan’ı fethetmeye gittiğinde doğal ürünlerle desteklenen bu ayinlere katılan Saykodelikzâde Mahmut Paşa, gözünü açtığında soğuk savaş öncesi ajanların konuşturulmasında da aynı yöntemin kullanıldığına şahit olmuştur. Yeni bir akım yaratıp, Madchestar’a yaptığı yolculuk sonrası görülmeyenin kapılarını Dinar Bandosu gelene kadar kapatmış ve Saykodelikdeşik’te konuk sanatçı Murat Ertel’in (Baba Zula) bağlamasının tellerinde ölümsüz zenci ruhunu Terzi Fikri’nin fikriyle birlikte teslim etmiştir.

Saykodelikdeşik sonrası Türkiye’deki birçok festivalde sahne alan Dinar Bandosu; bir yandan turnelere devam etmiş, bir yandan da ikinci albüm şarkılarını hazırlamıştır. Aradan geçen bir buçuk sene sonunda hazır bulunan 13 şarkı albüm haline gelmek üzere Dinar Bandosu’nun enstrümanlarında ve sesinde saklı tutulmuştur…

Ay Battı, 1969-2009…

İnsanoğlu “AY”a ayak bastıktan 40 yıl sonra (gerçekten basıldı mı ki?) dünyayı işgal etmiştir. Kaçış için iki yıl önce ruhunu serbest bırakan Dinar Bandosu, bulduğu yol aracılığıyla Osman ile birlikte Aya gitme peşindedir… Yozluk, bozgunculuk, iki yüzlülük ve köleliğin Dünya’yı sardığı bu dönemde -2009 yılının sonunda- hazır bulunan “Aya da Gidelim Osman” isimli ikinci Dinar Bandosu albümü, bu batağın öncülerinden bir prodüksiyon ve organizasyon şirketi nedeniyle yakıt ikmali yapmak zorunda kalmıştır. Bildiklerinden taviz vermeden kendi yolunda cesurca ilerleyen grup, yeni bir solukla 2010 yılı Şubat ayında ikinci albümünü yayınlamıştır. Ataları olarak nitelendirdikleri efsanevî Moğollar grubundan tanıdığımız Serhat Ersöz’ün eşsiz desteği ve Oğuzcan Şehiraltı’nın tekniğiyle S.E.S stüdyosunda hazırlanan “Aya da Gidelim Osman”, geleneği bozmaksızın Ütopya Müzik tarafından yayınlanmıştır. Saykodelikdeşik’e göre folklorik tınılar ve enstrümanlarla zenginleştirilmiş ses dizgelerine kavuşan Dinar Bandosu’na, çigân-punk grubu Gogol Bordello’nun iki parça (Eugene Hutzovina – Sulukule Hatırası, Oren Kaplan – Gogol Bordello İstanbul’da) ile eşlik ettiği bu albümde, Baba Zula’dan Murat Ertel (Murat 124) ve Mai/Toz ve Toz ile Seni Görmem İmkânsız gruplarından tanıdığımız Gaye Su Akyol (Kır Düğünü) konuk sanatçı olarak destek vermişlerdir. Aya da Gidelim Osman’da, sokak köpeği seviyesine indirgenen insanoğlunun yaşam mücadelesi vurgulanmakta ve Asaf Zeki Yüksel’in sevgili can-dostu Osman ile birlikte Aya kaçış planları yapılmaktadır. Aya da Gidelim Osman, insanoğlunun sokağa atılışının yanısıra, cinsellik ile din kavramlarındaki güncel yozlaşmaya da atıfta bulunan 15 hikâyeden oluşan bir roman-albüm niteliğindedir. Uzaydan alınan sinyaller ile açılan albüm, yalancı güçler tarafından ezilen ve sömürülen toplumların “gözlerinden akan yaş” ile kapanmaktadır…

Kurulduğu günden bu yana birçok eleman değişikliği yaşanan Dinar Bandosu bugün; ney, teremin, analog synthesizer, trompet, su borusu ve kendi ürettiği enstrümanlar ile geri vokalde Asaf Zeki Yüksel; davul, vurmalılar ve geri vokalde Yılma Karatuna, vokalde Ali Asaf Sarıca; elektrik gitar ve klavyede Douglas Vegas; bas gitar ve bağlamada Erdem Aydaş'tan oluşmaktadır.

Ney ve yağmur sesiyle ruhunu arındırmaya bırakan, sonrasında Ay’da kurduğu koloni sonucu eriştiği yeni oluşumu ile birlikte Dinar Bandosu üçüncü albüm hazırlıklarına başlamış ve müzikal köklerine modern erimlerle uzanan bir sanat gölgesi altına girmiştir.

Dinar Bandosu; evrensel bir boyutta, yeni yüzü ve şarkılarıyla görülmeyen sesleri size ulaştırmaya devam etmektedir.

- 18 yaş sınırı vardır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT