HalloGallo 2010! Michael Rother and Friends Present the Music Of Neu! feat. Steve Shelley (Sonic Youth)

Tarihler: 08 Aralık 2010 Çarşamba ~ 08 Aralık 2010 Çarşamba - Saat: 22:00

Yer: Bronx Pi Sahne

Ücret: Ayakta: 39,50 TL

Nereden Alınır: Biletix.com, Biletix Gişeleri, Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00, Bronx Pi Sahne

Adres: İstiklal Cad. Terkos Çıkmazı No:8 Taksim, Beyoğlu İstanbul Adalar İstanbul

Telefon: 0212 244 50 06

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 8, 2010 ~ Ara 8, 2010
KOD MÜZİK ve BRONX Pİ SAHNE sunar: NEU!

Popüler müzik tarihinde bazı topluluklar vardır sıra dışı müzikal fikirleriyle, yenilikçi tınılarıyla, getirdikleri farklı form anlayışlarıyla müziğin gidişhattını değiştirmişlerdir fakat var oldukları dönemde hak ettikleri ilgiyi görememişlerdir. İadei saygılar en az 20 yıl sonra yapılmıştır. Önemleri birden anlaşılır, kafası açık güncel toplulukların söyleşilerinde isimlerinin bahsi maceracı müzikseverlerin yönelmesine sebep olur. Etkileri sonsuzdur. Tüm bu yazdıklarımız 1971 – 75 yılları arasında üç tane stüdyo albüm yapmış efsanevi Alman Neu! İkilisi için tam tamına uymakta. Önemi ve etkileri saymakla bitmeyecek Neu!’un canlı performansını seyretmek 30 yıldır hayal iken Michael Rother’in 2010’da ilginç bir kadro ile Neu!’u canlandırması ve konserler vermesi bu yılın en heyecan veren müzik olaylarından biri.

70’lerin Alman yeraltı rock müziğinin yada son dönem gözde ismiyle Krautrock’ın Kraftwerk, Can ve Faust ile birlikte en büyük mimarı olan Alman ikili; Kalus Dinger ve Michael Rother 1971 yılında Neu!’u kurmadan önce Florian Schneider ve Ralph Hütter’in kurduğu Kraftwerk’te yer aldılar ve ilk albümün kayıtlarında yer aldılar. Kraftwerk’ten müzikal farklılıklardan dolayı ayrılan Dinger / Rother ikilisi yapımcı – ses teknisyeni Cony Plank ile kafalarındaki biricik vizyonu ses dünyasına dönüştürmek üzere anlaştı.

1971 yılının Aralık ayında dört günde kaydettikleri ilk albümleri her bağlamda rock’n’roll tarihinin zamansız ve her daim zamanının ötesinde albümlerinden biri. Kendi imzaları olan, “motorik müzik” adıyla da anılan yaklaşımlarının tüm özelliklerinin bulunduğu albüm o dönem çok ilgi görmese de özellikle Almanya’da hatırı sayılır bir satış rakamını yakaladı. Hatta Kraftwerk’ın efsanevi albümü Autubahn bir çok müzik adamına göre Neu! Albümünün tekrar yorumudur.

İlk albümden sonra ikilinin gitmek istedikleri yollar ayrılmaya başlar: Besteci, gitarist Rother daha uçucu, melodik, derli toplu bir sounda doğru yönelirken davulcu Dinger daha anarşist, kaotik, rock’n’roll dinamiklerinin ağırlıklı olduğu bir yönde ilerlemek ister. Plak şirketinden en ufak yardım almadan ve müzikal ayrılıklara rağmen 73 yılında çıkan Neu!2 özellikle remix anlayışına farklı yenilikler getirmiş başarılı bir Krautrock klasiği olarak müzik tarihinde yerini almıştır.

Tekrara dayalı formların ağırlıklı olduğu ilk albüm ve denemelerin (parçaların farklı hızlarda mikslenmesi vs. gibi) yoğun olduğu ikinci albümden sonra iki yıl ara veren Neu! 1975’te üçüncü ve son stüdyo albümünü çıkarır. Synthesizerların daha ağırlıklı olduğu ilk yüzdeki parçalar her dönemin elektronik müzikçilerine ilham kaynağı olmuşken albümün ikinci yüzünde özellikle Motorik vuruşların hırçın tek akor gitar ritmlerinin üzerine Dinger’in hırlayan, akıldışı vokalleri ilk dönem punk gruplarını, 80 başı İngiliz post punkını doğrudan etkilemiştir. Bu albümden sonra dağılma kararı alan ikili ayrı ayrı müzikal serüvenlerine devam ettiler. Klaus Dinger üçüncü albümdeki bazı parçalardadavul çalmış kardeşi Thomas ile La Düsseldorf’u kurdu. Rother ise Conny Plank ile solo albümler çıkardı.

Neu!’un etkilediği yada hayranı olan sanatçı, toplulukları saymakla bitmez: Brian Eno, Radiohead’n solisti Thom Yorke, Stereolab, David Bowie, Damon Albarn ( Blur / Gorillaz), Joy Division, Death In Vegas, OMD, The Horrors, Sonic Youth, Autechre, P.I.L., Iggy Pop, Orb…

2008 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrılan Klaus Dinger’in anısına Neu parçalarını canlı çalma kararı alan Michael Rother projeye ilk albümün açılış parçası Hallogallo 2010 adını verdi. Dinger’in davullarını çalması için Sonic Youth’tan Steve Shelley’i davet eden Rother kadroya Sonic Youth’un canlı ses teknisyenini Aaron Muller’ı da kattı. Bugüne kadar Avrupa’daki prestijli festivallerde sahne almış proje hem Neu! hayranlarından hem de eleştirmenlerden tam not aldı.

Kod Müzik organizasyonun katkılarıyla 8 Aralık’ta gerçekleşecek yılın en önemli konserlerinden birinde Krautrock sevenler, Sonic Youth hayranları, yenilikçi müzik arayanlar, post rockçıların olacaklarından şüphe yok.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT