Edward Burtynsky

Tarihler: 19 Şubat 2017 Pazar ~ 19 Şubat 2017 Pazar 19 Şubat 2017 10:00

Yer: Borusan Contemporary

Ücret: - Tam 10.00 TL İndirimli 5.00 TL Grup 7.00 TL

Nereden Alınır: Biletix Çağrı Merkezi: 0216 556 98 00 Biletix Satış Noktaları,www.biletix.com ve Mekan gişe

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 19, 2017 ~ Şub 19, 2017
Etkinlik Görseli: Thjorsá River #1, Iceland 2012, © Edward Burtynsky / Admira, Milan ve Metivier Gallery, Toronto’nun izniyle. 

Borusan Contemporary’den İki Sergi: Edward Burtynsky ve Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na  İlhan Berk Esinli Bir Bakış: “Yazıt”

Doğanın sanayileşme ile değişen yüzünü büyük formatlı fotoğrafları ile anlatan  Kanadalı sanatçı Edward Burtynsky, “Aqua Shock: Su Projesi’nden Bir Seçki” adlı sergisiyle yeni medya sanatının İstanbul’daki en önemli adresi Borusan Contemporary’nin konuğu oluyor.


29 Ekim 2016’dan 19 Şubat 2017’ye kadar devam edecek olan Burtynsky sergisiyle  eşzamanlı olarak ziyarete açılacak olan Dr. Necmi Sönmez küratörlüğündeki “Yazıt” İlhan Berk’in şiirlerinden yola çıkarak Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan bir seçkiye farklı bir yorumla yaklaşıyor.


Burtynsky en iddialı çalışmalarıyla İstanbul’da!

Sanayileşmiş manzaraların geometrik detaylarla etkili bir sanat eserine dönüştüğü büyük ölçekli fotoğraflarıyla tanınan Kanadalı sanatçı Edward Burtynsky’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği en iddialı işleri bir araya getiren ve küratörlüğünü William A. Ewing’in üstlendiği “Aqua Shock: Su Projesi’nden Bir Seçki” 29 Ekim 2016–19 Şubat 2017 tarihleri arasında ziyarete açık. Sanayinin doğayı dönüştürmesini sanatsal üretiminin merkezine koyan Burtynsky, kendi deyişiyle “detayları bol ve ölçeği büyük ama bir o kadar da farklı anlamlara açık konuların peşinden giderek günlük deneyimimizin dışında olmakla beraber üretimini günlük hayatımızda her an kullandığımız arıtma tesisleri, madenler, rafineriler, taş ocakları gibi tesislere özel bir ilgi duyuyor. Yarattığı imgeler, günümüzün vazgeçilmez ikiliklerinin (cezbedici ve itici, baştan çıkaran ve korkutucu gibi) metaforu olarak işlev üstleniyor.” 

Geçtiğimiz yıllarda mağaralar ve petrolle ilgili bir dizi iş üreten sanatçının son dönemde odağına ise temel yaşam kaynağımız su yerleşiyor. İnsanlığın dünyanın en vazgeçilmez doğal kaynağı olan su ile giderek daha problemli hale gelen ilişkisini ele alan sanatçı, beş yıl içinde gerçekleşen bu proje kapsamında Meksika Körfezi’nden Ganj Nehri kıyılarına uzanan bir yolculuk yaptı ve gemi mürettebatı, vinç, uçak, uzaktan kumandalı UAS (insansız hava sistemleri), kameralı ve fiberoptik uzaktan kumanda ile donatılmış pnömatik bir direk gibi hayli farklı ve sıradışı ekipmanlar kullandı. 29 eserin yer aldığı “Aqua Shock: Su Projesi’nden Bir Seçki” Borusan Contemporary’nin geçici sergi alanında görülebilir. 

“Yazıt”: İlhan Berk’in şiirleri ile koleksiyona farklı bir bakış

Aynı tarihlerde Borusan Contemporary, Perili Köşk’te gerçekleşecek bir diğer sergi de küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in üstlendiği ve Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na katılan yeni yapıtları İlhan Berk’in şiirleriyle birlikte ele alarak farklı bir yorum getirmeyi hedefleyen “Yazıt”. Sergi, “Aqua Shock”la aynı tarihlerde Borusan Contemporary’nin geçici sergi alanları dışındaki bölümlerde ve ofis katlarında görülebilir. Daha önce Leyla Erbil, Tezer Özlü gibi yazarların yapıtlarından yola çıkılarak hazırlanan koleksiyon sergilerinin yeni esin kaynağı Türk şiirine yeni bir soluk getirmiş olan İlhan Berk (1918–2008). Berk’in “Yazıt” adlı şiirlerinden ve onun bizzat resim yapan bir şair olması bu serginin çıkış noktasını oluşturuyor. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndaki video, fotoğraf, ışık heykeli, yerleştirme gibi çalışmaların İlhan Berk’in şiirleriyle birlikte ele alınacağı sergilemede, Berk’in on adet deseni ve el yazıları da yer alacak.

El yazısı, harf, huruf, taşbaskı gibi “yazı eylemine” dayalı olan alanlar, İlhan Berk poetikasının belkemiğini oluşturuyordu. Yaşamı boyunca günlük, çalışma notları tutarak ayak izlerinin peşinde ilerleyen bir şair olan Berk, resimlerini ve desenlerini de bu eksen üzerinde geliştirmişti. Çağdaş sanat bağlamında da son yıllarda sıklıkla öne çıkan yazı, belge, arşiv çalışmaları, sanatçıların dünyaya farklı bakış açılarını ortaya çıkarır. “Yazıt” da usta şair İlhan Berk’in şiir ve resim dünyasıyla çağdaş sanatın farklı arayışlarını bir araya getirerek alışılmışın dışında bir bağlamlandırma sürecini tartışmaya açacak.

Borusan Contemporary’de sergilerle birlikte Marina Zurkow ve Paul Paradiso’nun Borusan Çağdaş Sanat koleksiyonu’na yeni katılan ‘Uçuş’ isimli eserleri de görülebilecek. Hava nosyonunu şiirsel açılardan ele alan Uçuş, hava sahasındaki trafiğin gerçek zamanlı bir görüntüsünü veren veri tabanlı bir uygulama. Burada gerçek (inen ve kalkan uçaklar, kuşlar, uydular, bulutlar, yağmur, rüzgâr) UFO’lar gibi pek de inanılır olmayan verilerle buluşuyor.

Uçuş'un mevcut veri manzarası İstanbul (IST), Londra Heathrow (LHR), Los Angeles (LAX) ve New York (JFK) havalimanlarındaki veri yakınlığını tespit ediyor. Yerel alıcılar, haber kaynakları ve nüfus müdürlüklerinden gelen gerçek zamanlı verileri kullanarak bir veritabanı kuran ‘Uçuş’, gökyüzünün karmaşık dünyasını yansıtıyor. Ekolojik düzeni de hesaba katan ‘Uçuş’ Zurkow’un Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda bulunan ‘Mesocosm’ serisinin yaklaşımını devam ettiriyor. Uçuş mekâna özgü bir yerleştirme 
olarak çalışıyor.

Mesocosm (Times Square, New York), Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na 2014’te katıldı. Koleksiyonda Zurkow’un Elixir I (2008), Elixir IV (2008) ve The Poster Children (2007) adlı eserleri de bulunmaktadır. ‘Yazıt’ paralelinde gerçekleştirilecek olan şiir okuması ve tartışma etkinlikleri, şiir ile çağdaş sanat arasında yakınlaşma sağlayarak değişik yorumları olanaklı kılacak.

Burtynsky ‘Aqua Shock: Su Projesi’nden Bir Seçki’ sergi organizasyonu ve dünya genelindeki turu ADMIRA, Milan tarafından gerçekleştirilmektedir.

Sergiler 19 Şubat 2017 akşamına kadar açık kalacak. 

Sergiler hakkında detaylı bilgi için: www.borusancontemporary.com

İndirimli: 12 yaş üstü öğrenciler, öğretim görevlileri, 60 yaş ve üzeri ziyaretçiler
Grup: 10 kişi ve üstü
Ücretsiz: Engelliler ve her engelliye refakat eden bir kişi, 12 yaş ve altı çocuklar ve onlara refakat eden bir kişi, basın mensupları, ICOM kart sahipleri ve kokartlı rehberler

Ziyaret Günleri: Sadece cumartesi-pazar günleri
Ziyaret Saatleri: 10.00 - 19.00

Borusan Contemporary’de yeni bir etkinlik dizisi: Günümüz Sanatı // BİR BAŞKA

Ekim 2016 – Haziran 2017

Küratör ve Moderatör: Doç. Dr. Ebru Yetişkin
Borusan Contemporary, Perili Köşk "Günümüz Sanatı // Bir Başka" adlı etkinlik serisi, günümüz sanatının değişimini farklı yönleriyle öğrenmeye ve tartışmaya açıyor. Konuşma, workshop ve performanslardan oluşan 10 etkinlik, sanatın güncel yönelimlerini merak edenlerle buluşmaları içeriyor. Borusan Contemporary’nin Perili Köşk’teki mekanında yer alan sergiler ve mevcut koleksiyondaki eserlerle de b(ağ)lar kuracak etkinlik serisi, Türkiye’nin genç ve yenilikçi sanatçı, sosyolog, mühendis ve mimarlarının güncel ve estetik yaklaşımlarını tanımaya imkan tanıyor. 

Detaylı bilgi için web sitesini ziyaret edebilir, Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz.  

* Etkinlik dizisi ücretsiz, dili Türkçedir. Katılım kontenjanla sınırlıdır.

- İndirimli: 12 yaş üstü öğrenciler, öğretim görevlileri, 60 yaş ve üzeri ziyaretçiler- Grup: 10 kişi ve üstü- Ücretsiz: Engelliler ve her engelliye refakat eden bir kişi, 12 yaş ve altı çocuklar ve onlara refakat eden bir kişi, basın mensupları, ICOM kart sahipleri ve kokartlı rehberler

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT