La Belle Helene

La Belle Helene

Tarihler: 07 Şubat 2018 Çarşamba ~ 13 Şubat 2018 Salı 07, 09, 13 Şuabat Saat: 20:00 ve 10 Şubat Saat:16:00

Yer: Kadıköy Süreyya Operası

Ücret: 50 TL, 40 TL, 30 TL, 20 TL

Nereden Alınır: http://biletiva.com ve Mekan Gişe

Adres: Bahariye Caddesi Caferağa Mahallesi No:29 34710 Kadıköy İstanbul

Telefon: 0216 346 15 31-32-33

Faks: 0216 346 21 00

Web: http://www.sureyyaoperasi.org

E Posta: info@sureyyaoperasi.org

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Şub 7, 2018 ~ Şub 13, 2018

“Bu gösteride eğlenmemek çok zor… Parodi ve ima son noktada…”

J.Offenbach’ın “LA BELLE HÉLÈNE” (Güzel Helen) opereti, Türkiye’de ilk kez İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde Murat GÖKSU’nun rejisi ile sahneleniyor. Eserde orkestra şefliğini Serdar YALÇIN, koro şefliğini ise Paolo VILLA üstleniyor. Eserin dekor tasarımı Zeki SARAYOĞLU, kostüm tasarımı Serdar BAŞBUĞ, ışık tasarımı da Ahmet DEFNE’ye ait.

Konusu: Eser, Isparta Kraliçesi ve Menelaos'un eşi Helen’in, Truva Kralı’nın oğlu Paris ile kaçış hikayesini gülünç bir şekilde ele alır. Truva Kralı Priamos’un oğlu Pâris elinde bir mektupla Isparta’ya gelir ;bu mektubu tanrıça Venüs, Jüpiter tapınak başrahibi Calchas’a göndermiştir. Venüs mektubunda başrahibe emir vererek, Juno, Minerva ve kendisi arasında düzenlenen bir güzellik yarışmasında kendisini en güzel tanrıça seçen Pâris 'e mükafat olarak söz verdiği üzere, Hélène'in Pâris 'e aşık olmasını sağlamasını istemektedir. Pâris bir çoban kılığına bürünerek katıldığı eski bir mitolojik Yunan kralları konulu gülünç bir bulmaca yarışmasını kazanır. Ardından gerçek kimliğini açıklar. Herkes Pâris’in Venüs’e ödül olarak bir elma verdiğinden haberdardır. Hélène bu elmalı adamı kendine gönderenin “meşum kader” olduğunu anlar. Pâris, Ménélas tarafından bir şölene davet edilir. Calchas'a yüksek bahşiş vererek Philocôme'un gök gürültüsü yaratan gongunu çalmasını ve Ménélas 'ın ivedilikle Girit’e gitmesi konusunda kehanette bulunmasını sağlar. Güya dürüst bir başrahip olan Calchas'ın kumar oynarken hile yapan bir kişi olduğu ortaya konulup Yunan saraylılarının hayatlarının ve davranışlarının bir parodisi yapılır. Pâris bir gece vakti gizlice Hélène'e gelir. İkisi birbirinin kollarındayken, hiç beklenmedik bir şekilde Ménélas gelir. Hélène tüm bu olanlardan kocasını sorumlu tutar: Hélène 'e göre iyi bir koca ne zaman karısının yanına geleceğini ne zaman uzak duracağını bilmelidir. Pâris, Ménélas 'a bir skandal çıkarmaması ve çıkarırsa herkesin zarar göreceğini söyler. Ménélas bunları dinlemez ve kralların hepsini bu odaya çağırır. Hepsi Pâris'i itham ederler ve geldiği yere dönmesini isterler. Pâris oradan eli boş ayrılır ama geri döneceğine ve başladığı bu işi bir dahaki sefere başarıyla tamamlayacağına ant içer. Krallar ve maiyetlerindekiler yaz mevsimi için bir sahil kasabasına yerleşmişlerdir. Bir Venüs tapınağı rahibi gemi ile gelir ve kendisine Hélène 'i Kitara Adası'na götürme görevi verildiğini söyler. Orada Hélène 'in, yaptıklarına karşılık ceza olarak 1000 tane beyaz sığır kurban etmesi gerekmektedir. Ménélas da rahibin bu isteğini büyük bir memnuniyetle kabul eder ve karısına emri yerine getirmesini söyler. Başta bu görevi yerine getirmeyeceğini haykıran Hélène, bu rahibin, kılık değiştirmiş olan Pâris olduğunu anlayınca onunla gemiye biner ve birlikte yelken açıp oradan ayrılırlar. Oyuna getirildiğini anlayan Ménélas savaş emrini verir!

Eserde Paris rolünü Caner AKIN ve Ahmet BAYKARA,
Hélène rolünü Şebnem AĞRIDAĞ ve Hande SONER ÜRBEN,
Ménélas rolünü Cenk BIYIK ve Çağrı KÖKTEKİN,
Agamemnon rolünü Alper GÖÇERİ ve Kevork TAVİTYAN,
Calchas rolünü Zafer ERDAŞ ve Ufuk KARAKOÇ,
Oreste rolünü Nesrin GÖNÜLDAĞ ve Deniz ERDOĞAN LİKOS,
Achille rolünü Serkan BODUR ve Yoel KEŞAP,
Bacchis rolünü Banu ERGÜN ve Funda GÜLLÜ,
Leaena rolünü Peyman DORKAN ve Zeynep HALVAŞİ,
Parthénis rolünü Betül GÖRGÜLÜ ve Şöhret İNANÇ dönüşümlü olarak oynarken;
Ajax 1 rolünü Zafer ÇİFTÇİ,
Ajax 2 rolünü Can Reha GÜN,
Philocome rolünü Engin YAVUZ,
Euthyclès rolünü Erdem GEDİK üstleniyor.

7 yaşından küçük izleyicilerimizin çocuk temsilleri dışındaki temsillere getirilmemesini rica ederiz.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT