10. Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı

Tarihler: 07 Mayıs 2009 Perşembe ~ 09 Mayıs 2009 Cumartesi 7-9 Mayıs 2009

Yer: Kadir Has Üniversitesi

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 7, 2009 ~ May 9, 2009
Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı X: Sinema ve Hayal
Kadir Has Üniversitesi, 07 - 09 Mayıs 2009
Bu yıl onuncusu düzenlenecek olan Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı, 07 - 09 Mayıs 2009 tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi Kültür Merkezi`nde gerçekleştirilecektir. Konferans teması, geçtiğimiz senenin konusu olan "Sinema ve Gerçek"i takiben, "Sinema ve Hayal" olarak belirlenmiştir. Hedefimiz, gerçek ve hayal arasında bir zıtlık oluşturmaktan ziyade, bu iki kavramın arasındaki bağları ve karşılıklı etkileşimlerini de keşfetmek olacaktır:

Düşlerimizin ve hayallerimiz tarafından şekillendirilirken bir yandan da onları şekillendiren sinema, aynı zamanda fantastik olanın gerçek kılındığı bir alem yaratıyor. Sinemanın tarihi boyunca fantezi öğesi, gerek sanatçılar, gerekse seyirciler için bir kurtuluş yolu olarak işlev gördü. Sinema kendisine zihinsel, sosyal ve siyasal sınırları aşma konusunda olanak sağlayan fanteziden sık sık beslendi ve böylelikle özgürleşti. Rüyalar ve kabuslar, fantastik yolculuklar ve hikayeler, bilinçaltının zenginleştirilmiş öykülerini sunmak adına hizmet verdi. Türk sineması da daima muhayyilenin sınırlarını zorladı. Örneğin Yeşilçam tamamen fantastik temelinde incelenebilir; kuşkusuz yapım koşulları, vakit darlığı ve izleyici beklentileri de buna katkıda bulunmuştur. Hayal ve fantezi, bakış açılarını, düşünce kalıplarını, Doğu ve Batı arasındaki farkları ve nicelerini özgürleştirir. Kısacası, hayal teması bizlere Türk Sineması hakkında düşünmek ve konuşmak için bir fırsat tanıyacaktır.
Muhayyilemizin sınırlarını genişletmeyi amaçlayan bu konferansta ele alınması plânlanan konular ve panel başlıklarının bir kısmı aşağıda belirtilmiştir.
Tarihi Yeniden Görmek
Otobiyografik İmgelem
Öte Dünya ve Ötesi
Cinsiyet Tahayyülleri
Fantastik Televizyon
Ütopya ve Distopya
Yeni Hayaller, Yeniden Yapımlar
Yeni Türk Korku Sineması
Fantastik ve Performans
Düşselin Sınırları
İmkansızı Hayal Etmek
Deneysel Hayaller

Konferansta yukarıdaki panellerden birine katılmak, ayrı bir panel hazırlamak veya açık çağrıyı yanıtlamak mümkündür. Başvurmak isteyenlerin, katılmak istedikleri panelin adını veya açık çağrıya başvuruluyorsa konuyu özetleyen 3 anahtar sözcüğü de içeren 400 - 500 kelimelik sunum özetlerini ve kısa özgeçmişlerini (100 - 200 kelime) en geç 9 Mart 2009 tarihine kadar zeynep@khas.edu.tr adresinde Zeynep Altundağ`a göndermeleri rica olunur. Uluslararası düzenlenen konferansta kimi paneller İngilizce gerçekleşecektir, bu nedenle başvurularda sunumun İngilizce yapılıp yapılamayacağının da belirtilmesi gerekmektedir.

Konferansın ana hedefi, Türk film akademisyenlerini, sinemacılarını ve sinemaseverlerini bir çatı altında toplayarak, konuya dair yeni açılımlar oluşturacak üretken bir ortam yaratmaktır. Toplantıya önceki senelerde çok sayıda uluslararası sinemacı ve akademisyen katılmıştır. Dokuzuncu konferansın bir raporu http://www.scope.nottingham.ac.uk/confreport.php?issue=12&id=1088 adresinde görülebilir. Bundan önceki konferansların bildirileri makalelere dönüştürülerek Bağlam Yayınları tarafından düzenli olarak yayınlanmıştır. Bu derlemeler Türk sineması üzerine düzenli ve kapsamlı biçimde kurumsallaşan ilk çalışmaları oluşturmaktadır. Bu sürece katkıda bulunmuş olan herkese tekrar teşekkür etmek isteriz.


istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT