Bir soru/n olarak bilinçdışı ve dil

Tarihler: 20 Nisan 2004 Salı ~ 20 Nisan 2004 Salı 20 Nisan Salı Saat 19:00

Yer: Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Salonu

Ücret: Ücretsiz

Nereden Alınır: Yapı Kredi Kültür Merkezi

Adres: İstiklal Cad. No:285, Galatasaray-Beyoğlu Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 252 47 00

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Nis 20, 2004 ~ Nis 20, 2004
SALI TOPLANTILARI:
Günlük Yaşamın Psikanalizi: “Bir soru/n olarak bilinçdışı ve dil”
Konuşmacılar: Ahmet Soysal, Mustafa Canpolat, Nedret Öztokat, Talat Parman

Ötekini dinlemediğimiz çok olur. Ama ya dinlediğimizde? Sahi ötekini niye dinleriz? Kimi kez tedavi etmek için. Psikanaliz, ilk hastalarından birinin tanımlamasına uygun olarak bir konuşma tedavisidir. Sigmund Freud hastalarını söyleyeceklerinde tümüyle özgür bırakmış ve onlardan “serbest çağrışım” yapmalarını istemiştir. Böylece bilinçdışı çatışmalara ulaşmak ve çözmek mümkün olacaktır. Jacques Lacan da “bilinçdışı dil gibi yapılanmıştır” derken bu gerçeğe işaret eder. Burada hareket noktası dilin ruhsallığı yansıttığıdır. Söylenen kadar bunun arkasındaki ruhsal öğe de önemlidir. Dil ile ruhsallık ilişkisi yalnızca psikanalizin divanında değil, günlük yaşamın birçok alanında da karşımıza çıkar. Dil sürçmelerinin yanı sıra, espriler, şakalar ve sözcük oyunları bunlardan yalnızca birkaçıdır. Edebiyat da bu karşılaşmanın en önemli alanlarından biridir. Edebiyat söz konusu olduğunda bir de dilde çeviri sorunu ortaya çıkacaktır. Bütün bunların bilinçdışı olgular ile ilişkisi nedir?
İstanbul Psikanaliz Derneği ile ortaklaşa düzenlenen Günlük Yaşamın Psikanalizi toplantılarının yedincisinde bu sorulara yanıtlar bulunmaya çalışılacak ve bilinçdışı-dil ilişkisi tartışılacaktır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT