Doğumunun 110. Yılında Nurmırat Sarıhanov Özel Etkinliği

Doğumunun 110. Yılında Nurmırat Sarıhanov Özel Etkinliği

Tarihler: 28 Kasım 2016 Pazartesi ~ 28 Kasım 2016 Pazartesi 19:30

Yer: İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 28, 2016 ~ Kas 28, 2016

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türkmen şair ve yazar Nurmırat Sarıhanov’u düzenleyeceği özel bir program ile doğumunun 110. yıl dönümünde anacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, edebiyat dünyasına eserleri ile katkı sağlayan önemli şahsiyetleri doğum ve ölüm yıl dönümlerinde anmak amacıyla özel programlar hazırlamaya devam ediyor. İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü’nün katkılarıyla Türk Ocakları İstanbul Şubesi ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) düzenleyeceği panelde, Türkmen edebiyatının önemli isimlerinden şair ve yazar Nurmırat Sarıhanov yâd edecek.

“Doğumunun 110. Yılında Nurmırat Sarıhanov” adlı program, 28 Kasım Pazartesi günü İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Fırat Purtaş’ın yapacağı panele; Doç. Dr. Abid Nazır Mahdum, Doç. Dr. Berdi Sarıyev, Doç. Dr. İhsan Kalenderoğlu ile Yrd. Doç. Dr. Nurcan Güder konuşmacı olarak katılacak. Panelistler, Nurmırat Sarıhanov’un hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında katılımcıları bilgilendirecek. Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek program, 19.30’da başlayacak.

Türkmen edebiyatının kıymetli isimlerinden Nurmırat Sarıhanov kimdir?
Nurmırat Sarıhanov, 1906 yılında şu anki Türkmenistan Cumhuriyeti’nin ilçesi olan Göktepe’de dünyaya geldi. Çiftçi bir ailenin çocuğu olan Sarıhanov, ilköğrenimini köy okulunda tamamladı. Daha sonra Aşkabat Parti Okulu’nda öğrenimine devam etti. Yazarlık hayatına gazetecilik yaparak başladı. Çeşitli gazete ve dergilerde redaktörlük yaptı. Genç yaşta yazarlığa başlayan Nurmırat Sarıhanov’un eserlerinde sade bir anlatım ve öğreticilik ön plandadır. Türkmen halk edebiyatının ve saz sanatının güzelliklerini ortaya çıkaran birçok esere imza atan yazarın eserleri pek çok kez kitap halinde yayımlanıp çeşitli dillere tercüme edildi. Çağdaş Türkmen edebiyatına nesir türünde çok sayıda eser kazandıran usta yazarın en önemli eseri, 1941 yılında kaleme aldığı “Şükür Bagşı” adlı uzun hikâyesidir. 1992 yılında Nurmurat Sarıhanov’a “Şükür Bagşı” adlı hikâyesinden uyarlanan aynı adlı film için “Beynelmilel Mahtumkulu” ödülü verildi. Sarıhanov, İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla beraber birçok Türkmen aydını gibi cepheye gitti ve 1944 yılının mayıs ayında savaşırken hayatını kaybetti. Yazarın yayınlanmış eserlerinden bazıları şunlardır: Sonkı Öy (Son Ev), Kitap, Şirin, Bayın Gaharı (Beyin Öfkesi), Mergen (Avcı), Teley (Talih), Ak Tam (Ak Dam), Söygi (Aşk), Yagtılıga Çıkanlar (Aydınlığa Çıkanlar) ve Ene (Ana).

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT