Firdevsi Kültür Sanat Gecesi

Tarihler: 19 Mart 2010 Cuma ~ 19 Mart 2010 Cuma 19 Mart Saat: 19.30

Yer: Barış Manço Kültür Merkezi

Ücret: Ücretsizdir.

Adres: Caferağa Mah. Moda Cad. Nail Bey Sok. (Caferağa Spor Salonu yanı) Moda Kadıköy İstanbul Kadıköy İstanbul

Telefon: 0216 418 16 46

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 19, 2010 ~ Mar 19, 2010

FİRDEVSİ KÜLTÜR SANAT GECESİ
Firdevsî (Ebül Kasım)

İran’ın en tanınmış şairlerindendir (934-1020). Tus’da doğdu. Şehname adlı eseriyle büyük bir ün kazandı. Şehname’nin konusu İran tarihidir. 60.000 beyittir. Dünya destan edebiyatının en güçlü olan ürünlerinden biridir. Firdevsî, eserini hazırlarken halk arasında söylenegelen tarihle ilgili hikayeleri toplamış, bu konuda yazılmış kitapları incelemiştir. Şehname’de ilk insandan başlanır, bütün İran hanedanları ve hükümdarları ile Büyük İskender anlatılır. Arapların, İran’ı istilası ile Şehname son bulur. Firdevsî, Arap uygarlığının etkili olduğu bir dönemde İran’ın İslamiyet’ten önceki yaşayışını milliyetçi bir görüşle canlandırır ve İran kültürünü savunur. Firdevsî Şehname adlı eserini Gazne hükümdarı Mahmut’a sundu. Fakat, beklediği karşılığı göremedi. Sultan Mahmut’u küçük düşüren bir yergi yazdı. Bir süre sonra Sultan Mahmut, bu ilgisizliğe pişman olarak ona 60.000 dinar göndermiştir; fakat, bu armağan şehrin bir kapısından girerken öteki kapısından Firdevsî’nin cenazesi çıkmıştır. Firdevsî, Tus şehrinde gömülmüş ve ona büyük bir türbe yapılmıştır.
FİRDEVSİ KÜLTÜR SANAT GECESİ;İstanbul Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümünden akademisyenlerin katılımıyla,ressam,şair,yönetmen Behruz Kia’nın yönetimiyle gerçekleştirilecektir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT