Galata ve Beyoğlu Haritaları Üzerinden Bazı Değerlendirmeler

Tarihler: 06 Temmuz 2005 Çarşamba ~ 06 Temmuz 2005 Çarşamba 15-22-29 Haziran, 6 Temmuz 2005

Yer: Osmanlı Bankası Müzesi

Ücret: Ücretsiz

Nereden Alınır: Osmanlı Bankası Müzesi, www.obmuze.com

Adres: Bankalar (Voyvoda) Caddesi 35/37 Karaköy Karaköy İstanbul

Telefon: (0212) 334 22 70

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Tem 6, 2005 ~ Tem 6, 2005
Galata Hikayeleri Osmanlı Bankası Müzesi’nde...
“Galata ve Beyoğlu Haritaları Üzerinden Bazı Değerlendirmeler”

Garanti Bankası çatısı altında faaliyet gösteren Osmanlı Bankası Müzesi’nde 26 Nisan’da açılan Dünden Bugüne Galata sergisi kapsamında, Galata ve Pera uzman akademisyenler tarafından bir dizi söyleşiyle incelenecek. Galata ve Pera’yı, mimari ve tarihi perspektiften inceleyecek söyleşilerin birincisi, 15 Haziran Çarşamba günü saat 18:30’da gerçekleştirilecek.
İlk söyleşide, İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nur Akın, Galata ve Pera’nın gelişimini gravür, fotoğraf ve farklı dönemlere ait haritaları eksen alarak irdeleyecek. Galata söyleşileri, 22 Haziran Çarşamba günü Murat Belge’nin konuşmacı olacağı “Türkiye’nin Gümrük Kapısı Galata” başlıklı konuşmayla devam edecek. Söyleşilerin diğer konukları Stefan Yerasimos (29 Haziran) ve Uğur Tanyeli (6 Temmuz) olacak.

26 Ağustos’a dek açık kalacak Dünden Bugüne Galata sergisi, 19. yüzyıldan itibaren İstanbul’un yaşadığı dönüşümde çok önemli bir rol oynayan, uzun yıllar ticaret ve kültür yaşamının simgesi olduğu halde bugün unutulmaya yüz tutan Galata’ya dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Katılımın ücretsiz olduğu konferansla ilgili Osmanlı Bankası Müzesi’nin (0212) 334 22 70 numaralı telefonundan bilgi alınabiliyor.

15 Haziran Çarşamba 18:30-20:30
Galata ve Beyoğlu Haritaları Üzerinden Bazı Değerlendirmeler
Nur Akın
Galata ve uzantısı Beyoğlu bölgelerinin oluşum ve gelişimini çeşitli gravür, fotoğraf ve farklı dönemlere ait haritalardan izlemek mümkün. Bu haritaların 19.yüzyılın ikinci yarısıyla 20.yüzyıl başında üretilenleri, Galata ve Beyoğlu`nun bugüne varan özelliklerini görebilme ve yok olanların yerine gelenleri somut bir biçimde değerlendirme olanağını verir. Konuşmada, söz konusu belgeler üzerinden gidilerek, Galata ve Pera`nın bugüne dek yaşadığı süreç bir kez daha ele alınmaya çalışılacak.

22 Haziran Çarşamba 18:30-20:30
Türkiye’nin Gümrük Kapısı, Galata
Murat Belge
Galata, Cenova Kolonisinden beri, Avrupa’yı temsil eder. Avrupa’nın Doğu Akdeniz’deki üssü olarak nitelendirilebilecek bu mekana, 19. yüzyılda Avrupa’dan ithal edilen nesneler artar, nesnelerin kullanımına paralel olarak yeni adetlerin gelişi ve dolayısıyla kültürel değişimi de aynı yoldan hız kazanır. Konuşmada, tarihsel süreç içerisinde ve Avrupa ilişkileri çerçevesinde, Galata’nın yerelliği ve yabancılığı irdelenecek.

29 Haziran Çarşamba 18:30-20:30
Cenevizlilerden Levantenlere, Evrimin Genel Çizgileri Stefan Yerasimos
Galata’nın tarihsel gelişiminin ve değişiminin ana hatları irdelenecek.

6 Temmuz Çarşamba 18:30-20:30
Pera Mimarisinin Doğumu ve Ölümü
Uğur Tanyeli
Pera, 1820`lerden başlayarak İstanbul`un genel vernaküler mimari geleneğinden özerk bir kimlik geliştirmeye başlar. Bir yüzyıl boyunca özgül Pera mimarisi ortamından söz etme olanağı vardır. 1930`lar eşiğinden sonra ise Pera mimarisi terimi anlamını yitirecektir. Konuşma sadece İstanbul değil, Doğu Akdeniz modernleşmesi için de yaşamsal olan bu kültürel değişimde odaklanacak.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT