Nişantaşı`nda Sağlıklı Ramazan Sohbetleri

Tarihler: 09 Ağustos 2011 Salı ~ 23 Ağustos 2011 Salı 12:00-13:00

Yer: Nişantaşı City`s AVM

Adres: Teşvikiye Cad. No: 162 İstanbul Nişantaşı İstanbul

Telefon: 0212 373 33 33

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ağu 9, 2011 ~ Ağu 23, 2011

Onbir ayın sultanı Ramazan`da hem oruç tutup hem sağlığını korumak isteyenler sorularının cevaplarını City`s AVM`de buluyor.

Beslenme danışmanı ve medikal hekim Dr. Gönül Ateşsaçan, Nişantaşı City`s AVM`de özellikle bayanların oluşturduğu gruplara sağlıklı beslenme, oruç tutup aç kalmama, oruç tutarken formda ve zinde kalma, bedensel ve ruhsal arınma gibi konularda bilgiler verip sorularını cevaplıyor.

Ramazan ayı boyunca her Salı saat 12:00 – 13:00 arası Akkavak Etkinlik Alanında aşağıdaki konularda Dr. Gönül Ateşsaçan ücretsiz seminerler verecektir.

09.08.2011 “Ramazanda Sağlıklı Sofralar”

16.08.2011 “Oruç Tutarken Formda ve Zihinde Kalmak Adına Neler Yapmalıyız?”

23.08.2011 “4 Boyutlu Güzellik”

Sağlığım Bozulmadan Nasıl Oruç Tutabilirim?

Dr. GA: Ramazan ruhsal ve fiziksel arınma dönemidir. Oruç detoksdur. Normalde metabolizmamız günlük sindirime çok fazla kadar enerji harcar. Oruç , ruhun üzerindeki beden yükünün hafifletilmesini sağlar.

Yaklaşık 12-15 saat süren açlık ve susuzluktan sonra, iftarda ve sahurda dikkatli yenilildiği taktirde, ramazan ayından sağlık kazanarak çıkabiliriz.

Oruç Tutarken Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir?

Dr. GA: Ramazan ayında kişinin beslenme şeklinin ve saatinin değişmesi, hareketinin azalması nedeniyle kilo almaya eğilim olur. Uzun açlıktan sonra aniden ağır ve yağlı yemeklerin birden bire tüketilmesi hem mide, kalp, karaciğe ve böbreklerin yorulmasına neden olur hem de metabolizma yavaşladığından kilo alınır.

1. Mutlaka protein, karbonhidrat, sebze ve meyva grubu dengeli tüketin.
2. Yemekleri hızlı değil, yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin.
3. Tok tutan, kan şekerini ani yükseltmeyen yiyecekler seçmeye özen gösterin.
İftarda mutlaka protein içeren et, balık ve tavuğu tercih edin. 4. Sahura kalkılarak oruç tutun.
Sahurda hafif bir kahvaltı yapılmalı.Mutlaka bitki çayı olarak 1 rezene ve 1 tarçınlı ıhlamur içilmeli.
5. İftar ve sahur arasında bolca sıvı tüketir ve az az sık sık beslenirsek, gün içinde yorgunluk hissetmeyiz.
6. Doğru nefes alıp vermek
Sabah ve akşam günde 5 kez , camlar açıkken yapın.Sandelyede dik oturun, sırtınızı yaslayın.Ellerinizi dizlerinizin üzerine yerleştirin. Gözler kapalı olarak çok derin ilk başta olmak üzere, nefesinizi maksimumda geri verin. Sonra önce karına ve sonra ciğerlerinize havayı maksimum doldurun. Ardından başparmağınızla bir burun deliğinizi kapın, 5 saniyede aldığınız nefesi , 15 saniyede geri verin.
7. Egzersiz :
İftarda yemeği yer yemez hemen televizyon başına geçmeyin. İftardan 2 saat sonra yapacağınız 30 dakika yürüyüş sizi hem iyi hissettirecek hem de metabolizmanızın çalışmasını sağlayacak.

Asla oruçluyken spor yapmayın, vücutta yıkım artar , Kortisol yükselir, kaslar azalır ve yağlar artar. Kas gücünde % 3-12 azalma olur, yarardan çok zarar verir.
-En iyi spor zamanı teravi namazından sonraki zamandır.
-Çünkü spordan önce bir iki öğün yenilip, yeterli sıvı almaya yetecek kadar zaman vardır.Kaslar artar ve yağlarda azalma olur.
-İftardan 1-1,5 saat sonra 30 dakikalık hızlı bir egzersiz yapılabilir. 8. Ramazanda Yenilmemesi Gerekenler:
• Özellikle tuza çok dikkat edilmeli. Fazla tuz çok susuzluk yapar, çok yoğun tuz içeren gıdalar hazır çorba , soslar, baharatlar, et suyu, konserve gıdaları tüketmeyin.
• Yağda kızarmış gıdalar mide yanması yapar
• Katkılı gıdalara dikkat
• Şekerli gıdalar ve çok tatlı meyvalar
9. İftarda Neler Mutlaka Yenilmeli:
• Bolca su, protein ve yeşil sebzeler, az şekerli meyvalar
• Karbonhidrat ( ekmek, makarna, pilav, börek , patates) tüketmemeye özen gösterin .
• İftara çok sıcak olmayan yarım kase çorba ile başlayın.
• Çorbadan sonra yemeğe 15 dakika ara verip, ardından ana yemeğe devam edin.
• Ana yemekde et, tavuk, balık veya kuru baklagil mutlaka yer almalı. Çünkü protein içeren yiyecekler sizi tok tutup, kan şekerinizi iyi bir şekilde dengeler.. İftarda yoğurt, ayran , soğuk nohutlu ayran çorbası, cacık tüketebilirsiniz.
• Pişirme tekniği de son derece önemli. Yiyeceklerin daha hafif ve sağlıklı olması için kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemlerini seçin
• Bitki Çayları: Rezene, yeşil çay, kuşburnu, nane, ıhlamur
• Baharatlar: Toz zencefil, fesleğen, dereotu, maydanoz, nane, kekik, kaküle, tane karanfil ve toz zerdeçal
• Doğal Maden Sodası
• Oruç sırasında çoğu kişinin yaşadığı en büyük problemlerden biri kabızlıktır. Kabızlığı önlemek için lif oranı yüksek gıdalara yönelin.
• Suyu soğuk ve hızlı içmeyin.Midede gaz oluşur ve ağrıya neden olabilir.
10. Ramazanda Tüketilmesi Gereken 5 Sağlıklı Besin:

Hurma– Potasyum içerir ve (muzdan daha fazla potasyum içerir) ve potasyum susuzluktan dolayı oluşan yorgunluğun giderilmesinde çok önemlidir. Ayrıca özel bir karbonhidrat karışımı (glikoz ve fruktoz) içermektedir. Bu hem kısa hem de uzun dönemli tokluk sağlar.Tokluk hissini veren beta D Glukan’dır.

Doğal organic bal – fito kimyasallar ve flavonoidler içerir.Enerji verir.Doğal gıdalar içinde en iyi antioxidandır.Günde 1-2 tatlı kaşığı tüketilmeli.

Balık – Beyin fonksiyonlarını geliştirir, kalp sağlığını korur.En iyi omega 3 kaynağı soğuk deniz somonu, levrek , mezgit, ton balığıdır.

İncir – Calsiyum, demir, magnesium ve potasyum içerir.Lif ve kan şekerini dengede tutar.Alkali olduğundan vücudu asit ortamdan korur.Şeker hastaları yememeli.

Zeytin yağı - Omega 9 içerir.HDL seviyesini yükseltirken, LDL seviyesini düşürür.Antioxidan özelliği vardır.Pişirirken faydaları azalır, bu nedenle piştikten sonar eklenmelidir.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT