Osmanlı Bankası Müzesi`nde `Namık Paşa` Paneli

Tarihler: 23 Aralık 2008 Salı ~ 23 Aralık 2008 Salı 23 Aralık Saat: 18,30

Yer: Osmanlı Bankası Müzesi

Ücret: Ücretsizdir.

Nereden Alınır: 0212 334 22 70

Adres: Bankalar (Voyvoda) Cad. No: 11 Karaköy Karaköy İstanbul

Telefon: 0212 334 22 70

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ara 23, 2008 ~ Ara 23, 2008

Osmanlı Bankası Müzesi`nde `Namık Paşa` Paneli

Osmanlı Bankası Müzesi (OBM), “Osmanlıların Paris’i” sergisi kapsamında bir panel düzenliyor. Prof. Dr. Akşin Somel, Dr. Candan Badem ve Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Ceylan’ın 23 Aralık Salı günü 18:30’da gerçekleştirecekleri panelde, Osmanlı devlet adamı Namık Paşa’nın yaşamından yola çıkılarak, dönemin tarihine ışık tutulacak.

Prof. Dr. Akşin Somel “II. Mahmud’dan II. Abdülhamid’e Namık Paşa”, Dr. Candan Badem “Namık Paşa’nın Avrupa Gezisi ve İlk Dış Borçlanmanın Öyküsü 1853-54”, Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Ceylan ise “Taşrada Bir Vali: Mehmet Namık Paşa’nın Bağdat Valilikleri” başlıklı konuşmalarla, Şeyh’ül-Vüzera unvanını alışının 125. yılında, Namık Paşa’nın devlet adamlığı süresince hizmet verdiği dört padişahın döneminde yaptıklarını irdeleyecek.

Mehmed Namık Paşa
Müşir Mehmed Emin Namık Paşa

(İstanbul, 1804 – İstanbul, 1892)
19. yüzyılın önemli devlet adamlarındandır. 5 padişah devrinde yaşamış ve 4’üne hizmet etmiştir. Saray muallimlerinden olan babası Halil Ramis Ağa tarafından evde eğitildikten sonra, 14 yaşında Divanı Hümayun`a şakird (stajyer öğrenci) olarak girmiş, ömrü boyunca devlete hizmet etmiştir.
II. Mahmud tarafından Fransa`ya École Militaire`de okumaya gönderilmiş; ülkeye dönüşünde yaptığı çalışmalar, II. Mahmud`un kendisini Alay Emini rütbesiyle taltif etmesine yol açmış, böylece askeriyeye girmiştir. Burada üstlendiği görevler sırasında kendisine Paşa, Ferik, Müşir, Vezir, Serasker ve nihayet Şeyh-ül Vüzera rütbeleri verilmiştir.
II. Mahmud`un talimatıyla Mekteb-i Harbiye`yi kuran Namık Paşa, St. Petersburg`da askeri ataşelik yapmış, Londra`da İngiliz sarayı nezdinde ilk Osmanlı Büyükelçiliği görevinde bulunmuş, Arabistan ordusunun kumandanlığını yürütmüş, Ticaret Nazırı olarak atanmış ve bu sıfatla Avrupa`ya giderek yetkililerle Osmanlı devleti adına borç konusunu görüşmüş ve iki kere Bağdat Valiliği yapmıştır. İkinci valiliğinde, kendisine Bağdat’la birlikte Basra ve Musul eyaletlerinin de sorumluluğu verilmiş olan Namık Paşa, yönettiği topraklarda isyanları bastırmış, bu toprakları mamur hale getirmiştir.
İstanbul`a dönüşünde, Bahriye Nazırı olarak, günümüzde İstanbul Üniversitesi`nin ana binası olarak kullanılan ve ülkemizde “üniversite” kavramıyla özdeşleşen binayı inşa ettirmiştir. Şura-yi Devlet Başkanlığı ve Ayan Meclisi Üyeliği de yapan Namık Paşa, Ayazpaşa`daki konağında İmparatoriçe Eugenie`yi misafir etmiştir. 88 yaşında vefat etmiştir.
NOT: Panele katılım ücretsizdir. Rezervasyon yaptırmak zorunludur.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT