Perşembe Konuşmaları Tehcir-Taktil-Soykırım 1915-2015

Tarihler: 16 Ekim 2014 Perşembe ~ 16 Ekim 2014 Perşembe

Yer: Tarih Vakfı

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 16, 2014 ~ Eki 16, 2014

1915’in 100. yılının arifesinde Ermeni Soykırımı’na odaklandığımız Perşembe konuşmalarının ikincisini gerçekleştiriyoruz. İlk konuğumuz 2 Ekim 2014 tarihinde Michigan Üniversitesi’nden sosyal bilimci Fatma Müge Göçek’ti. Göçek “İnkârın Şiddeti: Ermenilere Yönelik Toplu Şiddet, 1789-2009” başlıklı konuşmasında Ermenilere yönelik toplu şiddetle ilgili inkârın ne kadar geriye gittiği, nasıl ve neden günümüze kadar uzandığı sorularına yanıt aradı. İnkârın tarihimizde hangi evrelerden geçerek katmanlaşıp kemikleştiğini son çalışması eşliğinde gösteren Fatma Müge Göçek konuşmasının sonunda inkârın üstesinden nasıl gelineceğine dair önerilerini de bizlerle paylaştı.

İkinci konuğumuz Fikret Adanır, “2015’e Doğru Ermeni Sorunu, Tehcir ve Soykırım: Düşünce ve Değerlendirmeler” başlıklı konuşmasında özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde, Türk-Ermeni ilişkilerinin soykırım iddiaları ve bunların reddi arasında giderek çetrefilleşen bir süreçte seyrettiğini tespit ederek, dikkatimizi tarihçinin sorumluluğuna çekecek. Meselenin ahlâkî sorumluluk boyutunda, en azından toplumun kendi tarihiyle yüzleşmesi kapsamında, Ermenilere yönelik toplu şiddetin inkârına bir an önce son verilmesi gerektiğini savunan Adanır, tarihçinin yükümlülüklerinin bu ahlâkî-hukukî yargılar düzeyi ile sınırlı olmadığını anlatacak. Adanır’a göre tarihçinin asıl amacı, toplumda şiddet olaylarını doğuran koşulların niçin ve nasıl oluştuğunu karşılaştırmalı bir perspektiften açıklamak olmalı. Fikret Adanır’ın bu husustaki düşünce ve değerlendirmeleri süregiden tartışmaya katkıda bulunarak ufkumuzu genişletecek.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT