Salı Toplantıları: Günlük Yaşamın Psikanalizi Beyin, Bilinç ve Bilinçdışı

Tarihler: 18 Kasım 2003 Salı ~ 18 Kasım 2003 Salı 18 Kasım Salı Saat 19:00

Yer: Yapı Kredi Kültür Merkezi Sermet Çifter Salonu

Ücret: Ücretsiz

Nereden Alınır: Yapı Kredi Kültür Merkezi

Adres: İstiklal Cad. No:285 Galatasaray-Beyoğlu Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 252 47 00

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 18, 2003 ~ Kas 18, 2003
SALI TOPLANTILARI: Günlük Yaşamın Psikanalizi Beyin, Bilinç ve Bilinçdışı
Konuşmacılar: Barış Korkmaz, Hakan Gürvit, Levent Kayaalp, Reşit Canbeyli, Talat Parman
“Bu Taslak’ta, psikolojiyi doğa bilimleri çerçevesine sokma,ı yani aşikär ve itiraz edilmez hale getirmek için, ruhsal süreçleri, ayırt edilebilir maddi parçacıkların niceliksel olarak belirlenmiş halleri olarak ele almayı amaçladık. Bu proje iki temel düşünceyi içermektedir:
1) Aktiviteyi dinlenme halinden ayıran şey niceliksel düzeydedir. Nicelik (Q), hareketin genel yasalarına uyar.
2) Söz konusu maddi parçacıklar nöronlardır.”
Sigmund Freud 1895’te Fliess için yazdığı, ona gönderdikten sonra bir daha hiç değinmediği ve Fliess’in evrakları arasında bulunduktan sonra varlığından haberdar olunan Bilimsel Psikoloji İçin Taslak adlı çalışmasının giriş bölümüne yukarıdaki paragrafla başlar. Amacı, kendisinin de ifade ettiği gibi son derece açıktır: Dönemin fizik ve nöroloji bilgilerinden hareketle bilimsel bir psikoloji kuramı oluşturmak.
Freud’un söz konusu yapıta bir daha hiç değinmemesi burada sergilediği nörofizyolojik modelden tamamen vazgeçtiğini akla getirebilir. Ancak yapıtları dikkatlice incelendiğinde, ruhsal yapının sırlarının beyinde saklı olduğu düşüncesini yaşamı boyunca koruduğu görülür. Freud’un ölümünden bu yana geçen 65 yıl içinde daha önce tasarlanması bile çok zor olan bilimsel aşamalar kaydedilmiştir.
Bu bilgiler ışığında, kimi bilim adamları “sadece yürüme ve yemek yeme gibi nispeten basit motor davranışların değil düşünme, konuşma ve yaratıcı sanat çalışmaları gibi insanın özünü oluşturduğuna inandığımız karmaşık bilişsel eylemlerin de beynin benzer bir etkinliği tarafından belirlendiği” savını öne sürmüşlerdir.
İstanbul Psikanaliz Derneği ile ortaklaşa düzenlenen Günlük Yaşamın Psikanalizi toplantılarının ikincisinde, beynin işleyişine ilişkin yeni verilerin ışığında insan ruhsallığının değişik parametreleri tartışılacaktır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT