Yapı Kredi Kültür Sanat - Mayıs 2011 Etkinlikleri

Tarihler: 02 Mayıs 2011 Pazartesi ~ 30 Mayıs 2011 Pazartesi 18.30

Yer: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi

Adres: İstiklal Cad. Nuru Ziya Sok. No.5 34433 Beyoğlu İstanbul Beyoğlu İstanbul

Telefon: 0212 393 60 61

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr May 2, 2011 ~ May 30, 2011

2 Mayıs Pazartesi
Söyleşi
Postmodernizm
Konuşmacı: Prof. Kemal İskender
Yer: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, saat: 18.30

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Kemal İskender, Sanat Tarihi Konuşmaları Dizisi’nin bu etkinliğinde, 1980`lerde ilk kez mimari örneklerle gündeme gelen Postmodernist dönemin mimarlık, resim ve heykel alanlarında gösterdiği gelişmeleri anlatıyor.

9 Mayıs Pazartesi
Söyleşi
Reha Erdem Sineması
Moderatör: Adnan Tönel
Konuşmacı: Reha Erdem
Yer: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, saat: 18.30

Oyuncu, akademisyen, yazar, Yrd. Doç. Dr. Adnan Tönel’in, sinema temalı söyleşiler dizisinin bu ayki konuğu, başarılı film yönetmeni Reha Erdem.

Reha Erdem, Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi`nde eğitim gördü. Paris`te VIII Üniversitesi`nde Sinema ve Plastik Sanatlar Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı okulda Plastik Sanatlar alanında Yüksek Lisans eğitimi aldı. Türkiye`ye döndükten sonra çektiği ilk uzun metrajlı filmi “A ay” ile birçok ödül aldı. Film çekmediği uzun yıllar boyunca reklam filmi yönetmenliği yaptı. Tüm filmlerinin senaryosunu yazıp yöneten Reha Erdem, “Beş Vakit” ve “Kosmos” filmlerinin kurgusunu, “Hayat Var” filminin hem kurgusunu hem ses tasarımını da kendisi yapmış. Başarılı yönetmen son olarak, 30. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nin Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanlığını yaptı. Filmleri: “A Ay”, “Kaç Para Kaç”, “Korkuyorum Anne”, “Beş Vakit”, “Hayat Var”, “Kosmos”.

11 Mayıs Çarşamba
Söyleşi
Şimdilerde Ne Yazıyorlar?
Konuşmacı: Haydar Ergülen
Yer: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, saat: 18.30

Şair ve yazarlar, yeni başladıkları, üzerinde çalıştıkları, yayımlamak üzere oldukları kitaplarını okurlarıyla paylaşıyor. “Şimdilerde ne yazıyorlar” diye merak ettiğimiz yazarlar masalarındaki ve çekmecelerindeki dosyaları anlatıyorlar. Yazarların sırlı dünyası, çalışma odaları okurlara açılıyor. Haydar Ergülen “Şimdilerde Ne Yazıyorlar?” başlıklı etkinlik dizisinin yeni konuğu oluyor. 11 Mayıs Çarşamba günü saat 18.30’da okurlarıyla buluşacak Haydar Ergülen okurlarıyla buluşup son dönemdeki çalışmalarını anlatacak.

16 Mayıs Pazartesi
Söyleşi
Neolitik Dönemde Marmara
Bursa-Aktopraklık Kazıları ve Arkeopark
Konuşmacı: Doç. Dr. Necmi Karul
Yer: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, saat: 18.30

Ulubat Gölü kıyısına 8400 yıl önce yerleşen ilk çiftçiler, Aktopraklık mevkiinde bin yıl boyunca yaşadılar. Avcı ve toplayıcıların çiftçiliğe adaptasyonu ve tarım toplumlarının batıya göçü sürecinde hendeklerle sınırlanmış gelişkin köylerden elde edilen bilgilerin ışığında geçmişin izleri aranıyor. Bursa’ya bağlı Aktopraklık’ta aynı zamanda bir arkeopark kuruluyor. Bölgenin ilk köylerinden geleneksel köy yaşantısına, binlerce yıldan farklı kesitler yeniden canlanıyor. Doç. Dr. Necmi Karul, bu arkeoloji söyleşisinde Bursa-Aktopraklık kazıları ve arkeopark projesi hakkında görseller eşliğinde bilgi verecek.

18 Mayıs Çarşamba
Söyleşi
Emre Aracı’yla Kayıp Seslerin İzinde
Konuşmacı: Emre Aracı
Yer: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, saat: 18.30

Opera binaları, konser turneleri, kompozitör evleri ve portreleri, zaman zaman yaşamına yön vermiş sanatçı ve akademisyenlerden hatıralar, Osmanlı’nın melez çoksesli müziği, arada tek tük müzik dışı yazılar, Adnan Saygun’un hayatı ve eserleri, tozlu arşiv raflarında unutulmuş notalar, kayıp seslerin izinde, Proustvari bir estetiğin heyecanıyla, ama aynı zamanda çok kişisel bir yolculuk.

Emre Aracı Yapı Kredi Yayınları tarafından Mayıs ayı başında yayımlanacak olan Kayıp Seslerin İzinde başlıklı son kitabını görseller eşliğinde tanıtıyor. Aracı’nın 1990’lı yılların sonundan günümüze uzanan, çeşitli dergi ve gazete eklerinde yayımlanan makalelerinden bir seçki ilk defa bu kitapta biraraya geliyor.

23 Mayıs Pazartesi
Söyleşi
Meksika Resmi
Konuşmacı: Prof. Dr. Kemal İskender
Yer: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, saat: 18.30

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Kemal İskender, Sanat Tarihi Konuşmaları Dizisi’nin bu etkinliğinde 20. yüzyılın ilk yarısında Meksika’da devrim hareketleri paralelinde gelişen siyasal çatışmaların ve Meksika uluslaşma bilincinin sanat alanına yansımasını anlatıyor.

25 Mayıs Çarşamba
Fotoğraf Kulübü
Eski Fotoğraflar
Moderatör: Merih Akoğul
Konuşmacı: Yusuf Murat Şen
Yer: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, saat: 18.30

Merih Akoğul bu ayki programında MSGSÜ Fotoğraf Bölümü Başkanı, Yusuf Murat Şen’i konuk ediyor. Ama bu kez konu fotoğraf eğitimi değil, fotoğraf koleksiyonculuğu olacak.

Yeryüzündeki en eski fotoğrafın en fazla 170 yıllık olduğu düşünüldüğünde, fotoğrafın kısa tarihine bu kadar çok şeyin sığdırılmış olduğuna şaşmadan edemiyor insan. Günümüzde hem belge hem de sanat olan fotoğraf; hafızanın yerine geçerek bizlere geçmişimizin sağlamasını yaptırmakta ve yakın tarihimizin adeta bir raporunu sunmaktadır.

Yıllar önce bit pazarında bulduğu Abdullah Biraderler’e ait bir fotoğrafla koleksiyonculuğa başlayan Şen, bu tarzdaki fotoğraflarla birlikte alamünit fotoğrafçılığa ait fotoğraflardan oluşan zengin bir koleksiyona da sahiptir. Geçmişle bugünün heyecan verici buluşmasını kaçırmayacağınızı umuyoruz.

30 Mayıs Pazartesi
Söyleşi
Günümüz Sanatı Üzerine
Sanat Kavramlarında Güncel Perspektifler
Otonomik mi ve Sosyal mi? Sanatın Çift Karakteri:
Günümüz Sanatında Sosyal Dünyaya Müdahale
Moderatör: Derya Yücel
Konuşmacılar: Levent Soysal, Nazım Hikmet Richard Dikbaş, Osman Erden
Yer: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, saat: 18.30

Derya Yücel moderatörlüğünde yapılan Günümüz Sanatı Üzerine başlıklı etkinlik dizisinin bu ayki konukları Levent Soysal, Nazım Hikmet Richard Dikbaş ve Osman Erden olacak.

Bugün sanat, özerk bir uzamın yerine toplumsal içerikleri kabul eden pratikler bütününe işaret ediyor. Sanatçılar, birer “bilgin / düşünür / zanaatkâr”dan çok bir “girişimci / politikacı / yönetmen” olarak, içinde karşılaşmaların meydana gelebileceği uzamlar yaratıyorlar. Günümüz sanatından beklenen yeni kavram ve simgelerin üretilmesinin ötesinde, kavram ve simgeleri denetleyen mekanizmaları bulmak, ortaya çıkarmak, işaret etmek, eleştirmek ve direnmek oluyor. Sanat, sosyal/kamusal alana dönük pratikler doğrultusunda kullanılan bir araç konumunda ilerliyor...

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT