`Hasretim İstanbul` İstanbullu Rumların Göç Öyküleri ve Özlemleri

Tarihler: 09 Ekim 2010 Cumartesi ~ 20 Ekim 2010 Çarşamba

Yer: Sismanoglio Megaro

Adres: İstiklal Cad No.60 Beyoğlu / İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 245 05 96

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Eki 9, 2010 ~ Eki 20, 2010

İstanbul’u farklı zamanlarda, farklı nedenlerle terk etmek zorunda kalan ve artık yaşamlarını Atina ve Selanik’te sürdüren 47 eski İstanbullu Rum’un hikayesi bir sergide toplanıyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından desteklenen Lozan Mübadilleri Vakfı`nın "Hasretim İstanbul- İstanbul Rumlarının Göç Öyküleri ve Özlemleri" sergisi 8 Ekim Cuma günü saat 18.00’da Yunanistan Başkonsolosluğu Kültür Merkezi Sismanoglio Megaro binasında İstanbulluların ziyaretine açılıyor. Ziyaret saatleri hergün 12.00 – 20.00 arasındadır.

Yaşamlarını artık Atina ve Selanik’te sürdüren 47 eski İstanbullu Rum ile şu anda yaşadıkları mekânlarda yapılan görüşmelerde elde edilen görsel ve yazılı malzemenin bir araya getirilmesi sonucu ortaya çıkan ve yaşamlarına ait çarpıcı alıntılarla oluşturulan sergi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteği ile Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından 8 Ekim Cuma günü saat 18.00’da Sismanoglio Megaro binasında açılıyor. Sergi, 9-19 Ekim 2010 tarihleri arasında bu mekanda ziyaret edilebilir.

Görüşme yapılan her bir kişiye ait bir panonun hazırlandığı sergide, yapılan görüşmelerden alıntılar ile eski ve yeni fotoğraflar yer alıyor. Görsellere konu olan mekanlar, görüşme yapılan her eski İstanbullunun verdiği bilgilere dayanılarak proje ekibi tarafından fotoğraflandı. Sergi panoları görüşülen kişilerin İstanbul’dan gitme tarihlerine göre sıralandı.

“Hasretim İstanbul- İstanbullu Rumların Göç Öyküleri ve Özlemleri” Kitabı
Proje kapsamında; Lozan Mübadilleri Vakfı proje ekibinin Selanik ve Atina’da yaptığı 47 görüşme sırasında eski İstanbullu Rumlara, doğup büyüdükleri İstanbul şehrine dair özlemlerinin yanı sıra İstanbul’u terk ediş tarihi ve nedenleri ile eğitimleri, aile yapıları ve kökenleri ile ilgili sorular da soruldu. Elde edilen bulgular bir araştırma raporunda değerlendirildi ve bu rapor, proje kapsamında hazırlanan ve sergi sırasında konuklara sunulacak olan “Hasretim İstanbul- İstanbullu Rumların Göç Öyküleri ve Özlemleri” adlı kapsamlı kitapta Türkçe-Yunanca-İngilizce olarak yer adı. Kitaba ayrıca, görüşülen kişilerin anlatımları özetlenerek pano sayfalarına Türkçe ve Yunanca olarak eklendi.

“Hasretim İstanbul” Belgeseli
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle ve Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından yürütülen projenin bir başka önemli ürünü de yapımcı Tahsin İşbilen’in yönetmenliğinde görüşme kayıtlarından ve toplanan malzemeden ortaya çıkan “Hasretim İstanbul” belgeselidir. Özlem temalı bu belgeselde, “İstanbul benim vatanım, her yanını özlüyorum” diyen eski İstanbullu Rumların hasreti adeta elle tutulabilecek. “Hasretim İstanbul” belgeseli sergi günleri içinde saat başlarında gösterilecektir.

İstanbul-Sismanoglio Megaro’da görülebilecek olan “Hasretim İstanbul” sergilerinin ikincisi, 23 Ekim’de Atina’da, üçüncüsü ise 6 Kasım’da Selanik’te ziyarete açılacaktır.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT