10’uncu Yılında Fotoğraflarla Körfez Depremi

Tarihler: 19 Ağustos 2009 Çarşamba ~ 11 Eylül 2009 Cuma

Yer: İFSAK

Telefon: 0212 292 42 01 / 0212 292 18 07

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Ağu 19, 2009 ~ Eyl 11, 2009
10’uncu Yılında Fotoğraflarla Körfez Depremi

İFSAK, Körfez depreminin 10’uncu yılında bir sergi, fotoğraf gösterisi ve söyleşi düzenliyor. Belgesel Fotoğrafçı Tufan Dinarlı’nın deprem bölgesinde kaldığı süre içinde çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, 11 Eylül’e kadar görülebilecek.

50. yılını kutlamaya hazırlanan İFSAK, Körfez depreminin 10’uncu yılında, aynı adı taşıyan bir sergi, fotoğraf gösterisi ve söyleşi düzenliyor. Belgesel Fotoğrafçı Tufan Dinarlı’nın deprem bölgesinde kaldığı süre içinde çektiği fotoğraflardan oluşan sergi ve fotoğraf gösterisi, Körfez depreminde yaşananları paylaşmak ve onlarla yüzleşmek amacıyla düzenleniyor. Gösteri ve söyleşi, 17 Ağustos Pazartesi günü saat 19.30’da yapılacak. Sergi ise 17 Ağustos – 11 Eylül tarihleri arasında gezilebilecek.

Dinarlı, deprem bölgesinde çektiği fotoğrafları, ilk yıkımın üzerinden 15 gün geçtikten sonra, Yalova’da “Sahil Çay Bahçesi”nde açarak, bu felaketi yaşayanlarla paylaşmıştı. Depremin artçı sarsıntıları sürerken açılan ve başka bir örneği olmayan bu sergi, “İlk Deprem Açık Hava Sergisi” olarak tarihe geçmişti.

Neden Körfez depremi?
Tufan Dinarlı, “Körfez Depremi” konulu sergisi için şunları söylüyor: “Körfez depremi, 20’nci yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak tarihe geçti. Ölenlerin ve kayıpların sayısı hâlâ tam olarak bilinmediği gibi, onlar için resmi olarak bir gün bile yas ilan edilmedi. ‘Belgesel fotoğrafçılar görsel tarih yazarıdır’ demişti bir usta. Buna eklemek istediğim ise yaşadıkları sürece görsel hafıza da oluyorlar. Baktığınız her kare, sizi, onu çektiğiniz güne geri götürüyor. Eğer eğlenceli bir fotoğrafa bakıyorsanız, eğleniyorsunuz; ama, acı bir fotoğrafa bakıyorsanız, o günkü acıyı tekrar yaşıyorsunuz, unutamıyorsunuz. Pek çok insan, acılarını unutarak yaşama devam etmek ister. Belgesel fotoğrafçının böyle bir olanağı yok. Hele ki 20 yüzyılın en büyük felaketlerinden birine tanıklık ettiyseniz, unutamazsınız. Acılar paylaşıldıkça azalır. Onlarla yüzleşirseniz, unutma şansınız olabilir.”

Tufan Dinarlı kimdir?
Dinarlı, 1982’de İFSAK’a üye oldu. Biri Paris’te olmak üzere Anadolu’nun çeşitli yerlerinde toplam 16 kişisel sergi ve biri Belgrad’da olmak üzere toplam 15 karma sergi açtı. 17 saydam gösterisi, Özcan ve Nilgün Yurdalan ile Didim Apollon Tapınağı’nda 3 saydam ve dans gösterisi gerçekleştirdi. Çeşitli yerlerde belgesel fotoğrafçılığı tanıtan seminerler verdi.

2004 yılında, “İzmir Saat Kulesi” ve 2005 yılında “8 Mart” isimli iki kısa metrajlı filmi yapıp yönetti. 2007 yılında, “İşkence İzleri İstanbul Protokolü” isimli belgesel filmin görüntü yönetmenliğini yaptı.

“Işıkla Yazmaya Çalıştım”, “Beyaz Bir Öykü; Pamuk İnsanları”, “Ege’de Kış Eğlenceleri” isimli sergi ve gösteriler hazırladı. “Yalova. 2. Gün” isimli 12. kişisel sergisini deprem bölgesinde çektiği fotoğraflardan oluşturdu. Söke ilçesinin ilk yerleşim yeri olan Kemalpaşa Mahallesi’ni belgeledi.

2007-2008 yıllarında, yerel bir televizyonda, 15 günde bir yayınlanan “Kültür Sanat Güncesi” isimli programın yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptı.

Fotoğrafları Söke, İzmir, İstanbul, İtalya ve Paris’te çeşitli koleksiyonlarda yer alıyor.


istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT