20. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı Sergisi

Tarihler: 11 Mart 2011 Cuma ~ 31 Temmuz 2011 Pazar

Yer: santralistanbul

Adres: Eski Silahtarağa Elektrik Santralı Kazım Karabekir Cad. No: 2 Eyüp İstanbul İstanbul

Telefon: 0212 311 78 22

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Mar 11, 2011 ~ Tem 31, 2011

Sergide Fahrelnissa Zeid, Fikret Muallâ, Hakkı Anlı, Abidin Dino, Ferruh Başağa, Selim Turan, Avni Arbaş, Nejad Devrim, İlhan Koman, Mübin Orhon, Adnan Çoker, Burhan Doğançay, Ömer Uluç, Albert Bitran, Yüksel Arslan, Mehmet Güleryüz, Komet, Alaettin Aksoy, Ergin İnan ve Koray Ariş’in eserleri yer alıyor.

İşadamı Öner Kocabeyoğlu’nun özel koleksiyonundan seçilen 20 sanatçının 433 eseri, “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 1940-2000” başlığı ile 11 Mart - 31 Temmuz 2011 tarihleri arasında santralistanbul Ana Galeri’de sergilenecek. Danışmanlığını Ferit Edgü, yerleşimini Metin Deniz’in yaptığı serginin grafik tasarımlarını ise Erkal Yavi gerçekleştirdi.

Santralistanbul Ana Galeri’nin üç katına yayılan koleksiyon, “Figüratif” ve “Soyut” olmak üzere iki temel grupta sergileniyor. Serginin birinci katında, “İki Kuşak Figüratifler” konseptinde Fikret Mualla, Abidin Dino, Avni Arbaş, Mehmet Güleryüz, Komet, Alaettin Aksoy, Ergin İnan, Yüksel Arslan ve Ömer Uluç’un toplam 136 eseri yer alıyor.

Serginin ikinci kata yayılan bölümünde Fahrelnissa Zeid, Nejad Devrim, Albert Bitran, Hakkı Anlı, Selim Turan ve Mübin Orhon’un toplam 186 yapıtı “Paris Okulu Soyut Türk Ressamları” başlığı altında sergileniyor. santralistanbul Ana Galeri’nin son katında da, “Geometri, Işık, Müzik ve Duvarlar” başlığı altında Ferruh Başağa, Adnan Çoker ve Burhan Doğançay’ın toplam 99 yapıtı yer alıyor.

Sergide, 1940-2000 döneminin önemli heykeltıraşlarından İlhan Koman’ın 3, Koray Ariş’in ise 9 eseri izleyiciler ile buluşuyor.

Serginin danışmanlığını yapan Ferit Edgü, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bir serginin başarısının o sergiyi gezenleri durup düşündürtmek, onların sanatçı ve yapıtlarıyla başbaşa kalmalarını sağlamak ve bu yapıtları biraraya getiren koleksiyoncunun kişiliğini, eğilimlerini merak etmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Edgü, “Umarız ki, sergiyi görenlerden bir kaçı, ‘Bir sergi gördüm, hayatım değişti’ diyebilir. Çünkü 433 yapıtlık bu sergi, bunu söyletecek bir sergi” dedi.

1950’li yılların Türk sanat tarihinde bir kırılma noktası olduğuna dikkat çeken Ferit Edgü konuşmasında şunları söyledi:

“Türk resim sanatı, kısa tarihinde ilk kez, 1950’li yıllardan sonra Batı resmini 30-40 yıl geriden izlemeyi bıraktı ve eşzamanlı bir yaratıcılık sergilemeye başladı. Bu sergide eserleri bulunan sanatçılar, 20. yüzyıl modernizminin etkisi altında benimsedikleri ve yarattıkları kişisel dil ile çağdaşları olan Batılı sanatçılarla birlikte bir dönemin sanatını ortaklaşa yaratan evrensel sanatçılardır. Bu sergi, izleyicilerine bu döneme tanıklık etme şansını sunacaktır.”

Yıllar önce aldığı Selim Turan’ın küçük bir guajıyla hayatının değiştiğini ve koleksiyonerliğe başladığını söyleyen Öner Kocabeyoğlu da yıllar boyunca biriktirdiği her biri birbirinden değerli eserleri sanatseverlerle buluşturmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Serginin en önemli özelliklerinden birinin Türk sanatçılarının dünyaya açıldığı 1940-2000 dönemine ait eserlere yer verilmesi olduğunu hatırlatan Kocabeyoğlu, “Bu sergi ile bana yepyeni bir dünyanın kapılarını açıp mutluluk veren sanatçılarımıza olan borcumu ödemek istedim” dedi.

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Devlet Tiyatroları Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT