Asım İşler - İkinci Paris Dönemi Resimleri 1987-1992 Sergisi

Tarihler: 03 Kasım 2015 Salı ~ 21 Kasım 2015 Cumartesi

Yer: Galeri Işık Teşvikiye

Adres: Teşvikiye Cad. No:152 Nişantaşı Şişli İstanbul

Telefon: 0212 233 12 03

Web: http://http://www.galeriisik.com/tr

Paylaş:

Yorumlar:

istanbul.net.tr Kas 3, 2015 ~ Kas 21, 2015

Çağdaş sanatın merkezi Nişantaşı’nda Feyziye Mektepleri Vakfı’na ait Galeri Işık’ta ressam ASIM İŞLER (1941-2007) in 1987-92 yılları arasında Paris’te üretmiş olduğu büyük boyutlu akrilik ve yağlıboya resimleri sanatseverlerle buluşuyor. Küratörlüğünü Prof. Dr. Kaya Özsezgin’in yaptığı sergide İşler’in sanatında 1988’den itibaren başlayan soyut dışavurumcu tarzdaki yeni evrenin başlangıcı sayılan “Op. 89” başlıklı çalışma başta olmak üzere birçok önemli yapıtı bir araya geliyor.

Sanatçının 87-92 yılları arasında Fransız Hükümetinin bursu ile Paris’te öğretim üyesi olarak dersler verdiği, üniversite ve müzelerde incelemelerde bulunduğu sergilere katıldığı bu dönemde üretmiş olduğu başta “Kırmızı Oda” (Tuvale marufle karton üzerine akrilik, 1990, 147x350cm) “Siyahlı Salome“ (Tuval üzerine yağlıboya, 1990, 175x256cm), Bir Hayal Ülkesine Gezinti (Tuvale marufle karton üzerine yağlıboya, 1988, 147x265cm), “Moderato Cantabile” Tuval üzerine yağlıboya, 1989,150x200cm), The Poster of Posters, (Poster üzerine akrilik, 1990,175x240 cm) adlı büyük ebatlı yapıtları 3-21 Kasım tarihleri arasında Asım İşler “İkinci Paris Dönemi Resimleri 1987-1992” başlıklı sergiyle, izleyicinin karşısına çıkıyor.

Asım İşler, 1970 yılında Devlet Avrupa Konkuru’nu kazanarak Paris’te beş yıla yakın süren ihtisasını yaptığı, Paris Güzel Sanatlar Fakültesi’nde resim, gravür ve litografi eğitimi aldığı ve S. W. Hayter’in ‘Atelier 17’sinde gravürün tekniklerini öğrendiği yılları kapsayan 1. Paris Dönemi içinde, 1974 yılında Paris’te ilk kişisel sergisini Galerie FIAP ve ardından Galerie Cite Int des Arts’da açmış, yine bu yıllarda Muse d’Art Modern’de ‘La Jeune Penture’ ve ‘Réalités Nouvelles’ salonları gibi birçok uluslararası sergilere katılmıştı.

2. Paris Dönemi’nde (1987-92) ise, 1970’lerin sonlarında başlayan, fakat giderek figürün kırıldığı soyutlama tarzı, yeni bir yorum biçimine dönüşerek soyuta, ardından 1989 tarihli ‘OPUS 89’ adlı dikey boyutlu 200x150 cm’lik tuval yapıtı ve diğer eserleri ile soyut resim ve dışavurumcu çizgiye varıyor. Bu, O’nun sanatında yeni bir evredir. Yine Paris’te bu dönemde ürettiği yapıtlarıyla önemli sergilerde Türkiye’yi temsil etmiş, üretken ve önemli bir çalışma içinde olmuştur. 1988 yılında koleksiyoner ve galerilerle geliştirdiği ilişkiler ile “33. Salon de Montrouge”a Galeri Montenay ile katılarak büyük boyutlu bir yapıtını sergilemiş, 1992’de ise Bibliothéque Nationale de Paris ‘de düzenlenen ‘De Bonnard à Baselitz’ sergisinde, Türkiye’yi temsil etmiştir.

2. Paris Dönemi’nde yapıtlarına ek olarak farklı teknikteki bir yapıt dizisi de, 2007 yılında MAC ART’da Asım İşler Anısına “Paris Afiş Resimleri” sergisinde de yer alan, büyük boy afişler üzerine uyguladığı müdahalelerden oluşan çalışmalarıdır. Bu yapıtları önceki dönemlere göre daha lirik, canlı ve neşeli renklerdedir. Bu döneme ilişkin olarak sanatçı şunları söylemiştir: “Günümüzde insanları çevreleyen resimsel imgelerin günlük yaşamdaki etkisi yeni bir iletişim ve resimsel metafor oluşturuyordu, Bu bağlamda Paris sokak afişleri beni çok ilgilendirdi, 175x125 cm boyutunda bu basılı imajlar üstünde resimsel bir müdahale ile çalışmalara koyuldum. Gerek özel atölyemde gerekse daha sonra E.N.S.B.A’daki görevim sürecinde ikamet ettiğim atölyede onlarca resim yaptım. Bunların bir kısmını İstanbul’a getirerek LAMİ sanat galerisinde1989 ve 90 yıllarında art arda sergiledim, kağıt çalışmalarım sadece afiş ile sınırlı kalmadı. Büyük boyutlu karton ve özel kağıtlar üzerinde yeni bir açılım ve espri barındıran yağlıboya, akrilik tekniğinde yapılmış birçok çalışmaya imza attım. Bu dönemde benim resmimde özel olarak, kağıt üstüne çalışmalar , gravüre paralel olarak yoğunluk kazandı.”

İşler’in eserleri, bugüne kadar yurtdışında, Victoria and Albert Museum-Londra Bibliothéque Nationale de Paris- France, “Hayter -Atelier 17”-Paris, Cité Int des Arts Association- Paris, başta olmak üzere yurtiçinde ise İstanbul, Ankara, İzmir Resim Heykel Müzeleri, Sakıp Sabancı Müzesi, Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanatlar Müzesi, Yaşar Kültür ve Eğitim Vakfı Müzesi gibi müzeler, DEMSA, T.C.Kültür Bakanlığı, Akbank, TEB gibi özel kurum ve birçok önemli kişisel koleksiyonlarda yer almaktadır.

3-21 Kasım 2015 tarihleri arasında FMV Galeri Işık’ta sergilenecek olan Asım İşler’in 1987-1992 yıllarına ait görkemli büyük tuval eserlerinin yer aldığı “2. Paris DÖNEMİ Resimleri” sergisi Pazar günleri dışında her gün saat 10.00 - 20.00 saatleri arasında gezilebilir.

www.galeriisiktesvikiye.com

istanbul.net.tr

Kare Kod (QR) Uygulaması

Sitemizde yer alan Mekan sahipleri ,etkinlik düzenleyenler, Kare (QR) kodunuzu oluşturun, bilgilerinizi mobil kullanıcılarla kolayca paylaşın. Oluşturduğunuz kare (QR) kodu yazıcınızdan basarak hemen kullanabilirsiniz.

Resime sağ tıklayıp jpg formatında farklı kaydedebilirsiniz.

Herhangi bir yorum yapılmadı ilk yorumlayan siz olun...
Yorumlar yaparak sesini duyur..!

İlginizi Çekebilir

Aile Eğlencesi Atölye Kurs Bale Çocuk Oyunları Dans Haberler Foto Galeri Video Galeri Daha Fazlasını Göster

SAYFAYI PAYLAŞIN

Facebook Twitter İnstagram Pinterest Mesaj Email
KAPAT

HAKKIMIZDA

Hakkımızda iletisim Yasal Uyarı Reklam Android Apple
KAPAT